De Planten > Ziekten & Plagen

Onverklaarbare sterfte van 15 orchideeën op een jaar tijd

(1/1)

angrek:
Heb dit verzoek per email gekregen van Marijke Dhondt uit Nazareth :

Geachte

Kan u ons doorverwijzen naar iemand die ons kan helpen met onze orchideeën die er volkomen gezond uitzien en mooie stevige groene bladeren en ook vaak een mooie stengel met bloemen hebben, maar waarvan plots het meest centrale blad vanaf het "hart" geel begint te worden en dan afvalt. Vervolgens worden ook de andere bladeren vanaf het "hart" geel en vallen ze ook af. Zo hebben we al een orchidee gehad waarvan enkel nog de stengel met bloemen overbleef en vervolgens ook verwelkte.

Hierbij vindt u enkele foto's van enkele orchideeën die al bladeren hebben verloren.

We vroegen al aan verschillende verkopers raad maar niemand kon ons verder helpen.
We hadden heel veel mooie orchideeën, maar nu hebben we er praktisch geen meer.

We hopen ontzettend hard dat u ons kan helpen, want als de orchideeënsterfte zo doorgaat, hebben we binnenkort geen enkele orchidee meer.

Alvast bedankt voor uw advies!

Met vriendelijke groeten
Marijke Dhondt uit Nazareth

angrek:
Zet de Phalaenopsis op een lichte plaats, maar niet direct in de zon. Wanneer bladeren geel worden, kan dit een teken zijn van een teveel aan direct zonlicht. Verder houdt de Phalaenopsis niet van tocht.  Een lichte plek waar de zon niet direct instraalt is wel goed. Een raam op het noorden of een afscherming van de zon zou prima zijn.  Hopenlijk ben je hier iets mee.

Suc6.
Angrek

MiB:
Ik herken dit als teveel water. Een Phalaenopsis die te nat wordt gehouden rot vanuit het hart weg...

Gr. Miranda

Gerben1998:
Ik denk dat het hartrot is, dit wordt veroorzaakt door water dat in het hart van de orchidee blijft staan. Dus altijd zorgen als je orchideeën water geeft, er geen water achterblijft in het hart!

Gerben

Phal:
Gerben kan gelijk hebben. Hartrot is eigenlijk een bacterie, die zich wel degelijk vormt of verder ontwikkeld binnen zo'n natte plek. Enkel dat gebeurd slechts mits besmetting met die bacterie. Als je dat in één plant hebt en je manipuleert met je handen, met insecten, met stokjes, met... van de ene plant naar de andere kan je die bacterie verspreiden. Vandaar dat bij verdacht van zoiets, je de plant best afzondert... Wat hier mogelijk te laat is.
Indien hartrot, kan je proberen droog te deppen met keukenrol. Ontsmetten met zuurstofwater (verdunt zoals gebruikt op wonden, of dunner) Alternatief, kan je de wonden bestrooien let tot poeder vermalen houtskool. En dan de plant enkele weken geen water geven. De rotte delen moeten uitdrogen, de plant ziet er niet uit. Maar als het een speciale plant is, kan je hem mogelijk redden. Als het vensterbank Phalaenopsissen zijn? Maak van jou hart een steen en werp ze weg en koop er nieuwe!!!

Navigatie

[0] Berichtenindex

Naar de volledige versie