Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - tommeleyn

Pagina's: [1] 2 3 4
1
Amerikaanse orchideeën / Re: Encyclia teleurstelling
« Gepost op: december 23, 2007, 03:01:17 pm »
Marie,

je bent niet de enige,

mij cohelata heeft de geest gegeven, (te weinig water en was helemaal verdroogt), benevelde hem slechts 1 keer per week

pygmaea heeft enkel knoppen gemaakt en vergeelt en geen bloemen gezien. nu ook nog 2 blaadjes die aan het vergelen zijn.

graciana eveneens vergeelde de knop en ook geen bloem gezien.

fragans heeft zelfs nog geen bloemtak, maar heeft wel dit jaar al gebloeid.

livida begint met bloemtak, hopen dat deze niet vergeeld.

Maar weet wel een beetje hoe het komt. had minder water geven duidelijk overdreven letterlijk genomen.
Van om de 2 weken dompelen en andere week benevelen overgeschakelt op 1 keer per week benevelen. En als resultaat had ik een kompleet uitgedroogde grond. En ben sinds 2 weken terug bezig met gewoon dagelijks benevelen. En werd direct al beloond met een bloeiende ada. Maar m'n stella, elephantum, dracula lotax zijn 9/10 naar de orchideeen hemel. Al hoop ik nog een beetje dat er sommige het nog zullen overleven.

2
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: oktober 10, 2007, 01:35:35 am »
granny,

testen wil ik zeker en vast doen.

Over wat betreft een hele database aanleggen van bestaande is inderdaad een monikken werkje.
Als je die niet kan importeren uit een of ander bestandje of database.
En als je een bestandje krijgt kunnen er nog oude namen inzitten of de oude en nieuwe naam in 2 verschillende records. Maar zou wel handig zijn. Al denk ik dat het utopisch is om aan zo'n bestand te geraken dat we mogen gebruiken.
Waar we wel mischien aan zouden kunnen raken is een csv bestand van alle namen van de orchideëen, al zie ik hier geen groot voordeel in. Want je zal zien als je er eentje koopt zal die er nog niet inzitten.

Klinkt leuk idee om een cdtje te hebben met je bloemen om op groot scherm te zetten of om te zetten naar een screensaver.

***Onderstaande gaat over Mohltmedia(niet het programma van granny)***
CD Mohltmedia: Op vista kreeg ik het niet aan de praat. Dan maar in virtuele omgeving opgestart met xp.
Daar heb ik het aan de praat gekregen(in engels helemaal, daarnaa in nederlands geprobeert maar fouten begonnen dan met stambook.tbk).
m'n virtuele installatiewerkt op zich al niet zo handig(eerst m'n portable opstarten en daarna de virtuele omgeving, dan ben ik al 30 minuten verder).
Input van een record vind ik onhandig(lukt me eigenlijk niet echt een goed om vlot een record aan te maken). Gebruiksvriendelijkheid zijn ze bij mohltmedia blijbaar vergeten.
Daarnaast had je dan het resolutie issue maar doordat ik virtueel draai heb ik er een trucje op gevonden met dat scherm enkel op 800x600 te zetten.
Het 2de stuk met foto's en info heb ik niet durven registreren omdat ik dan een mailtje moet sturen naar hun. maar dit kan mischien wel intersant zijn om beperkte info terug te vinden over soorten bloei.  Maar heb wel al records kunnen opvragen met hoogte bloei periode, maar bvb als ze warm koud moeten staan staat er al niet in. via google vind ik sneller meer info bij wijze van spreken.

ben 100% zeker dat wat jij gemaakt hebt 1000 keer gebruiksvriendelijker is dan dat cd'tje.

ps vergeet geen backup te maken van je data voor je pc binnenbrengt. Je weet maar nooit dat ze je hd formateren of dat je hd crasht.

