Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - admin

Pagina's: [1] 2
1
Ik heb over ... / Plantjes & diversen
« Gepost op: april 14, 2009, 08:40:56 pm »
Wdg schreef :

Het volgende heb ik nog over:

Aeranthes arachnitis € 2,00
Aeranthes spinosa € 2,00
Aerides Houlletiana € 2,00
Anchistrochilus rothschildianus € 3,00
Bulbophyllum dearei x lobbii € 2,00
Brassavola flagalaris € 2,00
Comparettia macroplectron € 2,00
Maxillaria chrysantha € 2,00
phalaeopsis aphrodite € 3,00
Rhynchostylis coelestii € 2,00
Sophronitis rosea € 2,00

I Kilo kurkschors € 7,50
3 Kilo kurkschors € 20,00
Grotere hoeveelheden in overleg.
Stukken kunnen varieren van 20 tot 80 cm.

Hangpotjes 10 cm wit compleet per stuk € 0,50
Hangpotjes 15 cm wit compleet per stuk € 0,60
Peters mest 20-20-20 1/2 kg € 4,00
Insteek pot etiketten per 100 stuks geel € 5,00

Heb je interesse stuur een pm.
(planten worden niet per post verstuurt)

2
Miniatuurtjes / Wat is mini ?
« Gepost op: april 14, 2009, 08:38:24 pm »
Phal schreef :

Wat is mini, wat is maxi, wat is warm, wat is koud, enz. Een eindeloze discutie waar waarschijnlijk nooit een 100% goed antwoord voor zal bestaan.

Het idee mini's is eigenlijk nog niet zo erg oud.
Als je de oorspronkelijk in het westen gekweekte soorten bekijkt, dat waren dat enkel imposante grootbloemige soorten. Cattleya's, Phalaenopsissen, Paphiopedilum's, Odontoglossum's, Vanda's, enz. Die je meestal enkel bij erg rijken vond!
Zodra het houden van orchideeën ook meer en meer binnen het bereik van 'gewone' mensen kwam, zeg maar vanaf de jaren zestig-zeventig, ontstond er een andere kijk. Er zaten ook natuurliefhebbers in de pure zin van de naam in. Die wilden wellicht minder verzamelen, maar meer bestuderen. En heel wat kleine soorten kregen plots aandacht waar ze dat eerder helemaal niet kregen. Het oninteressante werd plots erkend als volwaardige orchidee.
Dan einde de jaren zeventig kwam er een eerste economische krisis. Sommigen leerden de grenzen van de betaalbare kas kennen. En toch wilden ze meer planten! Toen ontstond het idee grote planten te laten plaats maken voor kleinere. Zo kon men meer kwijt op dezelfde of kleinere ruimten.
Gelijk liep zowaat een rage om zich te onderscheiden door specialisatie. Sommigen kweekten enkel Afrikanen, sommigen enkel planten uit de grote groep Pleurothallis-Masdevallia, enz. Vooral deze laatse waren vaak erg klein. Toen ging men meer en meer van 'de mini's' spreken Ook al zitten er binnen die geslachten toch ook enkele grotere vertegenwoordigers. Raar maar waar die noemt men ook mini's (Ook al zijn ze groter dan... een Phalaenopsis gibosa). Van sommige geslachten (bv. Phalaenopsis) zal men nooit spreken van mini's, wellicht van kleine soorten. Dat is een ongeschreven regel, die eigenlijk geen regel is. Zoiets ontstaat gewoon. En dat iemand die nog net iets minder lang met orchideeën bezig is dat nog niet aanvoelt of begrijp, begrijp ik erg goed.
Later zouden ook kleine Afrikanen en Aziaten als mini's bestempeld worden. Dus waar blijft de logica?

Ik zie het liefst zo. Vaak is er een gelijkaardige discutie over hybriden en hun naam. En dan zeg ik stee vast 'mooi' de naam is 'mooi'. Wel mini... is klein, erg klein en soms is klein ook weer niet mini. Maar wat maakt het uit als het maar mooi is erg mooi!

3
Miniatuurtjes / Een boek over miniaturen
« Gepost op: april 14, 2009, 08:24:23 pm »
Lees dit boek eens :

Miniature Orchids
By Steven A. Frowine
In the enormous orchid family, the beauties classified as miniatures are among the most intriguing. These orchids, which range from under an inch or two in height to a maximum of 12 inches, can pack just as much flower power as their larger relatives, yet their compact size allows them to fit easily on a windowsill or under fluorescent lights. Steven Frowine profiles some 300 and lists another 200 by key characteristics, with information on the plant's geographic or hybrid origin; details about the flowers, bloom season, mature size and habit; ease of culture; light and temperature requirements; recommended potting medium; history; and tips for ensuring success. Superb photographs make identification a snap.

Angrek

4
Bloei / Maart 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:51:23 pm »
Wilko schreef :

De maand maart brengt voor mij niet veel nieuws,
hier en daar gelukkig wel wat knopjes,
maar de oogst tot nu toe is:

Cymbidium Cali night "Geyserland"
Cymbidium mini Sarah "Pearl Falls"
LC "puppy love"
Osmoglossum pulchellum

5
Terrestrische orchideeën / Calanthe
« Gepost op: april 14, 2009, 07:47:26 pm »
RDB schreef :

Even reageren op de peiling over welke japanse orchideeen te koop zouden mogen zijn. Nu, van mij mogen ze allemaal te koop zijn. De meeste zijn dat ook, b.v. bij rare plants of plant delights nursury. Schreeuwend duur, dat wel.

Voor de liefhebebrs van de Calanthe. Rogier van der Vugt heeft hier http://openexotentuinen.aceboard.com/24 ... m#id135029 een zeer duidelijke uiteenzetting gepubliceerd over deze groep.

6
Vergaderinsgverslagen / A'pen 04.04.09
« Gepost op: april 14, 2009, 07:43:29 pm »
Joke schreef :

A’pen 4.04.09

Het groene boekje was weer present. Ik heb vanalles genoteerd, dus hier mijn verslagje.
Zoals goede gewoonte eerst de agenda punten.
Er is gesproken over de opstelling en de show in Alden Biezen. Diegene die hun planten wilde showen, konden die ineens meebrengen. Die worden bewaakt met hun leven tot de show begint.
Volgende week is er een tentoonstelling in het stadshuis van Duinkerke.
Eind april is er ook eentje in Luik, maar daar heb ik geen juiste lokatie van.
1 mei kan je naar Malmedy voor nog meer van dat moois.

Er werd met de plantenvoorstelling begonnen omdat het nog net iets te licht was voor de PPS voorstelling van Maurice.
Marleen had een rode geurende Laelia hybride bij waar ze de naam niet van wist. Volgens meneer de Prins was één van de voorouders een steenlaelia. De lip was duidelijk terug naar achter gekruld, hetgeen typisch is voor een steenlaelia. Maar de exacte naam zal misschien een mysterie blijven.
Meneer de Prins had ook mooie exemplaren bij. Maar ook een uitzondering. We zijn gewoon dat hij vooral rode schakkeringen van bloemen heeft, maar nu had hij een licht roze Cattleya bij, die de naam “Royal Harbor” droeg.

In het tweede deel van de avond ging de aandacht naar “ Het houden van orchideeën”.
Daaronder werd er duidelijk, gemaakt dat het niet ging over zaaien, maar gewoon de planten aankopen, onderhouden, bloemen krijgen,… verzorging in het algemeen.
Maurice “ Momo” had weer een toffe voorstelling in elkaar gestoken. Momo omdat hij deze bijnaam had gekregen door de jaren heen. Als er iets op zijn werk moest gevraagd worden aan kribbigere dames, dan stuurden ze Maurice. Hij kwam altijd terug met goede punten. Zo werd Maurice omgedoopt tot Momo.

Zoals iedereen wel zal weten, is de naam afgeleid van het Latijnse woord “ Orchis” hetgeen teelballen betekent. Elke orchidee heeft aan de basis een soort van teelballetje. Een orchidee heeft ook geen stuifmeeldraden. De grootste groep is de boven -de -grond -levende groep. Dus vooral de epyfitische soorten. In de orchideeënwereld heeft men ongeveer 30.000 natuursoorten en een 400.000 geregistreerde kruisingen.
Er zijn 3 klimaatzones; koud, gematigd en warme. Hier wordt naar de nachttemperatuur gekeken.
De orchidee wordt in het wild met uitsterven bedreigd door de massale ontbossing. Het tropische hardhout wordt schaarser en schaarser. Maar er zijn nog steeds te weinig beschermde gebieden. Stropers komen deze schoonheden kappen om verder te verkopen in de hoop een beetje geld te verdienen.
De regering heeft in 1976 een wet goedgekeurd voor de bescherming van orchideeën; de Cites-wetgeving. Om planten nog te importeren, heeft men deze papieren nodig. Ook orchideeën in het wild, in de pure natuur, zijn verboden op te plukken of uit ge graven. Men hoopt zo om de orchidee te sparen van een gruwelijke dood.

Zoals al eerder vermeld, behoren de meeste soorten tot de epyfiten. Deze soort groeit in de bomen, voornamelijk in de oksel van een boom, of hoog in de lucht. Sommige soorten kan je in pot houden, maar ze slagen er meestal in om toch uit hun pot te kruipen. Je kan ze in je gordijnen hangen, maar geef dan ineens een doos Dash. Want de bruine vlekken na het besproeien krijg je er anders niet uit.
Het voortbestaan of vermenigvuldigen van planten kan gebeuren door het maken van keiki’s. de plant maakt keiki’s aan als die te droog gehouden is en dat doet die om zichzelf te beschermen. Als deze scheutjes wortels hebben van ongeveer 6 à 10 cm, dan kan je die in een draaiende beweging wegnemen en opnieuw inplanten.
Een andere manier van vermenigvuldigen is het zaaien. Maar daar ga ik nu niet op in, dat kan je nalezen in een vorige vergaderverslag.

