Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - admin

Pagina's: 1 [2] 3 4
16
Bloei / Re: Maart 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:52:06 pm »
Tati schreef :

bloei maart 2009
gr Tati

17
Bloei / Re: Maart 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:51:43 pm »
Karen schreef :

Nu in knop:
Anacheilium cochleata
Cattleya intermedia flamea
Coelogyne cristata var hololeuco
Coelogyne elata/stricta
Coelogyne lawrenceana
Dendrochilum wenzilii
Epicattleya Black Comet'
Epicattleya Siam Jade
Epicattleya Vioila 'Moirs pride' (E. cordigera x C. bowringiana)
Lophiaris stramineum
Maxillaria luteo-alba
Prosthechea vitellina x Laelia harpophylla
Psychopsis kalihi

In bloei:

Anacheilium garcianum 2x
Anacheilium widgrenii
Coelogyne cristata var. major
Coelogyne quinquelamellata
Osmoglossum pulchellum
Paphiopedilum callosum
Trichopilia turialbea

18
Bloei / Maart 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:51:23 pm »
Wilko schreef :

De maand maart brengt voor mij niet veel nieuws,
hier en daar gelukkig wel wat knopjes,
maar de oogst tot nu toe is:

Cymbidium Cali night "Geyserland"
Cymbidium mini Sarah "Pearl Falls"
LC "puppy love"
Osmoglossum pulchellum

19
Terrestrische orchideeën / Calanthe
« Gepost op: april 14, 2009, 07:47:26 pm »
RDB schreef :

Even reageren op de peiling over welke japanse orchideeen te koop zouden mogen zijn. Nu, van mij mogen ze allemaal te koop zijn. De meeste zijn dat ook, b.v. bij rare plants of plant delights nursury. Schreeuwend duur, dat wel.

Voor de liefhebebrs van de Calanthe. Rogier van der Vugt heeft hier http://openexotentuinen.aceboard.com/24 ... m#id135029 een zeer duidelijke uiteenzetting gepubliceerd over deze groep.

20
Vergaderinsgverslagen / Re: A'pen 04.04.09
« Gepost op: april 14, 2009, 07:45:11 pm »
Marleen schreef :

Ik sta reserve Antwerpen
Als Joke er een keertje niet is, dan neem ik over...
En als ik overneem, wacht ik af of Phal niks post...
'k Vond het deze keer een meer dan compleet verslag!
Groeten,

21
Vergaderinsgverslagen / Re: A'pen 04.04.09
« Gepost op: april 14, 2009, 07:44:40 pm »
Joke schreef :

merciekes Phal, en ook aan al de anderen.
zijn er in andere kringen ook geen reporters? ik heb het ook al door mijn grijze massa laten gaan.

22
Vergaderinsgverslagen / Re: A'pen 04.04.09
« Gepost op: april 14, 2009, 07:44:12 pm »
Phal schreef :

Als of ik er bij was. Wat een werk.

Ik zag vanmiddag marleen in Alden Biezen en sinds mijn terugkeer van skiën had ik het forum nog niet bezocht. Ze sprak met veel lof over dit verslag, dus ik nu gelijk gaan zoeken... En correct hoor. Ze vond het ook spijtig dat we in elke kring zo geen reporter hebben ! Kandidaten ?

Hou dat goede werk vol !

En proficiaat voor 'The Joke'.

23
Vergaderinsgverslagen / A'pen 04.04.09
« Gepost op: april 14, 2009, 07:43:29 pm »
Joke schreef :

A’pen 4.04.09

Het groene boekje was weer present. Ik heb vanalles genoteerd, dus hier mijn verslagje.
Zoals goede gewoonte eerst de agenda punten.
Er is gesproken over de opstelling en de show in Alden Biezen. Diegene die hun planten wilde showen, konden die ineens meebrengen. Die worden bewaakt met hun leven tot de show begint.
Volgende week is er een tentoonstelling in het stadshuis van Duinkerke.
Eind april is er ook eentje in Luik, maar daar heb ik geen juiste lokatie van.
1 mei kan je naar Malmedy voor nog meer van dat moois.

Er werd met de plantenvoorstelling begonnen omdat het nog net iets te licht was voor de PPS voorstelling van Maurice.
Marleen had een rode geurende Laelia hybride bij waar ze de naam niet van wist. Volgens meneer de Prins was één van de voorouders een steenlaelia. De lip was duidelijk terug naar achter gekruld, hetgeen typisch is voor een steenlaelia. Maar de exacte naam zal misschien een mysterie blijven.
Meneer de Prins had ook mooie exemplaren bij. Maar ook een uitzondering. We zijn gewoon dat hij vooral rode schakkeringen van bloemen heeft, maar nu had hij een licht roze Cattleya bij, die de naam “Royal Harbor” droeg.