3
Slipper orchids / Re: Phragmipedium met witte haartjes
« Gepost op: oktober 09, 2007, 01:28:01 am »
Dank je voor je hulp phal.
Heb terug wat ervaring bij.
En dagelijks sproeien doe ik niet meer hoor.
1 keer per week. Meer krijgen ze niet meer en hou me enkel nog met grond nat te spuiten, bladeren vermijd ik al is dat niet eenvoudig als ik sproei(waardoor soms met een tissue ze afdroog). Maar als ik ze begiet heb ik zelfde probleem als ik van plant naar plant ga(en denk dat ik met begieten ze eerder teveel water geef). Op ongeveer 30 plantjes kom ik toe met 1,5 liter als ik sproei. Begieten kom ik net toe met 5 flessen. Denk dat dit laatste me de das heeft omgedaan in m'n schimmel infectie(deed dit dus om de 3 à 4 weken)

En een beetje geluk bij wat ik heb gedaan. Al waren niet al m'n stapjes identiek zoals je me had vertelt.
Al zal ik het in het vervolg wel zo doen, maar was gisteren een beetje gehaast omdat ik bang van dat ik telaat ging komen om m'n plantje te redden en daardoor onbewust voor een stuk goed gehandelt heb. Hoop enkel dat er geen stappen tussen zitten die fataal kunnen worden voor m'n plant.

- uit pot gehaald en alle schors verwijdert.
- afgespoelt
- ontsmet op mijn manier met kaneel (zal ik dit in het vervolg wel met javel zal doen)
- laten drogen rechtop in pot. was niet droog na een uur en 's avonds laat pas kunnen oppotten, maar eerst nog het overtollige kaneel er afgeblazen en voorzichtjes met keukenpapier afgeveegt(had ik dus bijna onbewust juist)
- terug opgepot met droog mengsel en droog gelaten

En vanmorgen heeft zijn knop zelfs opengegaan. Ofwel heeft hij me beloont omdat ik zijn schimmel heb verwijdert. Ofwel een sterke plant.

4
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: oktober 09, 2007, 12:46:15 am »
Dat ziet er mooi en uitgebreid uit.

Had je al ervaring in access? (naar het resultaat te zien kan het bijna niet anders)

Gelijk hoe proficiat met het resultaat.
Ziet er mooi en netjes en gebruiksvriendelijk uit.

Had je eerste resultaten al gezien enkele dagen na de post.
En vond daar al dat je heel goed bezig was.
Maar had niet gedacht dat je het zo ging uitbreiden.

Had eigenlijk een beetje gehoopt dat ik nog een steentje ging kunnen bijbrengen met de moeilijker functies en relaties tussen tabellen. Maar dit is je blijkbaar allemaal gelukt.

Nogmaals proficiat

5
Slipper orchids / Re: Phragmipedium met witte haartjes
« Gepost op: oktober 07, 2007, 12:58:24 pm »
had dus degelijk veel te nat gestaan.
worteltjes hebben ook al van die haartjes
bark die al 8 dagen geen water heeft gekregen was extreem vochtig.
nu heb ik al de bark verwijdert wortels afgespoelt en ontsmet met kaneel.
staat nog te drogen. maar witte dons is nog niet direct van plan m'n wortels te lossen.

na drogen zal ik bezien of ik die schimmel verder kan verwijderen. En na verder verwijderen ervan nog eens ontsmetten.
Daarna terug in nieuwe bark. En dan maar hopen dat hij zich herstelt. Al vrees ik er een beetje voor doordat al zijn wortels zijn aangetast.

Water geven zal ik drastisch verminderen. En dus enkel bij sproeien houden.
Dacht dat ik weinig water gaf maar blijkbaar toch nog veel te veel.
Maar al doende leert men.

6
Slipper orchids / Re: Phragmipedium met witte haartjes
« Gepost op: oktober 06, 2007, 03:25:55 pm »
Phal,

zal je raad vlug opvolgen, voor hij naar de hemel is.
maar dat ontsmetten, is iets wat ik nog nooit gedaan heb. :oops:

kaneel poeder over doen hoeveel hoelang voor ik hem terug in de pot stop of met iets anders?

zou het graag goed doen. maar zonder ervaring hierin is een beetje moeilijk.
in m'n 'prentjes boeken' vind ik hier niet veel over terug. enkel hoe ik verpot maar daar spreken ze jammergenoeg niet hoe ik moet ontsmetten.

