De Planten > Amerikaanse orchideeën

Encyclia

(1/3) > >>

Mario:
Dag iedereen,

Zoals ik bij "ik zoek" hier op het forum al geschreven had, bestel ik wel eens orchideeën online.
Nu,... na lang twijfelen heb ik ook terug een Encyclia gekocht.  Ik vind die (bloemen) orchideeën heel mooi, maar heb ik destijds weggegooid, omdat ik een accordion kreeg ipv van een mooie plant.  Ik ben ervan overtuigd dat ik iets mis deed, alleen weer ik tot vandaag nog steeds niet wat.  Maar nu heb ik terug 1 plant gekocht online, en die is aangekomen met 2 van de vier bulben met hetzelfde probleem.  De kleinste bulb, lijkt alsof er een auto overheen gereden is.  Wordt dus niks meer.

Wanneer ik dit opzoek in boeken of op internet, vind ik als mogelijke oplossing, "niet teveel water geven, en niet te weinig".  Maar is dat werkelijk de oplossing?
Voor zover mijn vorige pogingen, heb ik altijd gezorgd dat, op het moment ik merkte dat de pot opdroogde, ik die terug water gaf boven de gootsteen, liet uitlekken en dan terug op zijn plaats.  Doe ik wat mis of is de vreemde groei niet zo abnormaal (gezien ik ze zo ontvangen heb van een kweker)?  Bij "niet teveel water" denk ik aan, de plant niet met de voeten in het water zetten.  En bij "te weinig water", denk ik dan aan ze te lang te laten uitdrogen.  Of wat moet ik verstaan onder "teveel of te weinig"?

Boeken en internet ben ik weinig mee, dus vraag ik het liever aan kenners.  Misschien kan ik dan eindelijk een Encyclia normaal laten groeien,...

Groeten Mario

Phal:
Water geven is soms een kunst. Die harmonoca bladeren is wel degelijk een probleem qua watergift!
De meeste planten rotten als je ze te veel water geeft!  Veel soorten van dit geslacht hebben 'altijd' vocht nodig. Ze mogen niet in het water staan, want dan gaan ze ook rotten! Maar opdrogen mag ook niet. Dus wellicht moet je eens meer water geven, maar minder... Klinkt dat begrijpelijk?

Ik zeg wel sommige soorten! Zeker niet allemaal!

Bovendien hebben sommige soorten, na de bloei, voor het groeien van nieuwe scheuten even een iets drogere periode. Seizoens gevoelig, alleen niet ons seizoen... Dus bekijk waar ze groeien en hoe het klimaat daar is. Ik zag er al enkele in het wild. Ondermeer in Mexico ±300m boven zeeniveau. Hoog in bomen, dikke pakken mos en varens, alle dagen 's morgens mistig nat. En vaak overdag snik heet in de wind en in de zon. Waar ze dan zeker zullen opgedroogd hebben gehangen.

Zelf heb ik (aanverwant maar niet meer Encyclia) Prosthechea cochleata. Die staat gewoon in de huiskamer, groeit als kool en bloeit zowat het jaar rond. Ik heb ook een donkere kleurvariëteit (hybride...?) Die bloeit telkens met een aar met een 3 tot 5-tal bloemen. Maar slechts kort 3 weken en maar eens in het jaar.


Proberen en ondervinden met vallen en opstaan zeker...?

Mario:
Wel, ik had ook de cochleata in gedachte, omdat ik het een prachtige orchidee vind, maar heb uiteindelijk gekozen voor de lancifolia x Epicattleya Miva Etoile, het paarse zusje.  Ik hou nogal van die "spinachtige" orchideeën, de bloemen zijn fijn en sierlijk.

Ik hem deze orchidee ditmaal zo ontvangen, want ik heb hem nog maar een paar dagen in bezit.  Maar goed, mijn ervaring was niet anders.  Ben nieuwsgierig hoe het verder gaat verlopen.
En er zit inderdaad niets anders op om het uit te testen.  Kijken wat de plant doet.  
Ga wel, zoals je aangeeft, es verder kijken naar de afkomst van de plant, had ik misschien beter al eerder gedaan natuurlijk.  

Bedankt voor de reactie!

Groeten,
Mario

Phal:
Als je een beeld wil krijgen over, hoe ze groeien. Ga dan op de Website op het P&P menu bij reisverslagen eens kijken op het verslag van de Mexico-Yucatan reis. Daar zie je ze hangen op de bomen.  Overigens enkele geslachten leunen sterk tegen elkaar aan. Ik zag daar Epidendrum Stamfordianum.   Lijkt mij ook een absolute aanrader.

Mario:
Je bedoelde toch dat ik op P&P menu moet klikken???  Want er gebeurt niks, ook bij "orchideeën" en "Bibliografie" gaat er niets open.
Verder vind ik niets over reisverslagen.
Op het forum zelf heb ik bij reizen gezocht, en daar vond ik een link, maar die blijkt ook niet te werken.
Heb ik het mis begrepen misschien?

Groeten

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie