Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - KBruyninckx

Pagina's: 1 [2]
16
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Akerne Orchids - catalogus 2011 online
« Gepost op: maart 07, 2011, 11:34:38 pm »
Beste Orchideeënvrienden,

Vandaag hebben we onze geactualiseerde catalogus online gezet.

Deze maand nemen we deel aan de London Orchid Show, één van de belangrijkste shows in Europa. Voorbestellingen voor deze show worden aanvaard tot 16 maart.

Om onze geactualiseerde catalogus te doorbladeren klik op catalogus of AO-201103.pdf voor de uitprintbare PDF versie.

Diane, Dirk and Kenneth.

17
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Tentoonstelling in Bouillon dit weekend
« Gepost op: augustus 06, 2010, 12:42:29 am »

18
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Opendeurweekend 2010 !
« Gepost op: mei 31, 2010, 06:49:33 am »
Beste Orchideeënvrienden,

Wij nodigen u graag uit voor onze jaarlijkse opendeur dagen die doorgaan op zaterdag 5 juni en zondag 6 juni van 10 tot 18 uur.

Traditiegetrouw wordt u verwelkomd met een gratis drink.

We hebben een aantal nieuwe, interessante species en hybrides toegevoegd aan onze catalogus, klik op http://www.akerne-orchids.com/new201006.htm voor meer informatie.


Diane, Dirk and Kenneth.

19
Terrestrische orchideeën / Re: Pterostylis Bantam
« Gepost op: december 15, 2009, 10:11:48 pm »
Citaat van: "RdB"
Gelet op de lage lichtsterktes op het moment zal ik hem koel en droog, maar niet gortdroog, gaan overwinteren.

Ruud,


Let op! Als er, zoals je zelf aangeeft in je eerste bericht, nieuwe plantjes naar boven komen dan zou ik die pot niet geheel droog overwinteren... hoe komen die nieuwe plantjes anders aan hun "eten & drinken"?

Pterostylis in het algemeen (er zal wel ergens in Indonesië (Iryan) of Papua een uitzondering groeien) sterven bovengronds af tijdens de zomermaanden. Bij ons mag het nu wel winter zijn, in het zuidelijk halfrond is het zomer :D

20
Diversen / Re: Voeding
« Gepost op: oktober 12, 2009, 10:13:09 am »
Citaat van: "Granny"
Voor mij geldt de regel "beter te weinig dan te veel" en de planten die regelmatig worden verpot hebben eigenlijk geen voeding nodig.

Met het eerste deel van je uitspraak kan ik tot op zekere hoogte akkoord gaan, met het tweede deel echter niet.
Alles hangt zoals altijd af van het samenspel van alle factoren.

Als je een uitgebalanceerde orchideeënmeststof gebruikt volgens de instructies zoals op de verpakking aangegeven kan je, als het een goede meststof is, in principe niet teveel geven.

In verband met je uitspraak van planten die regelmatig verpot worden moet je opletten!
Iemand die bijvoorbeeld in rotswol of in piepschuim zou kweken zal je zo tegenspreken... die beide "mengsels" bevatten niets dus is er ook NIETS om op te nemen.
Andere organische mengsels kunnen inderdaad iets bevatten, maar dit zal pas ten volle beschikbaar komen als je mengsel begint af te breken.

Wat is jouw regelmaat van verpotten en wat is jouw potmengsel, zit daar misschien al meststof in?
Bij ons gaan we standaard ervan uit dat een plant 2 à 3 jaar verder kan in z'n pot en na 3 jaar begint doorgaans ons mengsel te ver af te breken waardoor de plant niet meer optimaal staat.  


Citaat van: "Granny"
Als ik er eens aan denk geef ik voeding en ik heb nogal wat verschillende merken die ik dan ook afwissel. Ook geef ik heel af en toe voeding voor waterplanten om het bladgroen te bevorderen (bevat ijzer).

Tja experimenteren is geen probleem, maar bij een uitgebalanceerde voeding moet je geen "meststof voor waterplanten" gebruiken voor het bladgroen te bevorderen... zo'n uitgebalanceerde voeding bevat al alle sporenelementen waaronder ijzer.Gewoon uit nieuwsgierigheid, wat is de NPK formule van al die meststoffen die je af en toe eens toepast?

Wij werken uitsluitend met NPK 13+3+15+11CaO+3MgO, de zogenaamde MSU meststof waarbij o.a. aangetoond werd dat een hoog P gehalte niet nodig is voor de bloei bij orchideeën. Voor meer informatie moet je maar eens kijken op onze website.


mvg,

Kenneth.

21
Diversen / Re: Voeding
« Gepost op: oktober 04, 2009, 01:05:32 pm »
[quote="Rosemarie]Hmm, Hoe meer informatie, hoe minder duidelijk het me wordt.[/quote]

Ja, dat is spijtig genoeg vaak zo. Het enige dat ik je kan zeggen is dat de uitspraken van m'n ouders ivm bemesting gebaseerd zijn op 38 jaar ervaring met het kweken van orchideeën, eerst een aantal jaar op de vensterbank en daarna in een serre die met de jaren alsmaar groter en groter werd (nu 700m² tot aan de nok gevuld met orchideeën).
Alles hangt ervan af hoe je kweekt, hoeveel licht je de plant geeft/kan geven, welk substraat je hebt etc etc. Allemaal zaken die eenieder van ons op z'n eigen manier interpreteert en daar dan ook op een andere manier mee omgaat.