Daarnaast stond in dat ik ze 3 dagen voor verplanten goed moest water geven. Dit heb ik niet gedaan. Mag ik dan verplanten? Of eerst water geven en pas 3 dagen later verplanten? Heeft al een week geen druppel water van mij gekregen. Maar heeft wel een luchtvochtigheid van 60%.

wat water geven betreft ben ik daar volgens mij eerder zuinig mee. Ze krijgen 1 keer om de 3 à 4 weken worden ze begoten(omdat ik er dan voeding bij doe), met hun voetjes in een dompelbadje voor 1 minuut. Zal dit laatste ook maar afschaffen en vervangen door sproeien met voeding(voor ik ze allen naar de hemel stuur).
Voor de rest ben ik bang om water te geven bij wijze van spreken. En sproei ik ze 1 keer per week. In warmere periodes was het sproeien om de 2 dagen. Maar deze waren eerder schaars deze zomer dus dat heb ik maar 2 weken gedaan en dan had ik onze schimmel plant nog niet. En een extra sproei beurt krijgen ze enkel pas als m'n 2 phals die in een doorzichtig potje zitten geen druppeltjes meer hebben aan de pot langs binnen.

na sproeien droog ik ook direct de hartjes van de 3 phals uit en sinds kort ook bij m'n lycaste(al is dat niet echt een hartje), want heb zo al een blad verloren van die lycaste.

1 enkele plant die ik gewonnen heb met de tombela, wordt dagelijks 2 keer besproeit. Omdat die op kurk hangt. En die heeft trouwens al mooi gebloeid(witte catlleya hybride), met 2 mooie witte bloemen(waar ik jammergenoeg geen foto heb van kunnen nemen). Wat eigenlijk komt door Joke die goed voor dat plantje gezorgd heeft. Nu maar hopen dat ik volgend jaar het zelfde kan zeggen over mijn verzorging. Al denk ik er wel aan om die in een pot te verpotten. Want als ik eens op verlof ga heb ik wel een probleem. En m'n vrouwtje begint nu al te klagen dat ik niet meer weg wil gaan omdat ik hem dagelijks moet sproeien. En zou toch graag beide blij houden.

7
Slipper orchids / Re: Phragmipedium met witte haartjes
« Gepost op: oktober 05, 2007, 03:02:15 pm »
net geprobeerd om een foto te nemen.
de donsige witte haartjes willen niet plakken op m'n foto. (behalve een cursus hoe verzorg ik m'n orchideetjes, zal ik nog een cursus fotograferen moeten volgen)

had eigenlijk direct een foto moeten nemen als heel die bak met klei korreltjes vol stond met haar. Misschien was het dan wel gelukt.

onderaan de gaatjes van m'n pot zit vol met donsige witte haartjes, en als ik die vandaag wegdoe staan ze morgen gewoon terug. (zou liever hebben dat de bloemen zo snel bloeien)

even de witte haartjes bescrhrijven: zijn enkele millimeters groot en er zitten heel dicht bij elkaar. Als ik ze eraf neem is het net als bij stofnetten.

Net gezien dat m'n nieuwe scheut onderaan root begint te kleuren, zal ook wel geen goed teken zijn zekers?

als ik hem verpot ik heb nog orchideeen mengsel staan van 'substral', of koop ik er beter van bij de kweker?
ontsmetten heb ooit iets gelezen van kaneel poeder, mag ik dit gebruiken?

Maar vrees een beetje dat m'n beginnersgeluk voorbij zal zijn(dit gebeurde allen laatste 2 à 3 weken):
  - Stenia bismarkri was terug bezig met een bloemknop te maken en werd plots bruin en verschrompelde
  - een denderobium noblis had 8 bloemknoppen, zijn 1 voor 1 geel geworden en hebben dus nooit gebloemt.
  - BLC haw Yuan Beauty, had 5 knoppen enkel 2 ervan hebben bloemen gegeven rest is verdort en afgevallen.
  - Encleya cohelate, vandaag net gezien, bloemtak voor volgend jaar van , bulb ervan verkleurt en bladeren ervan staan op afvallen. (al is het wel mijn fout want heb die aangekocht met harmonica bladeren, maar stond in bloei en stond op m'n verlanglijstje). En 1 oude bulb is brandhout geworden.

Weet niet waarom er plots zoveel triestiger zijn geworden. Maar 1 nieuwe factor die er was bijgekomen heb ik al terug verwijdert. ION Silver Stick. Moest ik in het water leggen en dit zou de lucht dan zuiveren.

