Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Phal

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 153
46
Terrestrische orchideeën / Loof niet verwijderen
« Gepost op: juli 30, 2015, 07:00:57 pm »
Iemand vroeg me of ze de bladeren van de uitgebloeide Cypen niet mocht wegsnijden.
Niet Doen!  Ze doen mee aan bladgroenomzetting om voeding te maken om de onderaardse wortels en uitlopers te helpen groeien. Het draagt toe tot het algemeen welzijn van de plant.

Omdat ge misschien niet hard meer kunt lopen op Uw 50st, wil dat toch niet zeggen, dat ze U een been mogen uitvijzen... of wat denkt ge?

47
Phalaenopsis en aanverwanten / Re: Bloem of nieuwe plant aan stengel?
« Gepost op: juli 20, 2015, 07:04:07 pm »
Niets aan toe te voegen. Behalve wellicht dat je de plant er best af haalt door de oude bloemsteel enkele cm onder de plant door te knippen en mee op te potten. Dan heb je maar een kleine wonde en weinig kans op schimmel of rot.

48
Reizen / Noordelijk Zuid-Afrika januari-februari
« Gepost op: juli 14, 2015, 02:12:12 pm »
Ik ga volgend jaar voor 2 weken naar Noordelijk Zuid-Afrika.

Vliegen op Johannesburg en vervolgens een aantal parken bezoeken. Ook een conferentie van de WOSA bijwonen. (Wild Orchids of South Africa)
Eerst naar de grens met Zambia en Mozambique, vervolgens, oostenlijk van Johannesburg naar Dullstroom 'Verloren Vallei' (+WOSA), dan het KrugerPark, Hluhluwe–iMfolozi Park en tenslotte via de Drakenbergen terug naar Johannesburg.  

Wie tips heeft betreffende interessante vindplaatsen, ... graag

49
Inheemse orchideeën / Re: Dactylorhiza sphagnicola
« Gepost op: juli 08, 2015, 02:30:56 pm »
Wim (en anderen)

Ik polste even bij Patrick(Angrek), Miel, Cindy en Kim.  Niet toevallig de mensen die tijdens onze laatste uitstap aanwezig waren.  Ze zijn allemaal geïnteresseerd in een uitstap naar de Eifelstreek. En kwestie van de druk wat te verleggen liefst met een overnachting!    

Ik hou iedereen die geïnteresseerd is op de hoogte.  Ter zijner tijd maak ik een aparte rubriek.

50
Amerikaanse orchideeën / Re: Epidendrum red dragon te groot...
« Gepost op: juli 08, 2015, 09:50:02 am »
Op het werk lijk ik de foto's niet te kunnen openen... Ik bekijk ze vanavond thuis.

Er zijn orchideeën die letterlijk slechts één dag bloeien. De meeste bloeien seizoens gebonden en dan meestal 1-2-3 weken lang. enkele bloeien quasi ononderbroken. Meestal dan iets minder uitbundig.

Deze soort (is dan wel hybride van...) groeit in Midden en zuid-Amerika gewoon langs de wegkant, tussen het hoge gras (waar ze dan steuenen op de andere planten). Ik zag ze ondermeer in Costa Rica, maar ook op Caraïbische eilanden.  Vaak vooral in tuinen aangeplant en dan soms verwildert. Zo zag ik ze ook op La Reunion, waar dit geslacht van nature niet voorkomt. Maar behalve in de tuinen, leek die ook af en toe zijn terrein uit te breiden tot naburige braak liggende terreintjes.

Het is een erg dankbare beginnersplant.

Ik had er jaren lang eentje staan op mijn bureel. Ongeschermd tegen het raam, onder erg warme omstandigheden. Ze hebben deze winter nieuwe ramen gestoken en enkele planten hebben even elders gestaan (lees verwaarloost) en ondermeer de Epidendrum heeft het kopje laten hangen...


'Te Groot' simpel... zet er een stokje bij.

51
Inheemse orchideeën / Re: Dactylorhiza sphagnicola
« Gepost op: juli 05, 2015, 09:24:26 pm »
Lijkt me een mogelijkheid. Ik was er 2 weekends en er is wel iets uit te werken voor een 'lange' daguitstap.

52
Inheemse orchideeën / Dactylorhiza sphagnicola
« Gepost op: juli 02, 2015, 03:55:14 pm »
Tijdens het voorbij weekend gingen Angrek en ikzelf op wandel in de Eifel. SEMO had daar een weekend georganiseerd. Een echte topper.
Maar wij hadden er een extra dag aan vast geknoopt. We vertrokken reeds vrijdagvoormiddag en hielden een stop in de Hoge Venen. Dus nog op Belgische bodem. Daar vonden we een prachtig aangelegd wandelpad, houten looppad zo'n 15cm boven de beganne grond (Mos). Een leuke wandeling en ja ook enkele leuke orchideeën in bloei. We vonden ook heel wat uitgebloeide soorten. Maar nu staat een prachtge Dactylorhiza in bloei. Eerst durfde ik er geen naam op plakken, maar ondertussen ben ik wel zeker. Dactylorhiza spaghnicola. Zacht lila, met een fijne stippeltekening en een erg brede lip.

Wie wil gaan kijken, rij naar de N67 van Eupen richting Monschau. Voorbij het natuurcentrum 'Haus Ternell' dan rechts de 'Königliches Torfmoor'. Best de moeite !