De planten werden per soort vernoemd, dus ga ik dat hier ook doen.
We beginnen met Phalaenopsis.
Phalaenopsis is een warme soort. En een typische plant voor beginners. Deze wordt veel gegeven als cadeau en wordt overal overvloedig aangeboden in winkels en tuicentra’s.
Het is een huiskamerplant die een minimum nachttemperatuur van 18° C wenst. Hij heeft een luchtig mengsel nodig van grove bark en mag zeker niet te vochtig gekweekt worden. Men moet ook oppassen voor de “cashpot” kweek. ( de sierpot) Hier is een hoger risico voor vochtopstapeling die je plant zeker geen goed gaat doen. De bloemen kunnen variëren van 1 cm tot ongeveer 10 cm doorsnede, dit is voor de botanische soorten. Er staan meerdere bloemen op 1 bloemtak, er kunnen ook meerdere vertakkingen zijn. Een vertakking groeit vanuit een slapend oog op de hoofdbloemtak.
Als er na aankoop, vooral in de winter, de nieuwe knopjes afvallen, is dit een teken van temperatuursverschil of is de luchtvochtigheid te laag ineens. Je kan dit vermijden door de bloemknopjes te bestuiven in het begin met handlauw water.
Wens je een uitgebloemde tak te verwijderen, dan knip je die best af op 1 cm boven een slapend oog. Een Phalaenopsis maakt vele luchtwortels aan waardoor hij makkelijk uit de pot komt gekropen. Door de plant in doorschijnende plastiek potten te steken, kan je dit gedeeltelijk voorkomen. De plant blijft beter in de pot, je kan perfect de kwaliteit van de wortels in het oog houden.

Dendrobium.
Deze soort bevat ook enorm veel variaties, zowel in bulbvorm, bloemgroottes en kleur. Hij is voornamelijk afkomstig vanuit Azië. Hij bloemt van ongeveer 1 week tot vele weken. Voor een langerhoudende bloem, kan je naar de harige dendrobiums gaan. Daarmee bedoel ik de soorten die zwarte haartjes op de bulben hebben, bijvoorbeeld soorten uit Papua Nieuw- Guinea.
Dendrobiums hebben meestal een lange rustperiode nodig. Hij wordt natter gekweekt voor de vorming van een nieuwe bulb, en dan de droogperiode in voor de bloemvorming. Deze bloemen kunnen zowel op de nieuwe als op de oude bulb komen.

Miltonia.
Er wordt beweerd dat dit de ideale beginnersplant is, maar meerdere onder jullie weten al beter. Miltonia wordt ook wel eens de Violet orchidee genoemd. Hij varieerd in enorm veel kleuren. Miltonia is ook gevoelig voor water. Je kan maar twee dingen fout doen; teveel water of te weinig water. Als gevolg kan je een accordionblad krijgen. Tijdens de vochtige periode groeit het blad, maar tijdens de droge periode stopt het blad met groeien. Met een accordionblad tot gevolg. Dit gebeurd meestal in de zomer.

Cymbidium.
Ze zijn gekend als forse planten die in de zomer buiten kunnen in een schaduwrijke plaats. Als de zon de bladeren kan kussen, krijg je bruine vlekken op het blad en hopelijk geen volledige bruine plant tot gevolg. Een Cymbidium vraagt veel meststoffen ( daar gaat het een beetje later nog over).men kan koemestkorrels geven. Want als men roze korrel geeft, kunnen de bulben scheuren. De plant heeft stevige bulben en lange bladeren. Na de groeiperiode wordt ook een rustperiode gevraagd. Na ongeveer 6 weken rustperiode worden bloemtakken gevormd, dan kan men weer water geven. Een Cymbidium heeft het ‘snachts ook graag wat frisser, maar absoluut geen vorst. Oude bloemtakken kunnen gewoon weggesneden worden, bij elke nieuwe bulb hoort een nieuwe bloemtak.
Regelmatig scheuren wordt wel aangeraden, want een te grote plant is moeilijk handteerbaar door het gewicht en van het potmensel zal waarschijnlijk ook niet veel overblijven.

Vanda.
Ze hebben stevige vlezige wortels en een absolute hekel aan een pot. Hun wortels kunnen tot 1,5 meter lang worden. Bij het water geven ( sproeien) moet men opletten dat er geen water in de oksels van de bladeren blijft staan. Ook Vanda’s heben graag extra vitamientjes in hun water. Om uitdroging in de zomer te voorkomen, kan men van die plastiek watertubes vullen met water en die over de wortels schuiven.
Een Vanda heeft geen rustperiode nodig.
Tot drie keer per jaar kunnen ze pronken met hun bloemen. Er zijn grote en kleine bloemsoorten gekend.
Als je een Vanda in een vaas wil houden, maak eerst de wortels nat, dan worden de wortels soepeler en knappen ze niet bij het in de vaas te steken.

Paphiopedilum.
Ook gekend onder de naam Venusschoentje of Vrouwenschoentje. Er zijn zowel koude , gematigde als warme soorten. De ene plant ertoont bredere bladeren dan de andere, of andere kleuren op blad. Het potmengsel mag nooit uitdrogen. De wortels zijn harig en minder glad.
De plant bloeit gedurende 2 à 3 maanden. Er zijn verschillende vormen van bloeien.Er zijn soorten die per bloemstengel maar 1 bloem geven en na de bloem een nieuw bloemknopje geven op dezelfde bloemstengel zoals een Pinocchio. Dit wordt revolverbloemer genoemd. Je hebt ook soorten die meerdere bloemen op 1 stengel geven tegelijkertijd. Oude bloemtakken mogen weggesneden worden. De plant maakt een nieuwe zijscheut aan en die zal op zijn tijd ook weer bloemen vertonen na een goede verzorging. Oude scheuten sterven na 2 jaar af. Een bloemtak kan van 5 cm tot 80 cm groot worden en die kan bloemen dragen tot 15 cm doorsnede.
In tegenstelling tot de Phragmipedium, deze moet met zijn voetjes in het water blijven staan. Het meest geschikte potmengsel voor deze soort is rotswol, kortom een vochtophoudend mengsel.

Odontioda.
Onder deze groep vallen de Oncidiums, Odontoglossum, Cambria,… . er zijn verschillene geslachten. Deze soorten kunnen koud tot gematigd gekweekt worden. Ze kunnen perfect buiten in de zomer, maar ook op een schaduwrijke plaats. De meeste planten zijn hybriden met een bovengrondse bulb. Zij hebben ook geen vaste rustperiode. Maar men moet welopletten voor teveel water, de bulben kunnen gaan rotten en die verspreiden een walgelijke geur. Eens ze van de zomer aan het genieten zijn, moet men oppassen dat de slakken niet aan de nieuwe scheut kunnen knabbelen. Een verse, nieuwe scheut, slakken zijn er zot op! Deze soorten kunnen bloemen geven tot 8 cm. De bloemtakken komen vanuit de oksel tussen blad en bulb. Elke nieuw gevormde bulb kan een nieuwe bloemtak geven, met zijn gekende pracht tot gevolg.
De plant vermenigvuldigd zichzelf door nieuwe zijwaartse scheuten te vormen onderaan een oude bulb.
Volgens de europese wet moet er nu op een verzorgingskaartje staan; “ KAN na 6 maanden terug bloeien.” En niet “ ZAL na 6 maanden bloemen.” Een kwestie om de kweker een beetje in te dekken. Er zijn enorm veel Belgische kwekers die aan de basis liggen van vele nieuwe kruisingen. Door deze kruisingen, krijgt men een enorme variatie in bloemkleuren en bloemvormen.

Masdevallia.
Dit geslacht komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. De Masdevallia heeft geen bulb. Ze houden ook van een iets vochtigere omgeving. De bloem komt juist boven het blad of net onder het blad. Bij het laatste is het moeilijk bij sommige soorten om de bloem te zien. Er zijn exemplaren bij die volledig zwarte bloemen hebben. Toch wel een kleur apart. De meeste hybriden zijn ontwikkeld in Hawaii. Sindsdien kan men ze ook houden in de huiskamer. De bloemtakken variëren enorm in lengte. Zo heeft de Xantia bloemtakken van ongeveer 80 cm, niet min hé.

Cattleya.
Er zijn twee grote indelingen in deze soort; de enkel-bladigen en de twee-bladigen. De enkel-bladigen geven grotere bloemen. De Cattleya zijn natuurlijke habitat is oorspronkelijk van Zuid-Amerika. Sommige soorten mogen in de zomer buiten, natuurlijk ook weer niet in de volle zon. Daarentegen mag de Steenlaelia wel in de volle zon. Zijn bladstruktuur is hiertegen opgewassen. Het potmengsel mag men laten uitdrogen voor men de volgende gietbeurt geeft. Cattleya vraagt veel zonlicht, maar geen rechtstreeks, en staat graag met zijn voeten in luchtig, grof potmengsel.
De bulben kunnen van 5 cm tot 22 cm lang worden, naargelang de soort. De bloem komt uit een bloemspat. Als deze bloemspat bruin wordt, of droog is, kan men deze voorzichtig open scheuren en zo de nieuwe bloemknoppen ademruimte geven.

Potmengsels.
Vroeger werden deze gemaakt uit beukenblad, dicksonia, osmunda, sphagnum, mousse, isomo. Maar dicksonia is ondertussen beschermd en dus niet meer verkrijgbaar, of moeilijk verkrijgbaar.
Nu heeft men bruine bark, ceramis, rotswol, perlite, sphagnum en witte bark. Het laastste is niet zo interressant omdat dit al na 1 jaar verteerd is.
Voor orchideeën wordt geen potgrond gebruikt, behalve voor aardorchideeën zoals Ludisia.

Mest.
Meststoffen bestaan in poedervorm, vloeibaar, staafjes, … . er zijn verschillende vormen van mesttoffen.
Waar men vooral op kan letten, is de samenstelling. Er staan 3 letters op “N-P-K”.
De N beïnvloed de groei van de plant.
De P werkt dan weer op de bloei van de plant.
De K zorgt vooral in de winterperiode voor compensatie van weinig licht.
Je hebt verschillende samenstellingen zoals; 10-10-10, 20-10-10, 10-30-10, 5-5-10. Naargelang de behoefte of het jaargetijde, kan men zo de plant geven wat die nodig heeft. Let er wel op dat de aangeduidde dosis niet overschreden wordt!