Voor de rest krijgen mijn plantjes normaal een vochtigheidsgraad van rond de 60%. En als het zakt momenteel niet onder de 49%. (1 keer gehad dat hij gezakt was tot 39%, doordat water op was terwijl ik 2 dagen weg was van mijn  luchtbevochtiger)

Circullatie van lucht. keuken die aanpalend is van de living(die deur staat altijd open). staat het raam altijd gekiept. Op warmere dagen heb ik een ventilator die voor nog meer luchtverplaatsing zorgt(staat er ook 2 meter af en op laagste stand, kwestie dat m'n blaadjes van m'n planten niet beginnen te bewegen).

temperaturen zakken misschien niet genoeg 's nachts, maar kan dit nog niet direcet controleren want m'n digitale spul toont LL aan, heb hem dus gereset. maar momenteel schat ik 21 dag en 's nachts 19. Maar kan moeilijk grote wijzigingen van temperatuur krijgen doordat ze in de living aan het raam staan. Misschien als het kouder wordt buiten dat dit wel beter zal lukken, al zal ik 9/10 raam wel niet continue open kunnen laten staan en dus dan weer zal inboeten in frisse lucht.

8
Slipper orchids / Phragmipedium met witte haartjes
« Gepost op: oktober 03, 2007, 09:10:38 pm »
zoals je al hoort denk ik aan schimmel.
Denk dat ik hem gekocht heb met schimmel.
Maar zie het nu pas.
Is een phragmipedium Lutz Rolke.

1,5 Maand geleden zag ik plots het volgende:
Over de ganse bak stond wit haar op m'n kleikorels
maar doordat dit praktisch over heel m'n bak was dacht ik dat het aan de klei korrels lag. dat voeding dit veroorzaakte bij het begieten. heb dus voor veiligheid al m'n bakken een voor 1 gereinigd. Maar zat maar in een bak veel en 2 links en rechts ervan beginnent. M'n euro viel dus niet direct.

Halve maand later weer zelfde liedje en besloot dus maar geen voeding meer te geven bij begieten maar ze in een appart dompel badje te doen(koste me dus extra tijd om de 20 dagen).
En besloot dan ook maar m'n plantjes te herschikken zodat de buiten plantjes erweer bij kunnen(al stonden ze niet echt buiten die planten omdat ik daar geen schaduwrijke plaats heb of kan creeeren, is eigenlijk m'n 2de slaapkamer van m'n appartement waar m'n raam continue wijd open staat).

Dit weekend zag ik terug dat er enkel rond de phragmipedium weer wit haar stond. Uit veiligheid korrels weggedaan. Plant in quarantaine gezet niet meer op korrels. en wat bleek nu. onderaan m'n schaaltje terug witte haartjes. Erger nog nu zie ik dat er ook al haar tussen m'n 'schors' zit. Goede nieuws is wel m'n bak met korreltjes en m'n andere plantjes zijn gevrijwaard gebleven nu. Dus daar geen witte haartjes meer.

Wat moet ik nu doen?
Vreemde is als je naar de plant zelf kijkt heeft hij blijkbaar geen last ervan, nieuwe scheuten, zelf een nieuwe bloemknop.

En wat ik nog erger vind had die net voor ik wist dat er iets mis aan was beloofd aan m'n vriendin. Voor op haar nieuwe keuken iets gezelliger te maken. En zo kan ik hem toch niet weggeven he.

zou ik hem snel kunnen 'genezen'? antibitica spuit ofzo. zodat ik hem haar nog gezond kan geven voor hij bloeit?

Zelf denk ik dat ik hem zo vlug mogelijk nieuwe grond moet geven. Klopt dit?

9
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: september 20, 2007, 10:05:08 pm »
ziet er prachtig uit granny.
ben een tijdje niet actief geweest op het forum.
sorry voor de late reactie

10
Anderen die niet in de fora hierboven passen / Re: keiki's en geurende phalaenopsis
« Gepost op: september 02, 2007, 10:57:34 pm »
Staat op de hoofdsite onder cultuurpagina's
Thema's
Geurende Orchideëen
http://www.pnporchids.be/members/geuren2.htm

11
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: september 02, 2007, 01:49:32 pm »
Citaat van: "venusschoen"
Tommelyn, je vraagt hoe we het willen, ik vraag dat aan mijnen Patrick al een eeuwigheid en nog steeds geen programma!!!