[quote="Rosemarie]@Nick, bedoel je nu, dat de bladeren van een plant donkerder van kleur zijn als ze het naar de zin hebben. En lichter van kleur worden als ze voeding nodig hebben?[/quote]

Hier weerom opletten, het antwoord is niet zwart/wit!
Je hebt zowiezo planten die een lichter of een donkerder blad hebben, zie maar in de tuin! Maar het is inderdaad zo dat als een plant een tekort heeft aan een bepaalde voedingstof dat dit vaak en doorgaans relatief vlug te zien is aan de lichtere kleur van het blad. Let op, je moet enerzijds dan weten hoe het normale blad eruit moet zien van kleur (= ervaring) en anderzijds ook opletten dat het blad van de plant niet lichter is omwille van de invloed van teveel licht (= observatie).
Een stom voorbeeld, maar een Cattleya/Vanda die na jarenlang te donker gestaan heeft nu volop licht krijgt zal ook lichtere bladeren hebben  :D  wat op dat moment geen teken is dat je meststof niet goed is of dat je te weinig geeft of teveel, maar gewoon een natuurlijke reactie...

22
Diversen / Re: Voeding
« Gepost op: oktober 03, 2009, 09:23:03 pm »
Citaat van: "Rosemarie"
Bedankt Wim. Dat is inderdaad een stuk waar de lezer iets aan heeft. Ik vond gisteravond in P & P’s Orchideeëngazet van september 2008, ook nog een stuk van Rik Neirinck over vensterbankkweek. Hierin wordt expliciet vermeld, dat bemesting in de winter geen zin heeft, omdat er te weinig licht is voor de omzetting in bladgroen door de plant.
Ik begrijp na het lezen van deze stukken tenminste WAAROM er alleen bemest mag worden als de plant groeit.
Ik ga de bemesting van mijn orchideeën deze winter stopzetten en het komende jaar moet ik ontdekken welke minimale dosering en frequentie de planten het fijnst vinden.

Groet,  Rosemarie

Toch even een kleine rechtzetting.

De subtropische en tropische orchideeënsoorten die je doorgaans op de vensterbank of in de serre kweekt groeien ook in de winter gewoon!
Toegegeven, de plant heeft tijdens die donkere maanden veel minder licht dan tijdens de zomer en die zal daardoor dan ook minder snel groeien, maar het is niet zo dat ze stil blijven staan.
Indien dat wel zo was, hoe zou je dan midden in de winter nieuwe bloemtakken kunnen krijgen aan sommige van je planten? Die takken moeten toch ook groeien? :wink:mvg,

Kenneth.

23
Diversen / Akerne's RAIN MIX
« Gepost op: juni 14, 2009, 01:17:49 pm »
Hallo allemaal,

Omdat we tijdens maar ook na ons opendeurweekend zoveel vragen kregen over onze nieuwe meststof (Akerne's RAIN MIX (NPK 13+3+15+11CaO+3MgO)) zet ik hier op het forum even de tekst van onze folder:

Citaat
Omdat orchideeën het ganse jaar rond kunnen bloeien, is het niet altijd duidelijk wanneer men een ‘Groei’ of ‘Bloei’ meststof moet geven.
Dit probleem kan opgelost worden door jaarrond een uitgebalanceerde meststof te gebruiken.

Naar aanleiding van een artikel verschenen in het amerikaanse tijdschrift Orchids (juni 2003) over de ontwikkeling van een nieuwe uitgebalanceerde orchideeënmeststof, de zogenaamde “MSU fertilizer“ van de Michigan State University, hebben wij samen met enkele door de wol geverfde liefhebbers gedurende 2 jaar de test overgedaan en dit met onverhoopt succes.

Deze nieuwe uitgebalanceerde orchideeënmeststof die wij u nu exclusief kunnen aanbieden is het resultaat van tientallen jaren research.
Deze poedervormige meststof is speciaal ontwikkeld voor gebruik met regenwater of RO-water. In de nabije toekomst zullen wij ook “Akerne’s TAP MIX” op de markt brengen, een ideale formule voor wie met leidingwater giet.

Akerne’s RAIN MIX steunt op volgende basisprincipes:

    •   Alle aanwezige nitraatstikstof in de meststof is direct opneembaar door de plant. Deze meststof bevat geen Ureum (een goedkope stikstofbron) die voor de omzetting naar een opneembare stikstof door de plant een hoge temperatuur vereist, waardoor het  substraat voortijdig verteerd wordt door micro-organismen.
    •   Deze meststof bevat eveneens Calcium en Magnesium, nodig voor de celopbouw en kan zowel als blad- en/of wortelvoeding gebruikt worden.  
    •   Een laag fosfor “P” gehalte. De studie heeft uitgewezen dat er voor de bloeibevordering van orchideeën geen behoefte is aan een meststof met een hoog fosfor gehalte.