Potten.
Er zijn kwekers die zweren bij stenen potten. Het “nadeel” is dat ze zwaarder zijn dan plastieken. De wortels groeien vast aan de pot en worden beschadigd bij het verpotten. De potten zijn moeilijk te reinigen. In Thailand gooien ze de potten op de brandstapel om ze te reinigen en te ontsmetten.

De meeste gebruiken plastieken potten. Vooral voor Venusschoenen worden de zwarte en de bruine potten gebruikt. Voor Phalaenopsis hebben ze doorschijnende potten. Het hergebruik van deze zijn makkelijk omdat je ze gewoon in een vat met javeloplossing kan leggen. Let wel op bij aanschaf naar de kwaliteit van de hangpotten. Zeker de witte plastieken gaan snel stuk door fotosynthese. Een andere manier voor hangpotten zijn vijvermandjes. Deze zijn dan sterk aanbevolen voor planten die hun bloemen naar onder doorschieten zoals Stanhopea.

Ongedierte.
Daar heeft elke kweker wel mee te maken vroeg of laat. Het is een deel van de natuur die ons niet met rust wil laten.
-Slakken zijn erg vettige, ambetante dieren die wel tot 400 eitjes per jaar kunnen leggen. Ze wreten de jonge scheuten op en als dank krijg je nog een boel eitjes in de plaats. Een dikke vette pad lust wel eens een slakje. Er bestaat een bio-produkt om deze slijmerds te lijf te gaan; Escargots. De klier die een slang en een slak hebben, onderaan hun lichaam, geeft aandat ze honger hebben. Door dit produkt wordt deze klier uitgeschakeld en hongeren ze uit. Het produkt is volledig veilig voor plant, dier en mens.
-Mieren kan je bestrijden met bakpoeder. Gewoon bovenop het potmengsel strooien en bye bye beestjes!
-Wolluis en Schildluis kan je verwijderen met brandalcool en eau de collogne.
-Bladluis kan je laten opwreten door onze lieve heersbeestjes, maar dan kan je nog lang wachten want de beestjes blijven niet bij onze plantjes wonen.
-Thrips
-Spint. Dit is meestal een aandoening ten gevolge van water tekort gevolgd door wateroverschot. De bladeren worden kleverig en leeggezogen.
-rupsen
-pissebedden.
Tot zover de voorstelling van Momo Maurice. Merciekes Maurice!

7
Mededelingen / Deprinsara
« Gepost op: april 14, 2009, 07:31:04 pm »
Vorige week 's morgens op radio Nostalgie : een interview met André De Prins over zijn nieuwe orchidee Deprinsara André.

Iemand gehoord ?

Dankzij Toon Vanden Abeele van Radio Nostalgie kunnen we hier het interview plaatsen. Klik op de "play" button hieronder. Veel luistergenot !

GMP3 Player: [gmp3:2w8b3emb]http://www.pnporchids.be/members/geluid/orchidee_andre.mp3[/gmp3:2w8b3emb]

Angrek

8
Orchideeën van Oceanië / Phaius
« Gepost op: september 25, 2006, 06:50:44 pm »
Dit komt van het oude forum :

yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Wo Jan 25, 2006 11:04 pm          Reageer met quote
   
Weet er iemand waar dit geslacht met iets uitgebreider gamma
en aan interessante prijs kan vinden?

Mijn interesse gaat uit naar tankervilleae
en wallichii, mooie foto trouwens op de homepage onder de species
direct verliefd Wink

Groetjes Nick
      
Phal
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Wo Jan 25, 2006 11:36 pm          Reageer met quote
   
Phaius tankervillea vind je gemakkelijk. Ik heb er twee en die willen wel bloeien! Ze staan onderin in de serre, half schaduw tot zware schaduw, ze staan vaak met hun voeten in het nat en zeker in de drup van de dagelijkse sproeibeurt op de er boven hangende epifieten. kortom het is echt een gemakkelijke plant.

Andere Phaiussen heb ik niet (nog niet) je ziet ze ook niet zo vaak aangeboden!

Ik ben van plan de bloemstengel af te knippen en de knoppen op mos in de groei trachten te brengen. dat trachtte ik in het verleden ook al. Gewoonlijk loopt er wel een of enkele knopen uit, doch zodra ze wortels moeten gaan vormen loopt het mis...? Waarom weet ik niet.

Als je dan toch van Phaius houdt, kijk dan eens op het album, daar heb ik nog een moie hybride weggeschreven.

Groetjes,
patrick
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Wo Jan 25, 2006 11:59 pm          Reageer met quote
   
watertanden is het juist woord patrick Wink
Ik geloof dat tankervilleae in de cataloog van de wilg staat.
Bij akerne hebben ze hem niet en bij jacky ook niet.
Misschien daar eens kijken.

Nick
      
Angrek
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 95
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 2:06 pm          Reageer met quote
   
Bij Jacky wel, heb er vorige vergadering nog een gekocht !

Succes

Angrek
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 9:33 pm          Reageer met quote
   
Ik heb de Tankervillea Alba. Hij gaat bijna bloeien. Als tie uitgebloeid is wil jij de bloemstengel dan Patrick?? Volgens mij heeft Henk O (van de club in Etten Leur) al een keer de plant zo aan de groei gekregen....

Het gaat echter sneller met een deelstuk... De mijne heeft nu 3 nieuwe "lobben" gemaakt waarvan er 2 gaan bloeien. Na de bloei gaat tie uit de pot en gaat het mes erin. Anders wordt het een veel te groot "monster" en is tie niet handelbaar meer in de vensterbank.

Dus mocht iemand een stukje van de "gewone" Tankervillea over hebben om te ruilen. Ik hou me aanbevolen!!

Gr. MiB
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 10:30 pm          Reageer met quote
   
hmm ruilen Sad,
wil je er niet op een andere manier vanaf?

Of is er nog iemand anders die een 'stuk' over heeft?

Nick
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 11:36 pm          Reageer met quote
   
Troost je hij moet eerst nog gaan bloeien. Voor mei gaat tie z'n pot niet uit!! En voor het zelfde geld heb je er dan al één.

Gr. MiB
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 11:40 pm          Reageer met quote
   
Mja dat is waar...
Ik ga toch eens kijken bij akerne ook zij hebben woodfordii var. maculatus
Geen idee hoe dat eruit ziet. Maar wie weet...
En volgens mij niet duur. (nB hij is wel een jaar van bloem, maar dat spaart mij
weer een dag werken ofzo, of ik kan er een meer kopen, tis maar hoe je het bekijkt)

Groetjes
Nick
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 11:45 pm          Reageer met quote
   
Je moet proberen naar Utrecht te gaan in Maart. Daar staan ze met zaailingen, deelstukken en ook een paar kwekers. Je vindt er van alles. En vaak voor en leuke prijs!! Vorig jaar stonden er ook verenigingen met overtollige planten. Heeel veeel moois voor weinig geld. Nadeel is dat de kassen ver van de parkeerplaats liggen... Dus tassen meenemen die je kostbare planten tegen de kou beschermen. Ik ga weer dat is zeker.

Gr. MiB
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 11:48 pm          Reageer met quote
   
Ja dat was ik ook al van plan, ik had er al zoveel lovends over gehoord.

Maar in de tussentijd moet je toch ook je die onweerstaanbare drang wegwerken
als je je mind op een plant gezet hebt... Smile

Nick
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Do Jan 26, 2006 11:51 pm          Reageer met quote
   
Verkeerde motivatie!! Dan kun je weleens een kat in de zak kopen als je iets zo graag wil!!! Gewoon afwachten, Akerne, Klinge, de Wilg of Herman ter Borch bestaan over een jaar ook nog wel!! Je moet gaan voor die ene plant waar moeilijk aan te komen is!! Al die andere zie je nog wel een keer bij een kweker.

Gr. MiB
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Vr Jan 27, 2006 8:34 am          Reageer met quote
   
Ja maar ik ga echt niks kopen dat ik niet wil!
het zal toch een schoonheid moeten zijn voor ik heb koop...
Zo gek ben ik ook weer niet Twisted Evil

Het is gewoon dat ik al even zo'n phaius wil, en ik heb
gewoon voorkeur naar een paar planten en niet een specifiek.

Maar toch bedankt voor de waarschuwing Wink

Nick
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Vr Jan 27, 2006 4:01 pm          Reageer met quote
   
Zo mag ik het horen. Al is de bloem nog zo mooi. Als de plant me niet bevalt (=ziet er slecht uit) komt tie niet binnen. Nummer één op mijn lijstje of niet. Ik heb al te vaak mijn neus gestoten met planten die te graag wilde hebben maar die na de bloei de geest gaven omdat ze planttechnisch niet "goed" waren!! Dat geeft een hoop frustratie Twisted Evil

gr mib
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Vr Jan 27, 2006 4:43 pm          Reageer met quote
   
hmm dat zou ik persoonlijk nooit doen.
Je koopt toch ook geen fiets van welke je weet het wiel maar een week meer meegaat Smile

En het is en blijft een hobby, dus als het morgen niet is, is het overmorgen wel Smile
maar toch niet weggelaten dat ik wel een phaius wil

Groeten Nick
      
MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Vr Jan 27, 2006 5:57 pm          Reageer met quote
   
Jaja dat zeg je nu maar als je een plant heeeeeeel graag wil en je ziet hem dan staan bloeien doe je wel eens rare dingen ook al zegt het gezonde verstand ik wil deze niet want.... Meer zeg ik niet

Heb zo nog een Ancistrochilus Rothschildianus staan. Zielig bulbje en een nog zieliger nieuw scheutje.... Maar toen ik hem zag moest ik hem hebben...... Was gewoon weg gegooid geld..