Overigens de EIFEL-weekend leverede meer dan 20 species op !!!

53
Afrikaanse orchideeën / Re: Gastrorchis
« Gepost op: juni 22, 2015, 06:50:13 pm »
Gastrorchis en Phaius zijn twee verschillende geslachten, maar ik dacht dat ze op gelijkaardige wijze groeiden. Phaius tankervillea zag ik al langs de kant van de weg langs een gracht staan en al eens in een stenige bedding van een beekje. Daaruit veronderstel ik dat ze graag nat staan. Beide gevallen in Costa Rica. Ik zag er daar meer en ze waren allemaal aangeplant. Ik denk niet echt van nature uit, maar wel wat verwilderd.  Daar is nooit echt een zeer droog seizoen! Dus de steenwol houdt ook goed water en wellicht daarom een goed substraat.

54
Reizen / Re: Madagascar 2016
« Gepost op: juni 20, 2015, 03:16:49 pm »
Bedankt voor de info Stijn.

Goed om weten. Voorlopig is het afwachten. We zijn voor die reis minstens een jaar achteruit. Andre is er van overtuigt dat hij alle afspraken (mits een jaar achter uit te schuiven) kan behouden. Dus zoals het er nu uitziet gaat hij Juli 2016 op pensioen en vertrekt hij dan definitief naar Madagascar. Eenmaal daar zou hij diverse zaken gaan regelen en afspreken. Een effectieve reis zou dan mogelijk vanaf begin 2017 kunnen gepland worden. Wellicht is de beste periode voor terrestrische orchideeën in het vroege voorjaar en voor epifieten meer voor iets later... Al vond ik in Januari op La Reunion ook veel epifieten !
Nu is januari meestal een drukke periode voor mij op profecioneel vlak, maar er nu al een datum op plakken lijkt me vroeg.

... Tot ik meer nieuws heb ...

55
Inheemse orchideeën / Nieuws uit Aalst 18/06/2015
« Gepost op: juni 18, 2015, 08:27:47 am »
Ik ga niet aan politiek doen, maar dergelijk nieuws lees ik graag.

56
Inheemse orchideeën / Re: Orchideeën in de Limburgse kalkstreek.
« Gepost op: juni 15, 2015, 08:18:39 am »
Bedankt Miel, prima werk zou ik zeggen.

Ik heb altijd wat schrik bij onderwerpen waar slechts een beperkte groep liefhebbers interesse voor heeft. Dan mag een presentatie niet te lang duren of het gaat enkelen vervelen. Nu hoorde ik geen geroezemoes van mensen die begonnen te praten uit verveling en iedereen bleef aandachtig. Bewijs dat het goed was !!!

Voor herhalingvatbaar voor mijn part. De toegevoegde waarde door ook voor meer dan louter de orchideeën aandacht te geven is bij ons in Antwerpen een nieuwe aanpak.

57
Phalaenopsis en aanverwanten / Re: mijn Phalaenopsis (blog)
« Gepost op: juni 11, 2015, 08:16:57 pm »
Klopt zijn allemaal hybriden. De correcte naam is [size=150]'Mooi'[/size]

58
Reizen / Re: Madagascar 2016
« Gepost op: juni 09, 2015, 09:54:53 am »
[size=150]SLECHT NIEUWS !!![/size]

Ik kreeg net van André te horen, dat zijn echtgenote een familiaalprobleem (met hier studerend kind) heeft en dat hij sowieso nog een jaar langer in België zal moeten blijven. Hij heeft zelfs al stappen ondernomen, om een jaar langer te blijven werken en dus zijn pensioenaanvraag tijdelijk in te trekken.

Dus van ons opvangen in Madagascar en ter plaatse alles te regelen, lijkt even niets te kunnen komen. De schoonbroer die ons zou gidsen zou dat ook niet kunnen...?

Dus voorlopig blaas ik dit initiatief af. Hopelijk kan ik het volgend jaar herlanceren.

Tot mijn spijt...

PS. Over veiligheidsproblemen, wat eerder al eens ter sprake kwam. Daar lijkt hij geen belang te hechten, in de hoofdstad rommelthet altijd. Het is een kwestie om van de luchthaven direct de transfert naar lokale bestemming te maken en zo de hoofdstad te ontlopen. Buiten de hoofdstad is alles rustig.

59
Inheemse orchideeën / Re: Orchideeën in de Limburgse kalkstreek.
« Gepost op: juni 09, 2015, 09:45:15 am »
Voor wie nieuwsgierig is over de resultaten van de dagtrip.  Op de volgende vergadering van Regio Antwerpen, vrijdag 12 juni. Zal Miel een presentatie tonen van wat we zoals vonden, met er een beetje duiding bij over de vindplaatsen.

60
Inheemse orchideeën / Re: Orchideeën in de Limburgse kalkstreek.
« Gepost op: juni 02, 2015, 02:46:03 pm »
In de Juni-vergadering van Regio Antwerpen zullen we de foto's kunnen laten zien. Cindy, zet jij je foto's (als je het klaarspeelt) op een USB-stick?
Ik maak een kleine PowerPoint met mijn foto's, ofwel zet ik d ejouwe er tussen door, ofwel maken we allemaal (Miel, jij en ikzelf) een eigen presentatietje. Ik denk niet dat we het te groot moeten maken, van elke soort één of twee goede fotos zal wel volstaan... denk ik dan maar.

Pagina's: 1 2 3 [4] 5 6 ... 153