Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Phal

Pagina's: 1 ... 151 152 [153]
2281
Afrikaanse orchideeën /
« Gepost op: september 09, 2006, 07:29:06 pm »
Kijk eens op de site bij Species 'A' Angraecum naar Angraecum bancoense .
Dat is één van de echte mini's bij dit Afrikaanse geslacht.

Nu over Angraecum kunnen we vrij kort zijn. Heel veel Angraecums komen van Madagacar, alle Angraecums komen van Afrika. Ze goeiren haast allemaal op relatief lage hoogte, d.w.z. warm tot zeer warm. En velen denken dan aan woestijnen, maar  daar horen ze net niet thuis. Tropische en subtropische gebieden, met veel neerslag en hoge luchtvochtigheid. Zelf zag ik er in Malawi. Epifietisch en litofietisch. Maar steeds in erg vochtige omgeving. Ik was er tijdens het regenseizoen, en toch hingen er veel droog bij. Vaak erg blootgesteld aan zonlicht.

Er zijn enkele erg goede boeken over Angraecum en aanverwanten.
Zelf heb ik ;
- An Introduction to the Cultivated Angracoid Orchids of Madagascar
- A Culture Manual for Aerangis Orchid Growers
Beiden boeken van Fred Hillerman. Echte aanraders!

2282
Ziekten & Plagen /
« Gepost op: september 09, 2006, 12:26:04 am »
In het Brussels zat vroeger een kweker die een mengsel maakte van twee soorten steenwol. (Water opnemende en afstotende) en mouse. Dus een volledig anorganisch mengsel! Die steenwel was los in plukken en hij maakte de mengsels door ze door elkaar te halen in een omgebouwde betonmolen die hij in zijn serre had staan.
Paul Van Bosstraeten, zo hete die man, heeft spijtig genoeg zijn handel verkocht. Spijtig zeg ik wel, want ik heb het steeds een kleurrijk en erg inteligent man gevonden! Hij was één van de enige die ik ken, die zo lang, zo succesvol doorging met dit mengsel!
Klinge gebruikt dus ook rotswol, maar een heel ander type. In vierkante blokjes van ongeveer een cm groot en hij gebruikt het puur, zonder enige toevoeging dus. Maar hij verpot erg snel, na een half jaar al !!!
Ook enkel zaaifanaten zetten er jonge plantjes in, omdat ze er zo gemakkelijk wortels op vormen!

Wellicht zijn er nog die het gebruiken, maar het aantal steenwol kwekers lijkt terug te lopen.

Succes,

2283
Anderen die niet in de fora hierboven passen /
« Gepost op: september 08, 2006, 12:27:28 pm »
Als het regent kunnen bloemen smetten. (Schade van waterdruppels, hagelschade, enz. ) Maar voor het welzijn van de plant mogen ze gerust nog buiten blijven!

Zelf haal ik mooi bloemede planten naar de huiskamer. En verhuizen ze nadien,naar buiten of serre!

2284
Ziekten & Plagen /
« Gepost op: september 08, 2006, 07:38:18 am »
Hey Nick,

Is dat een plant die je bij Klinge kocht?
Hij kweekt op rotswol. Er is een periode geweest dat veel mensen overschakelde op rotswol, het heeft zo zijn voor- en tegendeel. Ik kocht bij hem ook een Phrag en wat extra rotswol. Hij houdt er zijn planten hoogstens een half jaar in.
Waarom slechts een half jaar? Wel het is vooral een kwestie van verzouten. Die kwkeers gebruiken veel meststoffen, en steenwol accumuleert zouten. Dus steenwol wordt steeds zouter en ten lange laatste zou je wortels verbranden. Bij ons kan het dus iets langer!

Veel liefhebbers van zaaien van orchideeën planten er graag hun jonge plantjes in uit. Ze lijken gemakkelijk wortels te vormen in steenwol.

Steenwol is wel geschikt voor kweekwijzen, waar het mengsel steeds vochtig wordt gehouden. Want als je eenmaal het mengsel laat uitdrogen, wordt de rotswol beenhard en lijkt die geen water meer op te nemen.

Tenslotte lijken we als liefhebber er zo niet van wakker te liggen. Maar voor de beroeps is de afval ook een probleem. Steenwol, mag je niet composteren en moet als bedrijfsafval afgevoerd worden!

Kwestie schimmel:
Wellicht geen echt probleem, heel wat schimmels doen helemaal geen kwaad. Verpotten verhelpt alle miserie. Er een stukje rotswol wat vastzit, laat je gewoon zitten!

Pagina's: 1 ... 151 152 [153]