Gr. MiB

yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Zo Jan 29, 2006 4:38 pm          Reageer met quote
   
Ik keek net even in de nieuwe cataloog van Akerne,
dat was effe balen! blijkt dus dat hij er niet meer in staat,
en bijgevolg ze dit stuk niet meer hebben Evil or Very Mad

Zo schijnt de zon plots veel minder hard, of toch voor vijf minuten dan
ze moeten meer doen om mij van mijn stuk te brengen,
ik vind er wel een mooie!

Nick
      
cvb
Geregistreerd op: 3-5-2005
Berichten: 472
Woonplaats: tielt w-vlaan
      
Bericht Geplaatst: Zo Jan 29, 2006 4:43 pm          Reageer met quote
   
en nu vind je die plant niet ergens anders

ja das wel spijtig natuurlijk een mes recht in het hart

enigedeelneming

mvg cvb
      
Phal
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Vr Mrt 31, 2006 11:16 pm          Reageer met quote
   
Ik weet niet meer waar, maar er was vraag naar info over Phaius.

Kijk eens bij species naar het nieuwe blok 'Geslacht Phaius'.

Groetjes, Patrick alias Phal
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Za Apr 01, 2006 12:36 am          Reageer met quote
   
Vreemd... ben net gaan kijken en er staan enkel vier foto's
of ben ik op een verkeerde plaats gaan kijken?

NIck

yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Za Apr 01, 2006 1:23 pm          Reageer met quote
   
Sorry,
lag volledig aan mij.
Kon het met de pc van beneden wel bekijken en nadat ik hier de cookies had gewist kon
ik alles netjes bekijken.

Groetjes

Nick

9
Orchideeën van Oceanië / Rustperiode's
« Gepost op: september 25, 2006, 06:46:49 pm »
Dit komt van het oude forum :

yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Di Jan 10, 2006 6:56 pm          Reageer met quote
   
Hoe zit dat nu eigenlijk met dendrobiums? Hebben zij allemaal hun rustperiode na
dat het laatste blad volgroeid is? En hebben ze dan helemaal geen water meer nodig?
Of verschilt dat van soort tot soort?

Graag ervaringen
Groet Nick

cvb
Geregistreerd op: 3-5-2005
Berichten: 472
Woonplaats: tielt w-vlaan
      
Bericht Geplaatst: Wo Jan 11, 2006 6:28 am          Reageer met quote
   
de meeste hybryds hebben dat niet noodzakelijk nodig maar dan bedoel ik deze die los in de handel te krijgen zijn deze die je van kwekers haakt zullen waarschijnlijk wel rust perioden hebben

ik doe het volgende met die hybriden geef ik gewoon water en ze bloeit voorduuren en bij de ander als ik bloem wil zet ik deze 2 maand koud dit meestal net na de zomer en kurk droog niet nevelen, niets tot je ziet dat de bulben een beetje verschrompelen dan voorzichtig water geven en je zal zien hij zal rijkelijk bloeien

mvg cvb
      
Phal
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Wo Jan 11, 2006 1:46 pm          Reageer met quote
   
Ik schreef het daarnet al onder het tekstje van Christof zijn vochtprobleem. Je moet weten waar de planten vandaan komen. En daar Dendrobium één van de geslachten is, met een bijzondergroot aantal soorten en groot verspreidingsgebied is dat dus erg moeilijk. Een Australische Dendrobium verdraagt gewoonlijk veel licht! Heeft nood aan temperatuursverschillen en een strikte rustperiode. Maar louter de plaats in Australië waar een kluit voorkomt kan al een enorm verschil geven. Hoog in Queensland tegen Papua aan, zal een D.speciosakluit, steeds vochtiger en warmer groeien. Lager onder Brisbane zal een kluit van dezelfde soort evenwel een duidelijkere rustperiode kennen. En raar maar waar absoluut niet bloeien als die rustperiode niet gegeven wordt. Gewoonlijk is de habitus van de plant wel erg verschillend. Somme planten hebben slechts 20cm lange, ovaalronde bulben. Sommige hebben 80cm lange, haast rolronde iets spits uitlopende bulben. Soms is dat voor ons moeilijk, maar je moet gewoon weten vanwaar je kluit komt.

Als je Australië verlaat, vind je Dendrobium tot in d ebergen van India en Nepal. Daar is het koud.... enz...

Succes,
O, ja! Ook hier weer 'Lezen is weten.'
      
gerald
Geregistreerd op: 24-2-2006
Berichten: 40
Woonplaats: Heerlen
      
Bericht Geplaatst: Za Mrt 04, 2006 11:17 pm          Reageer met quote
   
Binnen het NOV is er een boekje te verkrijgen voor ong. 8 euro over de verzorging van Dendrobiums.....zeer aan te raden!
Is geschreven door twee leden die er zelf veel hebben, over rust, voeding etc...

10
Orchideeën van Oceanië / Dendrobium adae
« Gepost op: september 25, 2006, 06:44:59 pm »
Dit komt van het oude forum :

M-Jeanne
Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 55
Woonplaats: 9255 Buggenhout
      
Bericht Geplaatst: Wo Dec 14, 2005 8:37 pm          Reageer met quote
   
Hallo iedereen,
Ben in het bezit van Dendrobium adae,wie kan mij helpen aan info?Strenge rust,temperatuur enz
Wel bedankt.Groetjes
Bekijk gebruikers profielStuur privé bericht    
      
Phal
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Wo Dec 14, 2005 8:59 pm          Reageer met quote
   
Dendrobium adae een Zuid-oost Australiër ui t de provicie Queensland. Gelijkaardig als D.speciosa,

Ik zoek er wat over op, ik ken de plant niet!

Groetjes,
      
plukk
Geregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 42
Woonplaats: haarlem
      
Bericht Geplaatst: Zo Dec 18, 2005 10:50 pm          Reageer met quote
   
jan den held & tinus strik hebben een deeltje geschreven op dendrobium gebied voor de N.O.V.
zij melden :
temp winter dag 16-24; nacht 10-13
temp zomer dag 24-29; nacht 17-20
duidelijke maar milde rustperiode (veel minder water geven goed laten opdrogen tussen watergiften, niet lange tijd geheel laten uitdrogen) zeer veel licht sterke lucht beweging ondiepe pot

ik wil hier nog aan toevoegen dat ik een kleine pot met onderin een steen gebruik (voor de balans) en zomers naar buiten moet kunnen.

sucses plukk..

M-Jeanne
Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 55
Woonplaats: 9255 Buggenhout
      
Bericht Geplaatst: Ma Dec 19, 2005 8:40 pm          Reageer met quote
   
Hartelijk bedankt voor de info,met deze kan ik al verder.
Groetjes

MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Vr Dec 23, 2005 4:26 pm          Reageer met quote
   
Ik heb deze plant ook. Hij heeft bij mij heel de zomer buiten gestaan. Niet altijd op de meest gunstige plaats.... (teveel zon) Hij is hier echter heel goed doorheen gekomen. Hij staat nu binnen in de huiskamer en is nieuwe stekken (kan het niet echt bulbjes noemen) aan het maken. Hij krijgt bij mij regelmatig water maar ook weer niet zoveel dat tie altijd nat staat. Het komt regelmatig voor dat tie goed droog staat. Dit maakt hem allemaal niet uit hij gaat vrolijk verder met groeien.

De plant gaat nu een afmeting krijgen dat hij groot genoeg wordt om te gaan bloeien. Ik hoop dat ik in 2006 dit voor elkaar ga krijgen. Als tie bloeit zal ik hier een foto plaatsen. Tot nu toe vind ik het een erg makkelijke plant. Laughing

Gr. MiB

M-Jeanne
Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 55
Woonplaats: 9255 Buggenhout
      
Bericht Geplaatst: Vr Dec 23, 2005 9:42 pm          Reageer met quote
   
Bedankt MIB voor je reactie.Wat voor kleur heb je?Ik zou geel,wit en blauw moeten hebben,dat zal ik maar weten eens ze gaan bloemen,ze zijn nog te jong denk ik.In ieder geval met jullie info kan het niet mis gaan.Bedankt

MiB
Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
      
Bericht Geplaatst: Ma Dec 26, 2005 2:55 pm          Reageer met quote
   
Volgens mij de witte. Ik heb de plant vorig jaar gekocht bij de heer Klaassen van de NOV.
Maar zijn er nog meer kleuren van deze plant dan?? Dat was me niet bekend. Eerst maar eens bloemen in deze krijgen...

Gr. MiB

M-Jeanne
Geregistreerd op: 28-11-2004
Berichten: 55
Woonplaats: 9255 Buggenhout
      
Bericht Geplaatst: Ma Dec 26, 2005 8:45 pm          Reageer met quote
   
Naar het schijnt zou ik een gele,witte en blauwe hebben.Afwachten tot ze bloeien.Op internet vind ik geen info.Groetjes

11
Orchideeën van Oceanië / Dendrobium
« Gepost op: september 25, 2006, 06:42:29 pm »
Komt van het oude forum :

De Noorman
Geregistreerd op: 8-1-2006
Berichten: 29
Woonplaats: Smalle Heerweg 187 9080 Lochristi
      
Bericht Geplaatst: Vr Mei 05, 2006 11:40 pm          Reageer met quote
   
Dag geleerden,
Ik heb in Enghien (tentoonstelling) een DenboTertragossum var. gigangteum ( verbeter aub de juist spelling ). Dit is een vierkante bulb van ongeveer 20 à 25cm lang,met een paar kleinere bulbjes erbij. Die koste 10€ bij een kweker in het Aalst (De orchideeëntuin). Nu zou ik graag wat meer inlichtingen daarover willen vinden. Is ie warm of gematigd, nat of droog te kweken, het is de eerst maal dat ik deze plant tegen kom. Hartelijk dank voor alle goeie inlichtingen.
Op 29-05 zijn we met de OVV-Oost-Vl naar De Botanische tuin te Leiden op bezoek geweest (we hebben alle orchideeën kunnen bezien, ook de collectie van New Guinea, het was formidabel) en ook naar de Klinge. Daar heb ik een Gongora Galeata geel xRufoscens gekocht voor 21€. Graag een max aan inlichtingen daarover.
Tijdens de reis met P&P kocht ik een Paphiopedilum-hybr, de eerst bloem staat nu bijna rijp om open te gaan. Ik hoop dat het iets mooi word.
Hopende op vele antwoorden van de 2Phals en de andere leden, dank ik u allemaal. Als ik foto's van deze planten heb stuur ik ze wel door.

