De Planten > Miniatuurtjes

Wat is mini ?

(1/1)

admin:
Phal schreef :

Wat is mini, wat is maxi, wat is warm, wat is koud, enz. Een eindeloze discutie waar waarschijnlijk nooit een 100% goed antwoord voor zal bestaan.

Het idee mini's is eigenlijk nog niet zo erg oud.
Als je de oorspronkelijk in het westen gekweekte soorten bekijkt, dat waren dat enkel imposante grootbloemige soorten. Cattleya's, Phalaenopsissen, Paphiopedilum's, Odontoglossum's, Vanda's, enz. Die je meestal enkel bij erg rijken vond!
Zodra het houden van orchidee├źn ook meer en meer binnen het bereik van 'gewone' mensen kwam, zeg maar vanaf de jaren zestig-zeventig, ontstond er een andere kijk. Er zaten ook natuurliefhebbers in de pure zin van de naam in. Die wilden wellicht minder verzamelen, maar meer bestuderen. En heel wat kleine soorten kregen plots aandacht waar ze dat eerder helemaal niet kregen. Het oninteressante werd plots erkend als volwaardige orchidee.
Dan einde de jaren zeventig kwam er een eerste economische krisis. Sommigen leerden de grenzen van de betaalbare kas kennen. En toch wilden ze meer planten! Toen ontstond het idee grote planten te laten plaats maken voor kleinere. Zo kon men meer kwijt op dezelfde of kleinere ruimten.
Gelijk liep zowaat een rage om zich te onderscheiden door specialisatie. Sommigen kweekten enkel Afrikanen, sommigen enkel planten uit de grote groep Pleurothallis-Masdevallia, enz. Vooral deze laatse waren vaak erg klein. Toen ging men meer en meer van 'de mini's' spreken Ook al zitten er binnen die geslachten toch ook enkele grotere vertegenwoordigers. Raar maar waar die noemt men ook mini's (Ook al zijn ze groter dan... een Phalaenopsis gibosa). Van sommige geslachten (bv. Phalaenopsis) zal men nooit spreken van mini's, wellicht van kleine soorten. Dat is een ongeschreven regel, die eigenlijk geen regel is. Zoiets ontstaat gewoon. En dat iemand die nog net iets minder lang met orchidee├źn bezig is dat nog niet aanvoelt of begrijp, begrijp ik erg goed.
Later zouden ook kleine Afrikanen en Aziaten als mini's bestempeld worden. Dus waar blijft de logica?

Ik zie het liefst zo. Vaak is er een gelijkaardige discutie over hybriden en hun naam. En dan zeg ik stee vast 'mooi' de naam is 'mooi'. Wel mini... is klein, erg klein en soms is klein ook weer niet mini. Maar wat maakt het uit als het maar mooi is erg mooi!

moreen:
wat is mini?
ik kocht deze phalaenopsis gisteren in een bloemenwinkeltje aan de kust, de plant zelf is mini,(potmaat 5.5) de bloem is gigantisch (13 cm.) :shock:
naam? single-orchid

is deze nieuw, of heeft iemand nog iets gelijkaardigs gezien?

grtj,

[attachment=1:1rp6m7qu]or34.jpg[/attachment:1rp6m7qu]
[attachment=0:1rp6m7qu]or33.jpg[/attachment:1rp6m7qu]

Tati:
Moreen, Ik heb er ook al zien staan.
Ik denk nieuwe rage.
Gr Tati

moreen:
bij de single is intussen een tweede bloem opengegaan
even mooi en even groot en even wit
[attachment=0:32fs93c4]or33b.jpg[/attachment:32fs93c4]
[attachment=1:32fs93c4]or33a.jpg[/attachment:32fs93c4]

arpad veldhuis:
ik vind mini  deze bloeit op dit moment bij mijn een Dendrobium lichenastrum
[attachment=0:jj5sr9xa]IMG_1144.JPG[/attachment:jj5sr9xa][attachment=1:jj5sr9xa]IMG_1141.JPG[/attachment:jj5sr9xa]

gr arpad

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie