Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - Marleen

Pagina's: [1] 2 3
1
Kwekerijen & Tentoonstellingen / NOV-dag 6 oktober van 10u tot 15u
« Gepost op: september 19, 2012, 03:26:25 pm »
Zijn er mensen die dit jaar naar de NOV-dag in Utrecht gaan?

Groeten,
Marleen

2
Reizen / Paul Noben - Orchideeën van Nepal
« Gepost op: juli 05, 2012, 09:23:36 pm »
Morgen geeft Paul Noben een lezing: orchideeën van Nepal.
Om 19.30u in  "'t Wiel", Wijckmansstraat 11 te 1820 Steenokkerzeel.
Als't aan mijn achterdeur is, ben ik zeker paraat!
Misschien zijn er nog liefhebbers die daar geraken?
Tot dan, misschien?

Groeten,
Marleen

3
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Phytesia - opendeurdagen
« Gepost op: april 06, 2012, 01:24:38 pm »
Het zijn drukke dagen, maar deze wil ik toch zeker niet missen: Opendeurweekend op 14-15 april 2012.
Is er iemand die volgend weekend mee wil naar deze kwekerij in de omgeving van Luik? Ze hebben zich gespecialiseerd in de in vitro cultuur van winterharde (tuin-) orchideeën. Nu is't nog ideaal om ze uit te planten...
Groeten,
Marleen

4
Zever Rubriekje / Tuindagen Beervelde 2011 - Het Thema: Out of Africa
« Gepost op: september 24, 2011, 02:17:22 pm »
De meeste tuin- en plantenliefhebbers zullen het al wel weten, maar ik wou er toch nog even de aandacht op vestigen dat het weer herfsttuindagen zijn in Beervelde. Altijd een uitstapje waard, zeker wanneer het goed weer is!
Groeten,
Marleen

46de Tuindagen van Beervelde
vrijdag 7 - zondag 9 oktober 2011

Toonaangevend voor België, stellen de Tuindagen van Beervelde met hun rond 200 exposanten u in de gelegenheid om in één van de mooiste privédomeinen van het land een prachtige selectie te ontdekken van zowel Belgische als buitenlandse boom- en plantenkwekers. Naast een uitgelezen keuze van de meest veeleisende plantenliefhebbers, biedt Beervelde ook een uniek aanbod aan van antiek en decoratie die met de tuin te maken hebben. Maar de Tuindagen van Beervelde zijn eerst en vooral een aangename manier om een dag in een exclusief kader door te brengen. Of het nu voor de sfeer is, om op zoek te gaan naar nieuwigheden en specialiteiten of om andere gepassioneerden te ontmoeten.
Deze herfst zal "Out of Africa - The movie" het thema zijn met een reuze tent zoals ze in gebruik waren in Krügerpark of andere natuurreservaten in het zuiden von Afrika. Drie dagen gezellig en interessant tuinplezier en nostalgie.
http://www.parkvanbeervelde.be

5
Vergaderinsgverslagen / A'pen juni 2011
« Gepost op: juni 11, 2011, 11:09:57 am »
De bijeenkomst begon met een beetje vertraging omdat Maurice vast stond in de file. Toen hij er dan eindelijk door kwam, bleek hij zo ongeveer een kwart van zijn boekenkast meegebracht te hebben: orchideeënboeken, het onderwerp van vandaag.
Eerst gingen er wat algemene werken van hand tot hand. Namen van auteurs als Rittershausen of hét handboek voor verzorgen-vermeerderen-kweken van Richter, zijn voor de meesten onder u waarschijnlijk geen onbekenden. Er zaten ook heel wat fotoboeken tussen, wat het voor beginners gemakkelijker maakt om soorten te herkennen. Hoe ouder de boeken, hoe minder foto's echter, maar ruimschoots goed gemaakt door zeer grondige beschrijvingen. Aan deze boeken kon je zien dat ze al dikwijls in de hand genomen waren... Er waren ook enkele kleinere zakboekjes bij: handig om in je achterzak te hebben tijdens tentoonstellingen. Mettertijd heeft Maurice een mooie verzameling opgebouwd, waarvan we dus nog maar een stukje gezien hebben.
Ook Herman had een kist boeken meegebracht: heel wat meer-gespecialiseerde werken over de orchideeën van Peru of Madagascar of Thailand, of specifiek over één geslacht: Angraecum of Cattleya's.. Hier ook enkele opvallende werken waar de eigenaar duidelijk erg aan hield: sommige boeken zijn helemaal niet meer te verkrijgen, maar zijn wel erg gegeerd!
Ook Fabienne had een paar interessante exemplaren meegebracht: enkele algemene werken en een zeer bruikbaar exemplaar over virussen en ziekten bij orchideeën.