Tot dan,

      
ffabbulous
Geregistreerd op: 10-4-2006
Berichten: 55
Woonplaats: Sprang-Capelle
      
Bericht Geplaatst: Za Mei 06, 2006 9:50 am          Reageer met quote
   
TIPJE:

Via een zoekmachine, bijv. Google, kun je via internet bijzonder veel info en beeldwerk verkrijgen over oa. orchideeën......
Bekijk gebruikers profielStuur privé berichtVerstuur e-mailMSN messenger    
      
yellow treasure
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
      
Bericht Geplaatst: Za Mei 06, 2006 11:42 am          Reageer met quote
   
Ik heb zelf een paar gongora's hangen en hetgeen ik merk is dat het vooral
grote drinkers zijn als ze bloemen of in groei zijn.
Dus goed water geven, even laten opdrogen tussen de gietbeurten in, maar zeker niet te lang.
Je moet eens op de homepagina, in de specieslijst, bij gongora truncata gaan kijken.
Daar schrijf ik iets over de cultuureisen en volgens mij is dit voor de meeste gongora's toe te passen.

De rest zal je, zoals gezegd, moeten googlen

Groeten
Nick

Phal
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
      
Bericht Geplaatst: Za Mei 06, 2006 9:51 pm          Reageer met quote
   
Je bedoelt vast en zeker : Dendrobium tetragonum en dan de giganteum variëteit.

Een prachtig en dankbaar plantje. Ik zag ze al in verschillende variëteiten. Soms met slechts enkele kleine bloempjes, ook de bulben zijn dan vaak kleiner. Soms met erg lange dunnen bulben en de bloemen zijn dan erg slank en lang. Waarschijnlijk is dat Uw variëteit! En soms ook een iets gedrongen erg rijk bloeiende met vele kleinere bloempjes, bovenop de bulb.

Ik kweek mijn exemplaar (ook een giganteum) koud tot erg koud. Soms ziet de plant er niet uit, dan zijn de bulben wel erg ingeschrompeld en is 't ie alle bladeren kwijt, maar hij bloeit jaarlijks. Het is een plant die ik waarschijnlijk nooit naar een bespreking zal meebrengen, wat hij ziet er echt niet uit. Het kan evenwel anders, want op tentoonstellingen zag ik exemplaren die mooi in het blad zaten, waar de bulben dik waren en die toch rijkelijk bloeide.

Het is een Australiër, en daar zijn nogal watverschillend ecultuurgebieden. Soms met grote droogte, soms warmer, soms -vooral 's nachts- koel. met zaailingen ligt dat wat anders die kweek je gewoonlijk best warmer, maar als je een plant vanginder hebt laten overkomen, dan wil hij wel eens erg koude temperaturen eisen.

Succes,

Groetjes, Patrick alias Phal
      
gerald
Geregistreerd op: 24-2-2006
Berichten: 40
Woonplaats: Heerlen
      
Bericht Geplaatst: Zo Mei 07, 2006 12:19 am          Reageer met quote
   
ik heb er verscheidene op een kurkblokje hangen...var. giganteum, minor en de " normale"versie......vochtig houden en in de winter iets minder water met voldoende licht.....bloeit altijd...

12
Paludaria / Vivarium
« Gepost op: september 15, 2006, 01:32:05 pm »
Geregistreerd op: 30-7-2006
Berichten: 3
Woonplaats: Knokke-Heist, Belgium
Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 7:54 pm    
 
Hoi, ik ben een vivarium aan het bouwen van 100 x 60 x 100, daar ik er toch wat orchideeën in wil hebben en daar geen ervaring mee heb zou ik graag jullie mening horen welke er gemakkelijk in te houden zijn.
Zowel voor op de bodem, op de varenwortel of op stukken hout.

Alvast bedankt

Geregistreerd op: 24-2-2006
Berichten: 40
Woonplaats: Heerlen
Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 10:24 pm    
 
hoi tjepo,

ik zou er zeker enkele tillandsia's inzetten, dankbare dingetjes!

orchideeen kun je denken aan ascocentrum miniata, wellicht enkele oncidiums....

afhankelijk van RLV en temperatuur.....

suc6!  

Geregistreerd op: 30-7-2006
Berichten: 3
Woonplaats: Knokke-Heist, Belgium
Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 10:30 pm    
 
Thx,
Bij dag zal de temperatuur rond de 25°C - 26°C zijn en de RV tussen de 80 & 90.
s'Nachts een temperatuur van 21°C.
 
 
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 10:56 pm    
 
Hallo,
ben je van plan er dieren in te houden?
en wat ga je op de bodem leggen? turf, bark...

ik heb er zelf eentje met bark, en er zitten pijlgifkikkertjes in.
en wat ik vooral zie is dat kleine bulbo soorten het enorm naar hun zin hebben.
de bulben zijn voller als voorheen en ze groeien goed.

voor de rest staat er nog een phal javanica in, ziet er goed uit, maar dat is nog
af te wat die gaat doen.
ze staan allemaal op blokjes opgebonden met spaghnum. en de bak is voor
de kikkers goed vochtig, om niet te zeggen heel vochtig.

groetjes

en succes ermee

Nick

Geregistreerd op: 30-7-2006
Berichten: 3
Woonplaats: Knokke-Heist, Belgium
Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 11:51 pm    
 
Hoi,

Er zullen pijlgifkikkers in komen.
De wanden zullen van varenwortel zijn, de bodem met turfblokken.
Ook zullen er blokken kienhout en lianen in komen.
 
Geregistreerd op: 3-7-2006
Berichten: 23
Geplaatst: Ma Jul 31, 2006 12:45 am    
 
Misschien heb je wat aan deze link even klikken op Vivarium
en voor het adres op contact, zij kunnen je vast wegwijs maken.
Of ze even een email sturen, het adres vind je ook onder contact.

http://www.orchideetropical.be/
 
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
Geplaatst: Ma Jul 31, 2006 1:44 pm    
 
steek die bulbo's maar op die varenplaten op de zijkant  
dat moet groeien als kool volgens mij  

succes ermee

Nick

Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
Geplaatst: Wo Aug 02, 2006 9:08 pm    
 
je kan misschien, als hij af is, enkel foto's in het album doen, dan kunnen we zien wat het resultaat is!!
 
groetjes
Maggi

13
Paludaria / Achterwanden
« Gepost op: september 15, 2006, 01:30:05 pm »
Geregistreerd op: 7-2-2005
Berichten: 8
Woonplaats: grimbergen
    Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 5:38 pm    
 

Ik wil mijn 10 jaar oude paludarium grondig verbouwen en zoek wat goede raad.Het is een hoekmodel(140x80x60)met te kleine zijramen.Dat ga ik nu veranderen en ook het waterpeil naar omlaag brengen(meer moeras).Heeft iemand ervaring met boomkurk als achterwand in combinatie met een watervalletje en sproeiers?Er blijkt ook een nieuw soort namaak osmunda te bestaan(Epiweb).Belachelijk duur en ik denk dat het een product is zoals de matten die ze in vijverfilters gebruiken(Matala matten).Heeft iemand hier wat info over?


Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
    Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 6:02 pm    
 

Hoi gem,
ik heb zelf wat gifkikkertjes zitten en ik heb bijvoorbeeld
een achterwand van cocosvezel, zelf denk ik dat dat wel eens handig
kan zijn om orchideeen op te laten groeien omdat het ook redelijk goed
opdroogt. Je moet het natuurlijk ook wel graag zien.

Ik wil je hier niet wegjagen maar misschien is het beter dat je een kijkje
neem op http://www.gifkikkerportaal.nl, als je die nog niet kent.
hier is al massa's geschreven over epiweb en andere achterwanden.

succes verder nog

Nick


Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
    Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 6:05 pm    
 

en nog iets...
diegene die het hier in de geburen heeft ingevoerd is rana,
kwekerijrana.nl, daar kan je trouwens zien dat er bulbophyllums in
pot worden gekweekt met dit spul.

Groetjes

NickGeregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
    Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 8:51 pm    
 

Misschien ook een wijze raad over achterwanden.
Zorg er voor dat ze demontabel zijn. Het is haast niet te voorkomen, dat er eens een potje met slakken, pissebedden, duizendpoten of ander ongedierte mee het paludarium ingeraakt.
Dat spul voelt zich er kip lekker, groeit, kweekt en vooral eet.
En huist zo graag in quasi onbereikbare plaatsen. Juist ja! achter achterwanden bv. Als je die kan demonteren, weghalen, zonder braak, dan kan je dat ongedierte te lijf. Zoniet zitten ze je gewoon uit te lachen!

Succes,

PS. Als je Paludarium af is en er wat orchideetjes op je wanden prijken, trek eens een foto voor het album.

_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal


Beestjes heb ik al gehad(vooral soorten die ik niet graag zie).Ik zal dus pvc platen bekleden en dan in mijn bak hangen.Bedankt voor de tip!
Maar wat te gebruiken?Op de nederlandse gifkikkersite staan er wel enkele die me kunnen bekoren,maar ook nogal wat volgepropte bakken.Kan natuurkurk na verloop van tijd gaan rotten?Kent iemand een middel om wortels rotvrij te maken?(neen,niet van dat flevopol spul).Waar koop ik kokosvezel?Enz...
http://www.aquatic-gardeners.org/is een site waar Amerikanen met paludaria meedoen aan een wedstrijd(en niet allen paludaria)Niet echt mijn smaak maar wie ben ik om te zeggen wat mooi is...
 

Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
    Geplaatst: Di Aug 29, 2006 6:07 pm    
 

Dat spul wil om wortens rotvrij te maken wil ik ook wedl weten!!


