Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Phal

Pagina's: [1] 2 3 ... 153
1
Reizen / Re: Ecuador eind 2018
« Gepost op: maart 13, 2019, 07:07:50 pm »
De reis was een groot succes. Er staat een nieuwe op stapel. In November 2020 gaan we met Ecuagenera de grens over naar Peru.
Ik hoopte op een Phragmipedium en op een Selenipedium. 
We vonden een 150-tal verschillende bloeiende orchideeën. Waaronder het verhoopte, zelfs 2 soorten Selenipedium en 5 soorten Phragmipedium. 1 Cattleya en tal van ander moois.

2
Reizen / Re: Ecuador eind 2018
« Gepost op: december 11, 2017, 08:03:38 pm »
Er zijn ondertussen reeds 8 personen ingeschreven. Het betreft tour 1 zoals Ecuagenera die aanbiedt. Vertrek in Quito en dan via ondermeer hun kwekerij en enkele botanische tuinen tot Guayaquil. 10 tot24 oktober 2018.

3
Reizen / Ecuador eind 2018
« Gepost op: oktober 27, 2017, 11:28:49 pm »
Ik plan een reis naar Ecuador en zou willen ingaan op een voorstel van Ecuagenera. Er zijn al een handvol geïnteresseerden om de trip mee te maken.
Mocht je geïnteresseerd zijn stuur me een mailtje, dan nodig ik je uit zodra de plannen wat concreter worden. Ik zou dan alle geïnteresseerden willen samen brengen om eens te brainstormen hoe we het zouden kunnen aanpakken.

4
Terrestrische orchideeën / Eerste bloei in de tuin.
« Gepost op: april 02, 2017, 07:28:33 pm »
Calanthe discolor.  Eerlijkheidshalve moet ik zeggen, dat hij enige beschutting heeft gehad in een onverwarmde serre. Hij staat slechts 2 weken buiten.

5
Inheemse orchideeën / Re: VIRIONVAL weekend 2017
« Gepost op: augustus 09, 2016, 06:11:49 pm »
Ondertussen is het weekend bepaald, nl. 9-10-11 juni 2017.

De formule blijft vrijdagavond samen komen, zaterdag heel de dag vanaf 's morgens in het veld en zondag, van 's morgens tot in de namiddag. Met eventueel 's avonds nog een maaltijd samen.

Het hotel is gekozen, nl. 'Le Melrose' http://www.lemelrose.be/ En de prijzen zijn redelijk, quasi hetzelfde als in de Eifel. Een kamer voor 2 personen, met aparte badkamer, met douche of bad, toilet en wastafel op basis Half Pensioen, 120,00€ per kamer. Of dus 60,00€ per persoon.

Momenteel moeten we naar het hoofdgebouw voor goede WIFI verbinding, maar men zou er aan werken om ook in het bijgebouw, waar de kamers zich bevinden WIFI te voorzien.

Ik wacht op inschrijvingen. Ik stel voor dat wie meewil zo snel mogelijk 172,00€ stort op mijn rekening. Dat is de borg = kamer +ontbijt welke ik moet betalen om kamers te reserveren. Er is plaats voor 16 man (ik en Patrick inbegrepen!) Diegene die ook de Eifeltrip meededen krijgen voorrang. (tot einde september), dan open ik inschrijving voor anderen.

Grtz,
Patrick (Phal)

6
Inheemse orchideeën / VIRIONVAL weekend 2017
« Gepost op: juni 19, 2016, 09:22:46 pm »
Al zeg ik het zelf het EIFEL weekend was een groot succes. Tot mijn verbazing was er gelijk vraag naar meer! Ik ben vandaag op stap geweest in Virionval en denk eventueel tegen volgend jaar daar iets in elkaar te kunnen steken.  Ik vond een 8-tal verschillende soorten en bezocht slecht 2 gebiedjes. Of we op een weekend 21 verschillende soorten kunnen scoren, net zoals in de Eifel betwijfel ik. Net zo min als de aantallen die we er scoorden. Maar ik start nu al met bevragen wie geïnteresseerd is. Kwestie van geen verloren tijd te spenderen. Ik mik op het weekend van 3-4 juni of 10-11 juni. De formule is gelijkaardig aan die van dit jaar. Ik zal er reeds in de voorafgaandelijke dagen zijn, om de goede plekken te selecteren, die we dan gaan bezoeken. Vrijdagavond samenkomen,vanaf zaterdagochtend het veld in, ons met zo weinig mogelijk auto's (carpooling) verplaatsen tussen de diverse vindplaatsen. En zondagavond na het eten naar huis. Hotel, kosten, enz. Moeten nog bepaald worden. Eerst wacht ik reacties af.

7
Inheemse orchideeën / Re: EIFEL weekend 2016 PNP
« Gepost op: juni 01, 2016, 07:01:55 pm »
Marleen,
Gelukkig kreeg ik van Wim een telefoontje, want ik heb al veel te lang de tijd niet meer genomen om op het forum te kijken. Vorige maand had ik info bij, naar anderen (behalve naar U) stuurde ik de info door. Ik ging er van uit dat iedereen geïnformeerd was. Morgenvroeg vertrekken Patrick Denissen en ikzelf al rond 7:00. Om alle vindplaatsen nog eens af te lopen en te bekijken welke we zeker met jullie moeten bezoeken en welke we eventueel mogen 'vergeten'.
We verwachten jullie vrijdagavond. Hopelijk lukt het om onderling af te spreken en samen te rijden. Er is dus avondeten voor vrijdag en zaterdag voorzien en ontbijt. Die 2 dagen kosten ons 105,00€ (Waarvoor jullie reeds 100,00€ hebben gestort.) Als we een lunchpakket willen zou men graag 4,50€ per dag per persoon rekenen.