Wie op zoek is naar een bepaald boek kan zeker eens contact opnemen met Bert Van Zuylen: boekenverzamelaar en verkoper. Hém zie je regelmatig op tentoonstellingen met een uitgebreide stand met tweedehandse orchideeënboeken, soms zo goed als nieuw en daar zitten echt koopjes bij!
http://www.boekenbeurs-bvz.nl/
Door hem een mailtje te sturen, weet je ook of hij aan een bepaald boek kan geraken.
Een andere mogelijkheid is van eens rond te surfen op enkele boekensites met internetverkoop, zoals http://www.amazon.com of http://www.proxisazur.be/nl/catalog/boe ... andstalig/

Niet alle boeken zijn in het Nederlands te verkrijgen, maar er zit zeker voor iedereen iets tussen!
Veel lees- en leerplezier!

Na een korte pauze - de boeken bleven maar komen en hier en daar zag ik mensen ijverig nota nemen van titels of auteurs - gingen we verder met de plantenbespreking:
5 mensen hebben duidelijk wat meer dan alleen maar "geluk" dat hun planten bloeien. Er zaten weer geweldige exemplaren bij. Altijd boeiend om met die mensen eens een babbeltje te slaan om hun "geheime" kweektips te achterhalen. Wat ik deze vergadering ook ontdekt heb, is dat Herman alle foto's van de meegebrachte planten op onze website zet! Ik vroeg mij al af wat hij met al die foto's deed  :mrgreen: .

Groeten en tot een volgende,
Marleen

6
Het wordt warmer en de tentoonstellingen beginnen zich aan te dienen...
Deze is voor volgend weekend:
http://www.cawo-liege.be/home.php

Groeten,
Marleen

7
Vergaderinsgverslagen / A'pen maart 2011 - verpotten
« Gepost op: maart 13, 2011, 12:11:20 pm »
Wie dacht dat ze alles al over verpotten wisten en dus niet naar de vergadering geweest zijn, die hadden deze keer echt ongelijk!
Omdat Maurice wat later zou aankomen, zijn we gestart met de plantenbespreking: altijd leuk om te zien wat er bij de anderen bloeit op’t moment en hier en daar leer je nog iets bij over kweekwijze en verzorging.
En dan: de verpot-actie! Willy had een grote tafel vrijgemaakt, grote vuilbak, snoeischaar en potje ontsmettingsalcohol klaargezet en verschillende potjes en bark voorzien. Alles klaar om te starten? Ah nee, de planten natuurlijk nog. Marie-Jeanne, Hermine en Patrick hadden een exemplaar meegebracht waarover ze wat vragen hadden en die werden vakkundig door Maurice aangepakt. Maar het allergrootste karwei moest dan nog beginnen: We hadden het ongelofelijke geluk dat we van maar liefst 2 milde schenkers verschillende grote planten hebben gekregen die elk in zo’n 4-5 stukken konden verdeeld worden. Een reusachtige Encyclia brassavola, een enorme Dendrobium farmeri, een geweldige Dendrochilum, een ongelofelijke Oncidium sphacelatum, een grote Miltonia spectabilis en nog wat andere soorten.... Maurice had er zijn handen vol aan en voor enkele planten gingen ze er zelfs met z’n tweeën aan trekken en knippen.
Na een uurtje scheuren, wortels snoeien en voorzien van de nodige commentaar, lag de grote tafel vol met allemaal prachtige deelstukken en telkens één voorbeeld opgepot... wat uiteindelijk uitmondde in een gigantische tombola!
Een bedankje is hier wel op z’n plaats:
Voor het schenken van planten: Orchideeëncentrum De Wilg.
Voor het schenken van planten, de assistentie en commentaar: Herman ter Borch.
Voor het scheuren, knippen, opkuisen en commentaar: Maurice Casteleyn.
Voor de plaats, de potjes en al de rest: Willy van Jacky-orchiflora.
De meesten zijn die avond met meer dan 1 plantje tevreden naar huis gegaan...