In het tweede deel van de avond ging de aandacht naar “ Het houden van orchideeën”.
Daaronder werd er duidelijk, gemaakt dat het niet ging over zaaien, maar gewoon de planten aankopen, onderhouden, bloemen krijgen,… verzorging in het algemeen.
Maurice “ Momo” had weer een toffe voorstelling in elkaar gestoken. Momo omdat hij deze bijnaam had gekregen door de jaren heen. Als er iets op zijn werk moest gevraagd worden aan kribbigere dames, dan stuurden ze Maurice. Hij kwam altijd terug met goede punten. Zo werd Maurice omgedoopt tot Momo.

Zoals iedereen wel zal weten, is de naam afgeleid van het Latijnse woord “ Orchis” hetgeen teelballen betekent. Elke orchidee heeft aan de basis een soort van teelballetje. Een orchidee heeft ook geen stuifmeeldraden. De grootste groep is de boven -de -grond -levende groep. Dus vooral de epyfitische soorten. In de orchideeënwereld heeft men ongeveer 30.000 natuursoorten en een 400.000 geregistreerde kruisingen.
Er zijn 3 klimaatzones; koud, gematigd en warme. Hier wordt naar de nachttemperatuur gekeken.
De orchidee wordt in het wild met uitsterven bedreigd door de massale ontbossing. Het tropische hardhout wordt schaarser en schaarser. Maar er zijn nog steeds te weinig beschermde gebieden. Stropers komen deze schoonheden kappen om verder te verkopen in de hoop een beetje geld te verdienen.
De regering heeft in 1976 een wet goedgekeurd voor de bescherming van orchideeën; de Cites-wetgeving. Om planten nog te importeren, heeft men deze papieren nodig. Ook orchideeën in het wild, in de pure natuur, zijn verboden op te plukken of uit ge graven. Men hoopt zo om de orchidee te sparen van een gruwelijke dood.

Zoals al eerder vermeld, behoren de meeste soorten tot de epyfiten. Deze soort groeit in de bomen, voornamelijk in de oksel van een boom, of hoog in de lucht. Sommige soorten kan je in pot houden, maar ze slagen er meestal in om toch uit hun pot te kruipen. Je kan ze in je gordijnen hangen, maar geef dan ineens een doos Dash. Want de bruine vlekken na het besproeien krijg je er anders niet uit.
Het voortbestaan of vermenigvuldigen van planten kan gebeuren door het maken van keiki’s. de plant maakt keiki’s aan als die te droog gehouden is en dat doet die om zichzelf te beschermen. Als deze scheutjes wortels hebben van ongeveer 6 à 10 cm, dan kan je die in een draaiende beweging wegnemen en opnieuw inplanten.
Een andere manier van vermenigvuldigen is het zaaien. Maar daar ga ik nu niet op in, dat kan je nalezen in een vorige vergaderverslag.

De planten werden per soort vernoemd, dus ga ik dat hier ook doen.
We beginnen met Phalaenopsis.
Phalaenopsis is een warme soort. En een typische plant voor beginners. Deze wordt veel gegeven als cadeau en wordt overal overvloedig aangeboden in winkels en tuicentra’s.
Het is een huiskamerplant die een minimum nachttemperatuur van 18° C wenst. Hij heeft een luchtig mengsel nodig van grove bark en mag zeker niet te vochtig gekweekt worden. Men moet ook oppassen voor de “cashpot” kweek. ( de sierpot) Hier is een hoger risico voor vochtopstapeling die je plant zeker geen goed gaat doen. De bloemen kunnen variëren van 1 cm tot ongeveer 10 cm doorsnede, dit is voor de botanische soorten. Er staan meerdere bloemen op 1 bloemtak, er kunnen ook meerdere vertakkingen zijn. Een vertakking groeit vanuit een slapend oog op de hoofdbloemtak.
Als er na aankoop, vooral in de winter, de nieuwe knopjes afvallen, is dit een teken van temperatuursverschil of is de luchtvochtigheid te laag ineens. Je kan dit vermijden door de bloemknopjes te bestuiven in het begin met handlauw water.
Wens je een uitgebloemde tak te verwijderen, dan knip je die best af op 1 cm boven een slapend oog. Een Phalaenopsis maakt vele luchtwortels aan waardoor hij makkelijk uit de pot komt gekropen. Door de plant in doorschijnende plastiek potten te steken, kan je dit gedeeltelijk voorkomen. De plant blijft beter in de pot, je kan perfect de kwaliteit van de wortels in het oog houden.

Dendrobium.
Deze soort bevat ook enorm veel variaties, zowel in bulbvorm, bloemgroottes en kleur. Hij is voornamelijk afkomstig vanuit Azië. Hij bloemt van ongeveer 1 week tot vele weken. Voor een langerhoudende bloem, kan je naar de harige dendrobiums gaan. Daarmee bedoel ik de soorten die zwarte haartjes op de bulben hebben, bijvoorbeeld soorten uit Papua Nieuw- Guinea.
Dendrobiums hebben meestal een lange rustperiode nodig. Hij wordt natter gekweekt voor de vorming van een nieuwe bulb, en dan de droogperiode in voor de bloemvorming. Deze bloemen kunnen zowel op de nieuwe als op de oude bulb komen.

Miltonia.
Er wordt beweerd dat dit de ideale beginnersplant is, maar meerdere onder jullie weten al beter. Miltonia wordt ook wel eens de Violet orchidee genoemd. Hij varieerd in enorm veel kleuren. Miltonia is ook gevoelig voor water. Je kan maar twee dingen fout doen; teveel water of te weinig water. Als gevolg kan je een accordionblad krijgen. Tijdens de vochtige periode groeit het blad, maar tijdens de droge periode stopt het blad met groeien. Met een accordionblad tot gevolg. Dit gebeurd meestal in de zomer.

Cymbidium.
Ze zijn gekend als forse planten die in de zomer buiten kunnen in een schaduwrijke plaats. Als de zon de bladeren kan kussen, krijg je bruine vlekken op het blad en hopelijk geen volledige bruine plant tot gevolg. Een Cymbidium vraagt veel meststoffen ( daar gaat het een beetje later nog over).men kan koemestkorrels geven. Want als men roze korrel geeft, kunnen de bulben scheuren. De plant heeft stevige bulben en lange bladeren. Na de groeiperiode wordt ook een rustperiode gevraagd. Na ongeveer 6 weken rustperiode worden bloemtakken gevormd, dan kan men weer water geven. Een Cymbidium heeft het ‘snachts ook graag wat frisser, maar absoluut geen vorst. Oude bloemtakken kunnen gewoon weggesneden worden, bij elke nieuwe bulb hoort een nieuwe bloemtak.
Regelmatig scheuren wordt wel aangeraden, want een te grote plant is moeilijk handteerbaar door het gewicht en van het potmensel zal waarschijnlijk ook niet veel overblijven.

Vanda.
Ze hebben stevige vlezige wortels en een absolute hekel aan een pot. Hun wortels kunnen tot 1,5 meter lang worden. Bij het water geven ( sproeien) moet men opletten dat er geen water in de oksels van de bladeren blijft staan. Ook Vanda’s heben graag extra vitamientjes in hun water. Om uitdroging in de zomer te voorkomen, kan men van die plastiek watertubes vullen met water en die over de wortels schuiven.
Een Vanda heeft geen rustperiode nodig.
Tot drie keer per jaar kunnen ze pronken met hun bloemen. Er zijn grote en kleine bloemsoorten gekend.
Als je een Vanda in een vaas wil houden, maak eerst de wortels nat, dan worden de wortels soepeler en knappen ze niet bij het in de vaas te steken.

Paphiopedilum.
Ook gekend onder de naam Venusschoentje of Vrouwenschoentje. Er zijn zowel koude , gematigde als warme soorten. De ene plant ertoont bredere bladeren dan de andere, of andere kleuren op blad. Het potmengsel mag nooit uitdrogen. De wortels zijn harig en minder glad.
De plant bloeit gedurende 2 à 3 maanden. Er zijn verschillende vormen van bloeien.Er zijn soorten die per bloemstengel maar 1 bloem geven en na de bloem een nieuw bloemknopje geven op dezelfde bloemstengel zoals een Pinocchio. Dit wordt revolverbloemer genoemd. Je hebt ook soorten die meerdere bloemen op 1 stengel geven tegelijkertijd. Oude bloemtakken mogen weggesneden worden. De plant maakt een nieuwe zijscheut aan en die zal op zijn tijd ook weer bloemen vertonen na een goede verzorging. Oude scheuten sterven na 2 jaar af. Een bloemtak kan van 5 cm tot 80 cm groot worden en die kan bloemen dragen tot 15 cm doorsnede.
In tegenstelling tot de Phragmipedium, deze moet met zijn voetjes in het water blijven staan. Het meest geschikte potmengsel voor deze soort is rotswol, kortom een vochtophoudend mengsel.