De prijs van deze nieuwe poedervormige meststof, die totaal oplosbaar is in water, is goedkoper dan onze voorgaande vloeibare orchideeënmeststof (rekeninghoudend met NPK conc. en volume/gewicht) en stukken goedkoper dan de laag-geconcentreerde vloeibare “Grow“ en “Bloom“ orchideeënmeststoffen.

Met de aanbevolen dosering van ½ gram meststof per liter tijdens iedere watergeefbeurt moet er niet nagespoeld worden.

Zoals de naam al doet vermoeden kan je deze meststof (volledig in eigen productie) enkel bij ons verkrijgen.

mvg,

Kenneth.

24
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: Akerne Orchids opendeurweekend
« Gepost op: juni 03, 2009, 12:25:33 am »
Beste Orchideeënvrienden,

Wij nodigen u graag uit voor onze jaarlijkse opendeur dagen die doorgaan op zaterdag 6 juni en zondag 7 juni van 10 tot 18 uur.
Traditiegetrouw wordt u verwelkomd met een gratis drink.


Tijdens ons opendeurweekend kijken we enerzijds terug op 30 jaar "Akerne Orchids" en anderzijds lanceren wij onze nieuwe meststof: "Akerne's RAIN MIX".
Deze vernieuwde formule werd door ons op het bedrijf en door een uitgelezen groepje liefhebbers getest gedurende meer dan 2 jaar met groot succes.
Getuige hiervan zijn de verscheidene prijzen die de planten gekweekt met deze meststof in de wacht sleepten op nationale en internationale tentoonstellingen.


Diane, Dirk en Kenneth.

25
Vergaderinsgverslagen / Re: A'pen 08.05.2009
« Gepost op: mei 12, 2009, 10:01:51 pm »
Citaat van: "The Joke"
21 tem 24 mei is er in Marrimont een grote happening maar welliswaar zonder onze Belgische kwekers. Het is vooral een Duits gebeuren.

Oei, hebben we na 30 jaar onze status van Belgische kweker verloren?
Wij, en onze planten natuurlijk, gaan er nochtans toch zijn...  :wink:

mvg,

Kenneth.

Akerne Orchids
Laarsebeekdreef 4, B-2900 Schoten, Belgium
tel. +32 (0)3 651 40 36    fax +32 (0)3 653 06 76
http://www.akerne-orchids.com

See us at the following shows and events in 2009:

•   8e Biennale Internationale d’Orchidées, La Hestre, Belgium (May 21-24)
•   Open Nursery Weekend, Schoten, Belgium (June 6-7)
•   Gentse Orchideeëndagen, Ghent, Belgium (October 9-11)

26
Ik zoek ... / verschillende tijdschriften gezocht
« Gepost op: maart 03, 2008, 08:32:45 pm »
Hallo allemaal,


Ik ben op zoek naar volgende tijdschriften:

Orchika:
Jaargang 12 (1995): nummer 4
Jaargang 15 (1998): nummer 2

Zijn er na jaargang 15 nog nummers verschenen?
Indien ja, welke?


Orchideeën (NOV):
Jaargang 4 (1937): nummer 1
Jaargang 14 (1952): nummer 6
Jaargang 17 (1955): nummers 1 - 3
Jaargang 66 (2004): nummer 1


Naast deze nederlandstalige nummers zoek ik (natuurlijk) ook nog andere, engelse, franse en duitstalige tijdschriften (en niet enkel van orchideeën!), een volledig overzicht kan je vinden op http://www.orchidbooks.eu

mvg,

Kenneth.

27
Ik zoek ... /
« Gepost op: augustus 21, 2007, 08:03:31 pm »
Patrick,

Bedankt voor het kijken, soms moet je geluk hebben als je ontbrekende tijdschriften zoekt en ze hoeven, zoals in dit geval, helemaal niet zo oud zijn om ze niet makkelijk te vinden...

Soms kan het vlug gaan maar zoals ik heb gemerkt bij het vervolledigen van m'n set van de Australian Orchid Review was het een recent nummer dat me het meeste problemen opleverde !


Kenneth.

28
Ik zoek ... / Orchideeën Jaargang 66 (2004) nummer 1
« Gepost op: augustus 21, 2007, 06:04:24 pm »
Zoals vermeld in de titel ben ik op zoek naar Orchideeën Jaargang 66 (2004) nummer 1.

Heeft iemand van jullie dit dubbel of wil iemand er vanaf, laat me dan zeker iets weten.

mvg,

Kenneth

PS1: de N.O.V. heeft dit nummer niet meer voorradig en Bert van Zuylen heeft het (nog) niet te koop

PS2: verder zoek ik ook nog jaargang 4 (1937): nummer 1; jaargang 14 (1952): nummer 6 en jaargang 17 (1955): nummers 1, 2 en 3 maar dat zal wel iets moeilijker liggen  :wink:

Pagina's: 1 [2]