In ieder geval veel succes ermee!

 
groetjes
MaggiGeregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
    Geplaatst: Di Aug 29, 2006 6:09 pm    
 

Bij dat rotten is het vooral belangrijk dat je goed verlucht,
gebruik wat pc ventilators in je bak en dan is dat opgelost.
Epiweb is kunststof en rot bijgevolg ook niet.
Kurk is in mijn ogen geen snel rottend materiaal.
Het is volgens mij zelf goed geschikt om je wand te enten met een of ander mooi mos dan dat zo over de wand woekert, in mijn ogen ook mooi!

insecten... kan je makkelijk verhelpen met insectetende diertjes,
ik ken ze niet allemaal, maar ik heb zelf gifkikkers en die eten alles wat beweegt, tot zelfs een kleine huisstofmijt
Ik denk dat deze wel makkelijk te houden zijn als je maar de juist omstandigheden hebt.
en met een nachttemp van 20° graden en 25° komt dit netjes overeen met de meeste orchideeen.
Als je totaal géén beesten in de bak gaat zetten kan je nog altijd kiezen voor gif.

voor de rest kan je ik niet echt helpen denk ik, ik ben zelf nog maar net bezig met m'n paludarium en ik heb niet de nodige materiaal kennis.
Bij veel kikkerhouders gaat het om het kweken van de kikkers en niet om de prestigestatus van hun bak...
gelijk ik het niet belangrijk vind of dat er nu een rode pot of een grijze pot rond men plant zit, als hij maar goed groeit en bloemt...
en wat ik begrijp is dat u echt een paludarium wil voor de planten...

Succes ermee, en hopelijk ben je toch wat geholpen he  

NickGeregistreerd op: 7-2-2005
Berichten: 8
Woonplaats: grimbergen
    Geplaatst: Wo Aug 30, 2006 11:57 am    
 

Een bevriend beeldhouwer zegt dat met glasvezel en epoxy een rotvrije laag kan aangebracht worden op bijna alles.Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik blijf in elk geval zoeken en als ik het gevonden heb en het resultaat staat mij aan,dan laat ik het weten.
Bedankt alvast voor de reacties en de hulp.
 
 
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
    Geplaatst: Wo Aug 30, 2006 12:50 pm    
 

Surf eens naar deze site:

http://www.sterkendries.com/findex.htm

Het betreft de site van een Belg. Guido Sterkendries. Die kerel werkte vele jaren geleden bij ons op de centrale. Destijds had hij een firma Vivaria die zich specialiseerde in het construeren van paludaria. Ik Googlde zonet even. Die firma bestaat niet meer, je komt nu op andere gelijknamige websites, die hebben daar evenwel niets mee te maken. Destijds was er ook een weblink naar Vivaria, een deel van de foto's die je op de vermelde link kan vinden zaten daar.

Maar waar ik vooral naartoe wil. Ik bezocht Guido destijds thuis in Edegem. (Waar hij al lang niet meer woont!) Hij had zo'n 30-tal bakjes thuis, waarin hij vooral pijlgifkikkers in tentoonstelde. En wat mij daarbij helemaal trof, was dat geen enkel bakje hetzelfde was. Enkele groeiden vol mossen en varens. Anderen lagen vol dorre bladeren, weer andere bevatte veel wortelhout en waren donker en kil en andere weer erg licht en warm. Waar ik naartoe wil, is dat elk bakje overeenstemde met het biotoop waar de kikkertjes in leefden. Hij had ook enkele orchideeetjes, niet veel, want zijn probleem was dat hij geen aan elkaar vreemde planten en dieren bij elkaar wou hebben!

Later zou ik in Costa Rica pijlgifkikkers vinden. Tussen de plankwortels van zeer hoge bomen, er was geen onderbegroeïng louter dorre bladeren. Dendrobatus species (Dendrobatus aurata) met gifgroen en zwarte tekening. Ik herinnerde me de situatie bij Guido. Het prentje klopte.
In Monteverde, zag ik ook kikkers, geen pijlgifkikkers, mooie wat dikkere en grotere, met een bruin-rose kleur. Ik ken hun namen niet. Die leefden in erg vochtige, wat koelere, groene omgeving. Daar vond je kleine epidendrum, maxilaria, en andere soorten.

Waarom vertel ik dat ? Me dunkt dat jij op dezelfde manier reageert, zoals ik dat destijds bij een aquarium bij me thuis deed. Ik had een mooie achterwand, ik plantte groen, ik hielt er Chiclieden, zalmen, karpertjes, Guppen, alles door elkaar in. En de sterkste overleefde het....
Misschien is het een goed idee, om een plan op te maken, van wat je juist in je paludarium wil houden, van waar dat komt, in hoe verre die zaken samen kunnen leven, enz. Mogelijk kom je tot veel eenvoudigere, natuurechtere oplossingen.
Een mat zwarte achterwand, plankwortels, met amper een klein varentje, Bladhumus en gedroogde bladeren en pijlgifkikkers. Of juist Een erg groene, vochtige bak, met mos, varens en orchideeën en dan weer aangepaste soort kikkers. Maar de aandacht moet gaan naar natuurechte combinaties. En niet afgeleid worden door een achterwand. Ik prefereer en mat zwarte, of donker bruine achterwand. Liefst een coating recht op die achterwand, welke waterbestendig is. Eventueel (en dat kan) tegen schimmels behandeld. En vooral mat, zodat licht wordt geabsorbeerd en niet reflecteert. Dat laat beter fotograffie toe!

Zo maar een idee...

_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal

14
Reizen / Orchideeënreizen
« Gepost op: september 06, 2006, 01:41:14 pm »
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Vr Sep 01, 2006 8:28 pm    Onderwerp: Orchideeënreizen  

--------------------------------------------------------------------------------
 
Mensen die het topic hebben gevolgd aangaande onze geplande reis naar Suriname, hebben gezien hoe de uiteindelijke keuze tot stand kwam. Iedereen maakte een lijstje, die werden naast elkaar gelegd, om uiteindelijk tot een gemeenschappelijk doel te komen.

Die werkwijze heeft heel wat doen loskomen! Blijkbaar hebben enkele reizigers hun weg tot dit forum gevonden. Ik krijg weldra bezoek van mensen die naar Costa Rica willen en die wat detailvragen hebben n.a.v. het lezen van het reisverslag.

Misschien is het goed te weten wie naar waar op reis is geweest en er eventuele informatie over kwijt wil.

Van mijn reiservaringen is quasi iedereen op de hoogte ik gebruikte ze meestal om te verwerken op onze site!
Maar wie maakte andere reizen, die voor orchideeën liefhebbers interessant zijn?

Voor de volledigheid lijst ik mijn trips op. (Vanzelfsprekend enkel deze die wat bijbrachten i.v.m. orchideeën.)

..........Benelux : Zowat jaarlijks, heel mijn leven.
..........Canarische eilanden : Tenerife 1981+2001
..........Frankrijk, Alpes maritime in 1988
..........Indonesië : Java/Bali in 1990
..........Maleisië : West + Sabah in 1994
..........Midden Amerika : Costa Rica in 1997
..........Oost Afrika : malawi in 2001
..........Canarische eilanden : Tenerife 2001
..........Z-O Azië : Cambodia in 2004
..........Canarische eilanden : Grand canaria in 2005
..........Middelandse zee : Rhodos in 2005
..........Canarische eilanden : Tenerife + Gomera in 2006
..........Middelandse zee : Kreta in 2006
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Naar boven        
 
 
Phal
Site AdminGeregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Vr Sep 01, 2006 8:30 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
O, ja, ik vergat het te vermelden.

Opgeven waar je reisjes uitstippelde waar orchideeën te vinden waren is één ding ze ter beschikking stellen is een ander. gelieve te vermelden of men U erover mag contacteren.

En nog mooier, bezorg mee een reisverslag, met bijhorende foto's en ik zal er voor zorgen, dat het een plaatsje krijgt tussen onze reisverslagen.

Beschouw deze site als een site voor en van ons.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal

15
Reizen / Thailand, Brazilië of Venezuela 2
« Gepost op: september 06, 2006, 01:39:22 pm »
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Za Jul 15, 2006 3:49 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Phal,

Als Plukk ook kan dan willen wij wel extra moeite doen om toch 23/7 vrij te maken, graag vlug een seintje.

groeten

Maggi en Patrick
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Za Jul 15, 2006 4:38 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Laten we dan gelijk sowieso mikken op 23/7 -13:00 in 'De Lucht' op de A2.
Met alle respect voor Plukk, wellicht kunnen we beter mikken op een eerste bijeenkomst om interesse te peilen en Plukk later informeren, dan het maanden voor ons weg te schuiven.

Bij deze, ik schrijf morgen nog eens iedereen apart aan, maar laten we dit al als afspraak noteren.

Plukk, AUB, niet geviseerd voelen, we willen je er liefst gewoon bij!
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Za Jul 15, 2006 4:43 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Phal,

Aangezien wij alledrie uit België komen, vraagje weet jij het zijn?? Spreken wij ergens af? Rijden wij samen??

groetjes
Maggi
Geregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 42
Woonplaats: haarlem
 Geplaatst: Ma Jul 17, 2006 11:40 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
plukk heeft geen bezwaar voor 23/7/2006 13.00
plukk

p.s. erg leuk is demoncratie, wij gebruikte al discuszeuren, fabeltastisch enz.
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Ma Jul 17, 2006 12:58 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Plukk,

Ik begreep je PS niet, tot ik mijn eigen tekst herlas...
Tijd, ken je dat probleem, tijds te kort moet ik het eigenlijk noemen. Dan tip ja wat uit, je overleest het niet... Bovendien typ ik en kijk ik naar mijn klavier i.p.v. naar het scherm.

Maar wat belangrijker is, iedereen heeft me begrepen!
Begrijp ik jou goed? 'plukk heeft geen bezwaar voor 23/7/2006 13.00 plukk' Wil dus zeggen dat je vrij bent en ook komt?
Ik lees dat graag, de groep wordt interessant.