Odontioda.
Onder deze groep vallen de Oncidiums, Odontoglossum, Cambria,… . er zijn verschillene geslachten. Deze soorten kunnen koud tot gematigd gekweekt worden. Ze kunnen perfect buiten in de zomer, maar ook op een schaduwrijke plaats. De meeste planten zijn hybriden met een bovengrondse bulb. Zij hebben ook geen vaste rustperiode. Maar men moet welopletten voor teveel water, de bulben kunnen gaan rotten en die verspreiden een walgelijke geur. Eens ze van de zomer aan het genieten zijn, moet men oppassen dat de slakken niet aan de nieuwe scheut kunnen knabbelen. Een verse, nieuwe scheut, slakken zijn er zot op! Deze soorten kunnen bloemen geven tot 8 cm. De bloemtakken komen vanuit de oksel tussen blad en bulb. Elke nieuw gevormde bulb kan een nieuwe bloemtak geven, met zijn gekende pracht tot gevolg.
De plant vermenigvuldigd zichzelf door nieuwe zijwaartse scheuten te vormen onderaan een oude bulb.
Volgens de europese wet moet er nu op een verzorgingskaartje staan; “ KAN na 6 maanden terug bloeien.” En niet “ ZAL na 6 maanden bloemen.” Een kwestie om de kweker een beetje in te dekken. Er zijn enorm veel Belgische kwekers die aan de basis liggen van vele nieuwe kruisingen. Door deze kruisingen, krijgt men een enorme variatie in bloemkleuren en bloemvormen.

Masdevallia.
Dit geslacht komt voornamelijk uit Zuid-Amerika. De Masdevallia heeft geen bulb. Ze houden ook van een iets vochtigere omgeving. De bloem komt juist boven het blad of net onder het blad. Bij het laatste is het moeilijk bij sommige soorten om de bloem te zien. Er zijn exemplaren bij die volledig zwarte bloemen hebben. Toch wel een kleur apart. De meeste hybriden zijn ontwikkeld in Hawaii. Sindsdien kan men ze ook houden in de huiskamer. De bloemtakken variëren enorm in lengte. Zo heeft de Xantia bloemtakken van ongeveer 80 cm, niet min hé.

Cattleya.
Er zijn twee grote indelingen in deze soort; de enkel-bladigen en de twee-bladigen. De enkel-bladigen geven grotere bloemen. De Cattleya zijn natuurlijke habitat is oorspronkelijk van Zuid-Amerika. Sommige soorten mogen in de zomer buiten, natuurlijk ook weer niet in de volle zon. Daarentegen mag de Steenlaelia wel in de volle zon. Zijn bladstruktuur is hiertegen opgewassen. Het potmengsel mag men laten uitdrogen voor men de volgende gietbeurt geeft. Cattleya vraagt veel zonlicht, maar geen rechtstreeks, en staat graag met zijn voeten in luchtig, grof potmengsel.
De bulben kunnen van 5 cm tot 22 cm lang worden, naargelang de soort. De bloem komt uit een bloemspat. Als deze bloemspat bruin wordt, of droog is, kan men deze voorzichtig open scheuren en zo de nieuwe bloemknoppen ademruimte geven.

Potmengsels.
Vroeger werden deze gemaakt uit beukenblad, dicksonia, osmunda, sphagnum, mousse, isomo. Maar dicksonia is ondertussen beschermd en dus niet meer verkrijgbaar, of moeilijk verkrijgbaar.
Nu heeft men bruine bark, ceramis, rotswol, perlite, sphagnum en witte bark. Het laastste is niet zo interressant omdat dit al na 1 jaar verteerd is.
Voor orchideeën wordt geen potgrond gebruikt, behalve voor aardorchideeën zoals Ludisia.

Mest.
Meststoffen bestaan in poedervorm, vloeibaar, staafjes, … . er zijn verschillende vormen van mesttoffen.
Waar men vooral op kan letten, is de samenstelling. Er staan 3 letters op “N-P-K”.
De N beïnvloed de groei van de plant.
De P werkt dan weer op de bloei van de plant.
De K zorgt vooral in de winterperiode voor compensatie van weinig licht.
Je hebt verschillende samenstellingen zoals; 10-10-10, 20-10-10, 10-30-10, 5-5-10. Naargelang de behoefte of het jaargetijde, kan men zo de plant geven wat die nodig heeft. Let er wel op dat de aangeduidde dosis niet overschreden wordt!