Groeten en tot de volgende,
Marleen

8
Zever Rubriekje / Gelukkige verjaardag, Ruud!
« Gepost op: november 27, 2010, 09:26:09 am »
Van harte een gelukkige verjaardag, Ruud. En dat er nog vele mooie jaren mogen volgen.
Groeten,
Marleen

9
Boeken / The Cattleya's and their relatives
« Gepost op: oktober 24, 2010, 10:14:44 pm »
Vandaag ben ik per toeval op deel 1 van deze zesdelige reeks gestuit. Het is een interessante boekenreeks, geschreven door dhr. Carl Withner, een Amerikaanse professor die lange tijd verantwoordelijk was voor de orchideeën-collectie van de New York Botanical Garden. Hij is echt een autoriteit op het gebied van deze  uitgebreide familie. De delen IV en VI en de extra uitgave VII heb ik al in mijn bezit...
Ik ben dus nog op zoek naar de delen II (Laelia's), III (Shomburgkia, Sophronitis) en vooral deel V (Brassavola, Encyclia..)
Iemand die ze staan heeft en ze toch niet leest...?
Groeten,
Marleen

10
Zever Rubriekje / Koopje van de week!
« Gepost op: oktober 24, 2010, 09:46:25 pm »
Af en toe loont het om toch maar even een blik te werpen op het aanbod van het tuincentrum in de buurt...
Laatst was ik in de Brico en die hadden de "prijsknaller" van de week: orchideeën voor geen geld. Staat er toch een prachtige bloeiende Vanda tussen zeker! Allerlei prijzen werden daar in't groot geafficheerd, maar Vanda stond er niet tussen. Dankzij m'n vakkundige "onwetendheid" heb ik hem/haar meegekregen voor €10.
Dat wordt nog wéken genieten van een geweldige plant!
Groeten,
Marleen

11
Zever Rubriekje / Gelukkige verjaardag, Luit
« Gepost op: oktober 19, 2010, 10:16:59 pm »
Alweer een jaar erbij! Wat gaat de tijd toch snel... Van harte een gelukkige verjaardag en dat er nog veel mogen volgen.
Groeten,
Marleen

12
Diversen / Water, regen en gieten?
« Gepost op: augustus 20, 2010, 10:09:13 pm »
Ik heb verschillende planten van het type Epidendrum radicans (soms hybriden). Men zegt dat dit een gemakkelijke plant is, die in sommige gebieden zelfs als perkplant gebruikt wordt.
De laatste tijd gingen die van mij allemaal nogal achteruit en ik had geen idee waarom.
Verpotten, meer licht, meer meststof... het leek wel of niets hielp.
Op verschillende planten begonnen zich keiki's te vormen en die heb ik eraf gehaald.
Ik heb ze in een doorzichtig plastiekzakje gestoken in een handvol sphagnum en buiten gelegd. Kletsnat zijn ze geworden de laatste dagen, maar ik heb nog nooit zo'n mooie wortelvorming gehad als nu  8)
Groeten,
Marleen

13
Zever Rubriekje / Gelukkige verjaardag Phal!
« Gepost op: juli 11, 2010, 09:53:41 am »
Van harte gefeliciteerd, Patrick!
Geniet van deze mooie zon-verjaar-dag en dat er nog vele mogen volgen.
Groeten,
Marleen

14
Zever Rubriekje / Het recept!
« Gepost op: mei 27, 2010, 10:36:31 pm »
Zoals beloofd dus: quiche met geitenkaas.

Ingrediënten:
- pak bladerdeeg uit de koeling halen. Zelf maken kan ook, natuurlijk.
- potje pesto van zongedroogde tomaten (niet echt nodig).
- 2-3 tomaten in schijfjes, van het "drogere" type (pruimtomaten) of zaadlijsten verwijderen.
- een rol gerijpte (= met witte korst) geitenkaas (ongeveer 200gr) in sneetjes.
- 200gr gerookte spekreepjes, vooraf gebakken.
- 4 eieren, geklutst en gekruid met peper. Geen zout, dat zit al in het spek.
- Een potje zure room (ongeveer 200gr).
- oregano.

Werkwijze:
Bladerdeeg vooraf uit de koeling nemen en op temperatuur laten komen voor je hem openrolt.
Oven voorverwarmen op 200°C.
Bladerdeeg met bakpapier in een taartvorm leggen en met een vork inprikken.
Deeg bestrijken met een dun laagje pesto (of olie ter vervanging).
De tomatenschijfjes op de bodem schikken.
De geitenkaassneetjes daarop leggen.
De zure room en geklutste eieren mengen en over de taartbodem gieten.
De gebakken spekjes daarover schikken en bestrooien met wat oregano.
De taartvorm even een flinke tik geven om de vulling goed te verspreiden...
en in de oven plaatsen gedurende ongeveer 20-25 minuten.
Na het bakken onmiddellijk ontvormen en op een taartrooster laten uitdampen.
Laten afkoelen of lauw opdienen, eventueel met een frisse salade...
(en een lekkere rosé of witte wijn of wat je maar lekker vindt...)
Smakelijk!
Groeten,
Marleen

15
Ziekten & Plagen / A'pen mei 2010: ziekten en plagen
« Gepost op: mei 15, 2010, 06:32:10 pm »
De vergadering werd voor de gelegenheid voorgezeten door Fabienne, want Maurice zat nog op de tentoonstelling in Strépy kou te lijden...