Hopelijk wil het weer nu een beetje mee. Ik voorzie alvast wat droge kleren.
Grtz,
Patrick

8
Ziekten & Plagen / Re: orchidee die niet open gaat !
« Gepost op: mei 17, 2016, 07:53:06 pm »
ooit ook meegemaakt, toen werd gezegd dat het aan te lage luchtvochtigheid lag. Later bloeide de plant normaal, zonder dat ik iets wijzigde.

9
Diversen / Re: mos
« Gepost op: april 19, 2016, 03:21:59 pm »
Niet alle mossen zijn even goed. Let ook op voor verontreiniging! Als je ze van tussen de kasseien moet krabben vrees ik voor olie en troep.
Die lage-niet luchtige mossen slijmen dicht en zijnn iet zo goed.

10
Ziekten & Plagen / Re: Onverklaarbare sterfte van 15 orchideeën op een jaar tijd
« Gepost op: maart 21, 2016, 08:31:23 pm »
Gerben kan gelijk hebben. Hartrot is eigenlijk een bacterie, die zich wel degelijk vormt of verder ontwikkeld binnen zo'n natte plek. Enkel dat gebeurd slechts mits besmetting met die bacterie. Als je dat in één plant hebt en je manipuleert met je handen, met insecten, met stokjes, met... van de ene plant naar de andere kan je die bacterie verspreiden. Vandaar dat bij verdacht van zoiets, je de plant best afzondert... Wat hier mogelijk te laat is.
Indien hartrot, kan je proberen droog te deppen met keukenrol. Ontsmetten met zuurstofwater (verdunt zoals gebruikt op wonden, of dunner) Alternatief, kan je de wonden bestrooien let tot poeder vermalen houtskool. En dan de plant enkele weken geen water geven. De rotte delen moeten uitdrogen, de plant ziet er niet uit. Maar als het een speciale plant is, kan je hem mogelijk redden. Als het vensterbank Phalaenopsissen zijn? Maak van jou hart een steen en werp ze weg en koop er nieuwe!!!

11
Ziekten & Plagen / Re: Dendrobium miyakei virus?
« Gepost op: maart 21, 2016, 08:25:31 pm »
Dat bij Dendrobiums bladeren afvallen is op zich normaal. Maar hier lijkt toch iets speciaals aan de hand.

12
Amerikaanse orchideeën / Ecuador
« Gepost op: maart 15, 2016, 06:25:02 pm »
Vorige vergadering kreeg ik een leuke tip van Willy Coeck. 'Ben je geïnteresseerd in Ecuador?' vroeg hij. Wat een vraag! Op Flickr zou een fantastisch album staan!

https://www.flickr.com/photos/andreaskay/albums/with/72157635764973375

Echt de moeite en gelijk daarbij mijn opmerking, dat het niet altijd orchideeën moeten zijn wat mooi is. Die insecten zijn ook best de moeite.

13
Ziekten & Plagen / Re: Dendrobium miyakei virus?
« Gepost op: maart 15, 2016, 03:03:02 pm »
Mij lijkt het zonnebrandschade, maar raar dat dit in het vouw van het blad is, je zou eerder denken, dat het zich voordoet aan de uiteinden van de bladeren.

14
Afrikaanse orchideeën / OrchidMAP
« Gepost op: maart 08, 2016, 02:34:27 pm »
Beste vrienden, ik bezocht in Januari/februari Het Noordelijke deel van Zuid-Afrika. Voornamelijk enkele grote Parken. Maar ik nam ook deel aan de eerste WOSA conference (Wild Orchids of South Africa). Er werd vooral aandacht geschonken aan bescherming van habitat en enkele planten in het bijzonder.

Maar er waren ook enkele andere interessante topics. Zoals de vraag om foto's ter beschikking te stellen op OrchidMAP.  http://orchidmap.adu.org.za/ of http://vmus.adu.org.za/?vm=OrchidMAP
Mij lijkt dat een zeer interessant project. Zelfs zo interessant, dat ik er ook al enkele foto's heb op gepost.   Tik in het zoekveld Mannens in en je zal er enkele vinden.

Maar vooral voor die gene die gaan reizen naar een Afrikaanse bestemming is deze website leuk. Je kan zo inschatten wat voor planten, je op welke plaats kan gaan vinden.

Overigens het 'Virtual Museum' bevat ook gegevens van insecten, zwammen, vogels, zoogdieren, vissen,bomen,  enz.

Er staan momenteel  1489 orchideeën vermeld en de databank voor orchideeën is pas kortelings in gebruik genomen.

15
Inheemse orchideeën / Re: EIFEL weekend 2016 PNP
« Gepost op: februari 29, 2016, 09:10:17 am »
Net een spijtige afmelding van Miel en Judith gekregen. Maar ik heb daar alle begrip voor.

Eigenlijk een meevaller voor hen, kwestie voorschot. Immers Fons & Leen gaan mee en daarvoor had ik nog geen kamer. Dus dat is een kwestie van namen wisselen. Miel, Judith, ik stort vanavond jullie voorschot terug!

Patrick
 
wij hebben een aanbieding gekregen om naar Namibië te gaan en gezien we dit al lang van plan zijn, hebben we niet kunnen weigeren.
Spijtig genoeg valt het weekend van de Eifel er net middenin. We zullen dus moeten afhaken.
Misschien kan een ander koppel onze plaats innemen. Indien niet dan zijn we waarschijnlijk het voorschot kwijt. Jammer, maar dit kunnen we niet laten gaan.
 
groetjes en tot ziens
Miel en Judith
 

Pagina's: [1] 2 3 ... 153