Potten.
Er zijn kwekers die zweren bij stenen potten. Het “nadeel” is dat ze zwaarder zijn dan plastieken. De wortels groeien vast aan de pot en worden beschadigd bij het verpotten. De potten zijn moeilijk te reinigen. In Thailand gooien ze de potten op de brandstapel om ze te reinigen en te ontsmetten.

De meeste gebruiken plastieken potten. Vooral voor Venusschoenen worden de zwarte en de bruine potten gebruikt. Voor Phalaenopsis hebben ze doorschijnende potten. Het hergebruik van deze zijn makkelijk omdat je ze gewoon in een vat met javeloplossing kan leggen. Let wel op bij aanschaf naar de kwaliteit van de hangpotten. Zeker de witte plastieken gaan snel stuk door fotosynthese. Een andere manier voor hangpotten zijn vijvermandjes. Deze zijn dan sterk aanbevolen voor planten die hun bloemen naar onder doorschieten zoals Stanhopea.

Ongedierte.
Daar heeft elke kweker wel mee te maken vroeg of laat. Het is een deel van de natuur die ons niet met rust wil laten.
-Slakken zijn erg vettige, ambetante dieren die wel tot 400 eitjes per jaar kunnen leggen. Ze wreten de jonge scheuten op en als dank krijg je nog een boel eitjes in de plaats. Een dikke vette pad lust wel eens een slakje. Er bestaat een bio-produkt om deze slijmerds te lijf te gaan; Escargots. De klier die een slang en een slak hebben, onderaan hun lichaam, geeft aandat ze honger hebben. Door dit produkt wordt deze klier uitgeschakeld en hongeren ze uit. Het produkt is volledig veilig voor plant, dier en mens.
-Mieren kan je bestrijden met bakpoeder. Gewoon bovenop het potmengsel strooien en bye bye beestjes!
-Wolluis en Schildluis kan je verwijderen met brandalcool en eau de collogne.
-Bladluis kan je laten opwreten door onze lieve heersbeestjes, maar dan kan je nog lang wachten want de beestjes blijven niet bij onze plantjes wonen.
-Thrips
-Spint. Dit is meestal een aandoening ten gevolge van water tekort gevolgd door wateroverschot. De bladeren worden kleverig en leeggezogen.
-rupsen
-pissebedden.
Tot zover de voorstelling van Momo Maurice. Merciekes Maurice!

24
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:40:26 pm »
Joke schreef :

de drankenvoorraad van Willy staat inderdaad tot onze beschikking, net zoals vorige jaren.
daarmee bedoelde ik juist een drankje van bij Willy en een hapje van onze leden.
sorry voor het misverstand.

25
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:40:00 pm »
Marleen schreef :

Mogen we niet zoals gewoonlijk de drankvoorraad van Willy aanspreken, tegen een klein prijsje, Joke? Ik denk niet dat we bij de vorige gelegenheden drank meegebracht hebben. Alleen hapjes in alle soorten en smaken...
Groeten,

26
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:39:39 pm »
Joke schreef :

diegene die iets willen meebrengen om te snoepen, brengen iets mee. iets lekker om te smullen en een koel drankje erbij maakt het nog een tikje gezelliger. (niet dat het nodig is, want een PnP is altijd gezellig.)

27
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:39:18 pm »
Sabien schreef :

Ik wil ook wel wat meebrengen om te eten, al kan ik niet beloven dat het eigen baksel zal zijn, want dat is meestal misbaksel.
Gaat de voorkeur uit naar zoet of hartig?
Gr

28
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:38:56 pm »
Iswati schreef :

Hallo

Ikzelf of mijn man zal aanwezig zijn op de pnp dag. Wat mag ik meebrengen(een stoel??)

29
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:38:30 pm »
Phal schreef :

Marleen,

Ik heb dat boek... En hoop niet te vergeten het mee te brengen... Dat is erg voorzichtig, maar men ken men... Of ik ken mezelf.
Die agenda zal ik op de eerste pagina bij de aanwezigheidslijst zetten.
Overigens voor het crashen van het forum, heb ik ook de aanwezigheidslijst aangepast. Ook dat is verloren. Graag eens bekijken of jou naam correct vermeld is. Zeker qua aantal aanwezigen.

Gelieve ook te reageren op beschikbaarheid tombolaplanten, enz.

30
Kwekerijen & Tentoonstellingen / Re: PnP Dag 2009
« Gepost op: april 14, 2009, 07:38:01 pm »
Granny schreef :

Ik maak appelcakejes en nog enkele andere zoetigheden.

Marleen, ik zal dat boek meebrengen

Pagina's: 1 [2] 3 4