Fabienne begon de vergadering met een warme oproep om volgende vergadering bloeiende planten mee te brengen voor de tentoonstelling in Leuven, vermits wij daaraan meewerken.

Het onderwerp van de avond: ziekten en plagen!
Daar had iedereen blijkbaar zijn woordje over te plaatsen:
1) Wolluis: vervelende wollige-grijze beestjes, meester in het verstoppertje spelen.
- de beestjes komen binnen met appelen, besmette planten of komen gewoon aanwaaien.
- met brandalcohol op een wattenstaafje aanstippen.
- spuiten met Confidor (http://www.bayergarden.be/scgardenblx/p ... enDocument), Massai (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tebufenpyrad) of Provado (http://www.edialux.be/nl/product.asp?lid=1&id=279) dit product wordt door de plant opgenomen en sommige planten blijken er slecht op te reageren;
alle producten blijken maar een tijdje goed werkzaam te zijn en daarna herbegint het probleem.
- Lizetan (http://www.companion.bayer.nl/SCGARDENB ... SIN-5ASD74) is een plantenspray van Bayer, die ook met succes kan toegepast worden.

2) Schildluis: bruinachtige of geelachtige (jong stadium) dopjes die vooral op de stengels voorkomen.
- Provado spuiten, maar de beestjes worden gauw resistent...
- Undeen (http://www.obn-bv.nl/index.php?id=304): een blauw poeder om op te lossen in water zou nog het beste resultaat hebben...

In het algemeen wordt opgemerkt dat de ventilator in de kas of serre de verspreiding van het ongedierte versterkt of versnelt...

3) Tripsen (Thysanoptera) zijn kleine, dunne insecten met gerafelde vleugels (vandaar de wetenschappelijke naam Thysanoptera: een combinatie van het Griekse thysanos (rafel) en pteron (vleugel)). Andere vaak gebruikte namen voor tripsen zijn Onweersvliegjes, Onweers-  of Donderbeestjes, Onweers- of Dondervliegjes. Tripsen voeden zich met sappen uit cellen van verscheidene soorten planten en dieren door gaatjes in de cel te prikken en de inhoud op te zuigen.
Ze zetten zich vooral op de bloemen. Meestal komt de plaag voor na de maïsoogst, waar ze massaal verjaagd worden op dat moment.
- Multisect (http://www.mijn-i-shop.be/hw/benl/displ ... &offset=20) is een aanrader; gedurende 3 weken toepassen, om de week.

4) slakken: de grote naakte, bruin of rood.. de kleine bruine met of zonder huisje... allemaal zijn ze zeer happig naar vooral de jonge scheuten of bloemen.
- Vooral proberen om ze weg te houden van de planten door het strooien van koffiedik of gemalen eischalen of schelpen rond de kas/serre.
- Vangen en verdelgen kan ook met de gekende blauwe slakkenkorrels of zijn milieuvriendelijke(re) variant (= escar-go)

5) mozaïekvirus zou bijna niet te bestrijden zijn, maar er werd wel gesproken van "bitterzout", een Mg-sulfaat-oplossing die men ook wel "kiezeriet" noemt. Aan 1gr/l in het gietwater, zou dat wel efficiënt zijn...

6) Tegen zwartrot of bladrot en tegen algen wordt er wel eens Physan (http://www.spray-n-growag.com/-html=ful ... triple.htm) gebruikt om alles te ontsmetten en blauwe algen die op het substraat verschijnen kunnen gemakkelijk behandeld worden met producten die daarvoor in de handel zijn bij de aquariumliefhebbers.

Enkele natuurlijke bestrijdingsmanieren kwamen ook ter sprake:
- Enkele vleesetende planten tussen je orchideeën zetten: Drosera rotundifolia en Pinguicula caudata zijn gemakkelijke plantjes met een goede appetijt
- Kleefstrips vangen vooral de vliegende exemplaren.
- Enkele huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kwamen ook ter sprake, als daar zijn: actieve kool of kaneel (ontsmetten) en bruine zeep of afwasmiddel (om een product beter te doen "pakken").

(De aangehaalde producten of merknamen en de website waar ik naar verwijs zijn louter informatief aangehaald en houden geen reclame-boodschap in)

De rest van de avond werd nog gevuld door de bespreking van enkele zeer mooie exemplaren van bloeiende planten en de plantentombola, waarbij de schrijver van dit verslag toch wéér in de prijzen viel, zeker  :oops:
Groeten en tot volgende maand,
Marleen

Pagina's: [1] 2 3