Karen,

Ik rij dus langs Breda, richting 'S hertogenbosch, wellicht rijden Maggi, Patrick en Joke mee. D.w.z. vanaf Breda, kan je er nog bij als je wil! Geef maar aan, waar en wanneer ik je oppik. O, ja, als je zelf wil rijden, tussen Breda en 's Hertogenbosch zitten er nogal wat kronkels in de weg, probeer niet verloren te rijden.... (Grapje)

Mijn route :
Ik vertrek op de parking 'Carrefour' Schoten rond 11:45, samen met Maggi, Patrick en waarschijnlijk ook Joke...
E19 A'pen > Breda (±12:15) + knooppunt Galder > A58 > Tilburg + knooppunt St-Annabosch > A27 > Utrecht + knooppunt Hooipolder > A59 > 's Hertogenbosch + knooppunt Empel > A2 > Utrecht. Ik passeer dan 'De Lucht-oost' tussen afrit 18 en 17 (Zaltbommel) Enkel weet ik nog niet of in in 'De Lucht oost of West moet zijn... Daar reken ik nog op een seintje van Peter, want die bracht 'De Lucht' aan.

Telefoons/mobieltje (GSM voor de Belgen):
Geen slecht idee.
Patrick : 0032 (0)474-97.30.26


Gisteren stuurde ik per conventionele mail (ander dan forum) een bevestiging voor deze bijeenkomst. Ik kreeg de mail van 'Frits' terug wegens onbestelbaar. Nogthans gebruikte ik het Karel-online adres...?
Hopelijk volgt Frits alles op het forum?

Tot zondag, ik zie er op vooruit!
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 42
Woonplaats: haarlem
 Geplaatst: Ma Jul 17, 2006 3:00 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
phal,

ik dacht dat je een leuke woordspel(l)ing maakte demon{duivels} cr(e)atie,  
omdat democratie niet altijd de meest gewenste organisatievorm is,
maar eerder de minst slechtste.
Het was niet om de schoolmeester te spelen.  

Maar ik ieder geval ben ik er.

plukkkkkkkkkk...................
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Ma Jul 17, 2006 3:40 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Plukk,

Spreekt men in Suriname ook Portugees? Uw Portugees lijkt me sterk!
Anders is het een sterk punt om gebruik van te maken, mocht de bestemming Brazilië worden.
Ik scrolde door enkele vertaalprogramma's eer ik Uw boodschap begon te begrijpen...

Om aan de vraag van Karen te voldoen, kan je wellicht je telefoon of mobiel nummer doorgeven.

Groetjes,
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 20-1-2006
Berichten: 29
Woonplaats: oostzaan
 Geplaatst: Ma Jul 17, 2006 8:42 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Beste Patrick
Het is http://www.EDUCA-reizen.nl
Louter bij wijze van voorbeeld. 'Residence Inn Hotel **** - Anton Dragtenweg 7aan Surinamerivier' 16-daagse formule vlucht KLM+ verblijf in het hotel, formule prijs per persoon in tweepersoonskamer 957,00€ Laag seizoen, =300,00€ hoog seizoen.
- Volgens Frits, is het gek naar een andere formule te zoeken, daar deze prijs echt wel gunstig is!

Wellicht is een nuttig tweede huiswerk de markt af te schuimen naar andere organisatie's.
Ik neem alvast contact met EDUCA-reizen en vraag concretere info over het verschil laag- hoogseizoen en de aangekondigde extra's op de prijzen, de zo genaamde toeslag KLM-vluchten.

Agendapunt 4, 'Hoe lang?'
- Hier was nogal wat verschil qua mening. Voor een aantal mensen leek het een tussendoor vakantie die niet te lang hoeft te duren. Hier wordt gesproken van een 10-tal dagen. Persoonlijk mik ik op een 3-tal weken. Maar deze verschillen qua mening hoeven geen probleem te zijn. In dergelijke accomodatie langer blijven en een latere terugvlucht boeken, moet probleemloos kunnen.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal

Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Ma Jul 24, 2006 11:24 am    Onderwerp: Aanvulling n.a.v. contact EDUCA-reizen  

--------------------------------------------------------------------------------
 
Een paar antwoorden van EDUCA-reizen, die als aanvulling interessant kunnen zijn.

Laag- en hoogseizoen:
juni/juli/augustus/december, wordt beschouwd als hoogseizoen!
Dit maakt dat we mogelijk beter niet voor december kiezen, doch iets bredere keuze hebben en niet absoluut voor april hoeven te gaan. Als we louter het laagseizoen beschouwen. Rekening houdende bloeiperioden leek mij April een minder interessante periode...

Visum :
Is dus absoluut noodzakelijk en kan via EDUCA geregeld worden. Prijs 2006- 46,00€

Bijkomende kosten Luchthavenbelasting + heffingen :
Bij de gestelde prijzen moet momenteel 175,00€ bijgerekend worden!

Reisduur :
Misschien toch iets om rekening mee te houden. Als EDUCA spreekt van 9-daagse reis, bevat dat twee reisdagen en dus 7 overnachtingen! 16-daagse reis is dus 14 overnachtingen, enz. Als er al sprake was van een korter verblijf is het wellicht nuttig hiermee rekening te houden. Dezelfde handelswijze wordt ook bij andere organisaties gehanteerd!
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Wo Jul 26, 2006 8:34 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Om de agenda's op elkaar af te stemmen is naar de momenteel geïnteresseerden een excell-file gestuurd, waarop iedereen zijn 'beschikbaarheid' kan inkleuren.
Mochten er nog geïnteresseerden meelezen die zich evenwel nog niet kenbaar maakten. Gelieve U per mail aan mij bekend te maken, zodat ik ook U de bewusten excell-file kan opsturen.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Wo Jul 26, 2006 9:00 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ik was opzoek naar extra informatie over orchideeën die voorjomen in Suriname. Vanzelfsprekend is het boek van Marga van Werkhoven me bekend, maar dat was dan ook het enige.

Via mijn geliefde checklist van KEW, liet ik de zoekfunctie op orchideeën uit Suriname los.

http://www.kew.org/wcsp/advanced.do

Dat leverde 403 hits op. Wellicht iets om ook eens te bekijken.

Als iemand andere tips heeft om informatie over Surinaamse orchideeën op te zoeken zou dat erg welkom zijn.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 26-3-2006
Berichten: 28

 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 12:18 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Patrick,

Mevr. M. van Werkhoven is gezond en wel....(we moeten haar niet vroegtijdg afschrijven:)

Dit zijn haar contact gegevens.

http://www.suriname.nu/701vips/botanicus01.html

Voorals nog kan ik geen agenda 2008 trekken, ik heb nog geen accountingkalender voor dat jaar, kan nog niet vertellen vanaf wanneer ik beschikbaar ben.
 

Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 2:17 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Hey Karen,

Bedankt voor de info, maar die had ik via Google al achterhaald. Ik heb haar aangeschreven via het vermelde emailadres. Er komt evenwel geen antwoord. Dat had ik Frits al verteld tijdens onze bijeenkomst. Vandaar dat hij vreesde dat ze mogelijk niet meer leefde.

Wat ik echte niet achterhaalde is welke Univerciteit zich bezig houd met de planten uit Suriname. Ik bezorcht ooit Dr Ed De Vogel, in Leiden, die legt zich toe op Zuid-oost Azië en in het bijzonder op Papua New Guynea.
Als ik het goed heb moet er ook een unif in Nederland zich toeleggen op Zuid-Amerika en wellicht met Suriname als oud colonie, is er een 'specialist Suriname'. Als we kunnen achterhalen wie dat is, kunnen we wellicht interessante info betrekken.

Groetjes,
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 26-3-2006
Berichten: 28

 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 4:35 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Hoi Patrick,

Ik denk Utrecht, gezien Marga van Werkhoven daar ook nog correspondent vanuit Suriname is.

http://www.bio.uu.nl/~herba/Guyana/Flor ... o%2014.pdf
http://www.bio.uu.nl/~herba/Guyana/Flor ... /index.htm

Groetjes,

Karen
 
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 4:36 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Hoi,

Heeft er dan niemand de mail gegevens van Ed de Vogel, dan kunnen we het hem vragen?

groetjes

Maggi
Geregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 42
Woonplaats: haarlem
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 6:09 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ed is bij mijn weten met pensoen

plukkkkkkkkkkk.....................
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 6:13 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Dan toch nog actief, wij waren in Leiden in April, en toen was Ed nog steeds daar en gaf ons een rondleiding!

 
groetjes
Maggi
Geregistreerd op: 9-12-2005
Berichten: 42
Woonplaats: haarlem
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 6:22 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
je heb Aad Vogel En Ed de Vogel de tweede werkt het liefst met dode planten en de eerste is hortilaris in leiden, weet je zeker dat Ed de rondleiding gaf ?

plukkk..
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Za Jul 29, 2006 7:44 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ik schreef ooit een stukje voor het NOV (wat men later niet gebruikte omwille van het plotse in onmin vallen van d ebrave man.)
Dat stukje was een interview met Dr.Ed De Vogel. Hij was pas op rust. Maar prijsde zich gelukkig dat hij nog over alle faciliteiten op de Unif beschikte. Hij is later nog naar PNG geweest en kreeg daar een hartprobleem, waarvoor hij met hoogdringendheid naar Australië is gebracht.
Maar ondertussen is d ebrave man al lang terug actief en beschikt hij nog over ijn bureel in Leiden!

Ik schrijf hem eerstdaags aan!

Ad Vogel is wel degelijk een andere persoon, overigens ook een erg aangename persoon, die ons vast ook wel wil helpen!
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Zo Jul 30, 2006 5:21 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Wie ons helpt Ed of iemand anders het maakt niet uit!

Als we maar aan inlichtingen geraken, niet!  

groetjes
MaggiGeregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Zo Aug 06, 2006 8:37 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Jongens je zou verstelt staan wat voor moois er allemaal groeit in Suriname.
Ik maakte en databankje, met alle gegevens die ik tot heden vond. D.w.z. het boek van Marga Werkhoven, de KWE checklist en een lijst van ECOCAM. Dat brengt mij momenteel al aan 478 verschillende species. Maar het wordt me ook alsmaar duidelijker, dat er weinig beschreven is... Dus vast nog veel meer te vinden is.