Ik weet wel wat ik er allemaal in zou willen:

aanklik mogelijkheid voor: k/w/gm, B/NB/H, EP/TER en Actief/verkocht/dood
Land van herkomst, hoogte
opmerking blok (vb grootbloemig/eenbladig)

Literatuur lijst   Beschreven door   jaar

Aanschaf (kweker), prijs (...),  datum  00/00/00, medium    waar/gelegenheid (pnp dag)

scheuren , datum,  prijs,  waar (veiling)

Opvolging    datum potmengsel      opmerking

potten
bloei
beestjes

Dan graag een knopje voor printen van de fiche per plant, automatisch bewaren, opvragen van ingescande boekgegevens.

Mogelijkheid om van deze fiches lijsten te trekken op bv: k of w of gm + actief/verk/dood + soortnaam/subnaam/kweker/datum/prijs + b/NH/H

Dit is wel veel hé!!!

Maar ja ik ven heel vindingrijk maar ik weet niet wat de mogelijkheden zijn!! :|

dank en groetjes
Maggi

er staan geen onmogelijke vragen op hoor.

Al zijn voor mij sommige afkortingen onbekend B denk ik dat je botanisch bedoeld/NH?/H= hybride.

hoe denk je over structuur?
ik zou eraan denken voor een algemene fiche van species die we onderling dan ook kunnen uitwisselen.
met daarnaast een apparte fiche waarop je al je eigen planten hebt + info van jezelf(verpot/ziektses/kweker/sheur/verkocht,...) Op deze manier kan je meerdere gelijke orchideëen hebben, en eenvoudig onder elkaar info over de planten verzamelen.

literatuurlijst en ingescannde documenten?  is dit hetzelfde?

12
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: september 02, 2007, 01:33:15 pm »
granny,

zie dat je al wat aanpassingen hebt gemaakt aan het pakket.
Kan je het me soms mailen?
want als er al een wiel bestaat moeten we het ook niet uitvinden he.
Dan kunnen waar nodig nog verder aanpassen.

13
Diversen / Re: zoek database programma
« Gepost op: augustus 31, 2007, 09:17:02 pm »
zal kijken om het invoegen van foto's eenvoudiger te maken. Je krijgt ze er momenteel wel in hoor.
Je kan rechts klikken op het witte vierkant insert object, selecteer create from file en browse naar de foto die je wil.
dit zoek ik zeker verder uit.

14
Diversen /
« Gepost op: augustus 30, 2007, 11:26:02 pm »
Gebruikers die intresse in het pakket hebben.
Heb nog enkele vragen voor jullie:
- hebben jullie allen access? (hoop van wel anders moet ik het compleet in vb herschrijven en is wel heel veel werk/of creatieve oplossing)
 - resolutie 1024x768, zou ik willen gebruiken als standaard voor de forms. zijn er gebruikers die deze resolutie niet aankunnen?
- zijn er bepaalde zaken die je zeker eenvoudiger wil? Of die je ontbreken?
- indien je een excel file hebt met je huidige data wil ik wel even kijken of ik ze niet eenvoudig kan importeren, zodat je niet alles moet overtikken.
- als je iets speciaals wil vraag maar sta open voor uitdagingen(verpot/rust/einde rust reminders in je outlook agenda bvb)

ter info zit wel in IT maar programmatie is niet mijn daglijkse bezigheid(Windows Network administrator/consulting op citrix/complete integratie van nieuwe serverparken/migraties/virtualisatie/firewall). Maar heb wel al vaker programma's gemaakt in access en vb. Kan enkel soms een beetje langer duren voordat m'n hersen zich herinneren hoe alles juist in elkaar zit. Op linux niveau heb ik geen ervaring. En van websites ken ik wel iets op html niveau maar daar stopt het ook. Het server gedeelte van IIS ken ik wel goed.

15
Diversen /
« Gepost op: augustus 30, 2007, 11:05:12 pm »
Granny,

ik heb wel intresse voor die cdtjes.
kan er mischien zelf nog inspiratie uithalen voor het programmatje.

Wat mag me dit kosten? Niet voor niets he, want je hebt het ook moeten kopen.

kan het gerust komen ophalen of als je naar ovv komt in a'pen in september daar meenemen.

Pagina's: [1] 2 3 4