Ter zijner tijden toon ik jullie die databank eens, het zal jullie vast interesseren!

In die databank, noteer ik behalve namen, ook vindplaatsen, bloeiperioden en details die soms al eens gegeven worden.
Vanuit die gegevens tracht ik vooral ook uit te vissen waar het interessant is om planten te gaan zoeken, en waar minder.
Vanzelfsprekend zijn alle interessante plaatsen altijd niet bereikbaar...
Een aantal weerkerende plaatsen die vernoemd worden zijn: Brownsberg, Lely gebergte, Wilhelmina gebergte.
Dat Brownsberg genoemd wordt heeft wellicht veel te maken met één bepaalde expeditie. Want op de ECOCAM-lijst, lijken heel wat foto's van dezelfde auteur en periode en steeds in Brownsberg. Waarschijnlijk is dat terug te koppelen naar één expeditie.
Dus daar het aantal informatie zeer beperkt is, krijg je een wat vertekend beeld.

Via die ECOCAM website heb ik een nieuw adres voor Marga Werkhoven, wellicht geraak ik zo in contact met haar.

Wellicht een heel gerichte vraag aan frits!
Zijn bestemmingen als Lelygebergte en Brownsberg haalbare plaatsen voor een groepje als het onze? Zijn daar kleine overnachtingsmogelijkheden? Wetende dat deelnemers uit de groep wel de brouse in wil, maar te kennen heeft gegeven, dat ze wild camperen, net niet haalbaar vinden.

Ik voel er nogthans wel voor, en wie schrik heeft mag bij mij slapen. Ik snurk de beesten weg !

Ik kocht ook een eerste reisgidsje 'DOMENICUS' en bekijk daar wat interessant kan zijn naast orchideeën. Er is immers gesproken over rustdagen. Nu ben ik iemand die wel weet dat je eens wat gas moet terug nemen, maar stilzitten...
Ik denk er bv aan om in Paramaribo Fort Zeelandia en de Cultuurtuin te bezoeken. En wie weet misschien het bureel van Stinasu, als er daar eventueel contacten zijn.). Ergens begrijp ik dat er een botanische tuin moet zijn... soms spreekt men van de Cultuurtuin die oorspronkelijjk als Botanische tuin was vooropgesteld, dan spreekt men weer van privé tuinen en ook Marga Werkhoven wordt genoemd als verantwoordelijke voor de botanische tuin...? (Plantation Waterland Eco Resort and Botanical Garden.)

Hoe dan ook, wanneer is misschien nog te vroeg om te bepalen, maar tegen onze volgende bijeenkomst geef ik ook graag iedereen huiswerk.
Laten we tegen een volgende bijeenkomst eens bekijken, wie wat wil bezoeken. En wellicht wie welke contacten heeft.

Ik contacteerde ondermeer ook mijn Nederland/Surinaamse vriend Ruud Nabibaks, wellicht kennen jullie meer Nederlanders of Belgen met Surinaamse roots, die ons kunnen helpen.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 20-1-2006
Berichten: 29
Woonplaats: oostzaan
 Geplaatst: Zo Aug 06, 2006 10:45 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Hallo reisgenoten
even een antwoord op de vraag van Patrick.
Bronsberg =brownberg is leuk om te wennen aan de natuur in Suriname en het afzien ivm veel lopen en klimmen
het is ongeveer 1 uur rijden vanaf Parimaribo afhankelijk van het weer!
Het Lelygebergte is niet te bereiken met de auto.

maar er zijn nog genoeg plekken die ook zeer de moeite waar zijn,bv het midden gebied van Suriname!
voor onze volgende ontmoeting zal ik wat tripjes in elkaar zetten.

Het is een goede zet om kontakt met Ruud te zoeken hij is net weer terug uit Suriname.
tevens ben ik druk met zoeken naar boten en slaapplaatsen in de jungle maar het valt niet mee.

en gelijk wil ik benadrukken dat er hard aan de conditie gewerkt moet worden willen we het er veilig van afbrengen.
vriendelijke Groet
Frits
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Ma Aug 07, 2006 12:05 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Conditie?

Eén avond badminton, Eén avond zaalvoetbal, Twee keer in de week voetbaltraining geven aan jongeren.
Wat denk je is dat genoeg? Wellicht nog een hoogte stage? Als je de trip uitstelt tot na februarie zit dat er ook in, want in de krokusvakantie gaan wij gewoonlijk een weekje skiën...

Neen, een grapje. Maar je hebt absoluut gelijk. In Costa Rica hebben we een iemand in de groep gehad die er op zeker moment absoluut door zat! En dan heb je niets meer aan de reis. De persoon zelf niet, maar heel de groep leidt daar onder!

OK, ik geef huiswerk, Frits blijkbaar ook! Aan de conditie werken, jongens!
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal

Geregistreerd op: 26-3-2006
Berichten: 28

 Geplaatst: Ma Aug 07, 2006 1:25 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Staat genoteerd.

1 actief abonnement bij een sportschool.

Groet,

Karen
 
Geregistreerd op: 7-3-2005
Berichten: 80
Woonplaats: Hoofddorp
 Geplaatst: Ma Aug 07, 2006 8:46 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ik sport al een paar jaar hoor.....echt wel een sixpack!! En moet tenslotte het ouwe gebouw een beetje onderhouden, niet?

PeterGeregistreerd op: 20-1-2006
Berichten: 29
Woonplaats: oostzaan
 Geplaatst: Ma Aug 07, 2006 9:49 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Geachte Dames en Heren

Het is niet de bedoeling om jullie te kwetsen maar uit eigen ervaring weet ik dat het heel zwaar is en dat ik ook hard moet trainen.
het is pas over anderhalf jaar en dan kan een sixpack zomaar veranderen in een familypack kijk maar naar mij.
 

Ik wil wel met jullie reizen maar wel veilig het is niet de bedoeling dat we met breuken en zweren weer thuis komen,
dat kan ik thuis niet verkopen!

mijn motto is voor deze reis niet.
pijn is fijn en bloed moet!!!

groeten
Frits
Geregistreerd op: 26-3-2006
Berichten: 28

 Geplaatst: Ma Aug 07, 2006 10:40 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Frits, het is een zeer terechte opmerking die je maakte.
Het is hard werken als je in de bush bent, daar zijn nu eenmaal geen vlakke wandelpaden en ook de hoge temperatuur en de luchtvochtigheid vragen behoorlijk wat van je vermogen.
Een goede conditie is zeker geen overbodige luxe.
 Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Di Aug 08, 2006 5:35 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Ben niet gekwetst en besef wel degelijk dat er werk aan de winkel is, maar altijd goed dat er anderen ook mee zitten, niet?
 

groetjes
MaggiGeregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Ma Aug 14, 2006 11:33 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Mogelijke extra medereiziger.

Ronny Franckish. Hij is iemand die al met me een reis naar Maleisië/Borneo/Sabah maakte.
Eigenlijk is hij geen orchideeënliefhebber als dus danig, eerder een natuurliefhebber in de brede zin. Zonder specifieke kennis van enig onderwerp. In Maleisië was hij onze 'chauffeur' en wat belangrijk is, hij paste perfect in de groep. Voorjaar 2008 zou voor hem kunnen. Hij wordt zestig is erg fit immers beroepshalve nog steeds dagelijks op de baan. Ik heb hem trouwens jaren geleden leren kennen als voetballer, die activiteit ligt ondertussen wel stil, maar hij bleef actief.

En rond die ouderdom van zestig, daar zit het hem juist. Hij stopt in 2008 als zelfstandige en zou met een tropentrip zijn cariëre mooi afsluiten.

Ronny is wel niet bereikbaar via email. Hij woont in mijn gemeente en is via mij bereikbaar.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Ma Aug 14, 2006 12:59 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Heet hem dan maar welkom, leeftijd speelt toch geen rol, mijn conditie is momenteel (we werken eraan) slecht.  

Groetjes
Maggi
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Di Aug 15, 2006 8:33 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Leuk filmpje !!!

http://www.surinam.net/showthread.php?t=433

Spijtig dat de klank niet syncroon is.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
 Geplaatst: Vr Aug 18, 2006 11:21 am    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Surf een snaar deze foto's.

Ik heb contact met deze kerel, hij is helemaal niet in orchideeën geïnteresseerd, doch eerder in insecten. Vandaar dus het grote aantal insecten bij de foto's!
Hij fotograffeerde ook enkele cactussen en zonder het blijkbaar zelf te weten ook een orchidee. Zie foto's 100,101 en 128. Wie herkent deze lithofyten?

http://picasaweb.google.com/bryanehunter/Suriname

Hij is dus naar Voltzberg geweest, mijn vraag aan hem. Deed je dit op eigen kracht, te voet, per boot, 4x4 of via organisatie.
Je hoort er nog van.
_________________
 
Groetjes, Patrick alias Phal
 
Geregistreerd op: 20-1-2006
Berichten: 29
Woonplaats: oostzaan
 Geplaatst: Vr Aug 18, 2006 8:33 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Hallo Patrick
Je bent lekker bezig volgens mij is foto 100 en 128 een bromelia welke? het zijn zoveel soorten
en 101 is een Catasetum.

wel mooie foto`s geeft je een goede indruk hoe zwaar het kan zijn en heel veel SPINNEN giftig en niet maak op dat moment maar een keuze als hij op je schouder zit!!

ps Patrick ik heb je mail en access ontvangen ben hem ook aan het invullen

Groeten
Frits
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
 Geplaatst: Zo Aug 20, 2006 4:04 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Heel mooie foto's!!Geregistreerd op: 15-2-2005
Berichten: 277
Woonplaats: Oud Gastel
 Geplaatst: Zo Aug 20, 2006 8:01 pm    Onderwerp:    

--------------------------------------------------------------------------------
 
Mooie foto's hoor!!!

Tis voor mij een jaartje te vroeg (mbt de kids) anders ging ik zeker mee!!

Volgende keer beter.

Gr. Miranda

Pagina's: [1] 2