Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Topics - indigo

Pagina's: [1]
1
Diversen / orchideegerelateerde cadeaus
« Gepost op: november 06, 2007, 12:24:31 pm »
Hallo
De eindejaarsfeesten zijn weliswaar nog veraf, maar toch vragen familieleden al naar mijn geschenkenlijstjes :lol: . Ik kan natuurlijk altijd mijn orchideeënwishlist gebruiken, maar planten koop ik toch liever zelf en ik denk ook niet dat familieleden staan te springen om een orchidee uit te kiezen bij een of andere kweker. Vorig jaar heb ik draadmandjes en potmengsel gevraagd, dat kon er nog net door :wink:.

Vandaar deze thread: misschien zijn er nog orchideeënliefhebbers met een gelijkaardig probleem en kunnen we elkaar wat inspiratie bezorgen voor leuke cadeautjes.

Ik begin alvast met deze:

- T-shirts en prullaria http://www.cafepress.com/orchidboard (vooral de eerste 2 T-shirts vind ik geweldig)
- AOS kalender http://www.aos.org/aos/shop/Calendar2008.aspx

greetz

2
Agenda kringen / OVV - Limburg
« Gepost op: maart 08, 2007, 06:59:00 pm »
Bij dezen het programma van OVV Limburg.

Januari - Voorstelling jaarprogramma
Februari - Orchideeën in het land van de Maya's
Maart - Secties van het geslacht Coelogyne
April - Plantenruilavond
Mei - Cypripedium buiten kweken
Juni - Orchideeën bij de Papua's
Juli - Systemen om serre te koelen bij grote hitte
Augustus - Uitgebreide plantenbespreking
September - Paphiopedilum sectie...
Oktober - Orchidarium
November - Phalaenopsis
December - Feestvergadering

We komen elke derde vrijdag van de maand om 19.30u samen in café De Slagmolen in de Slagmolenstraat in Genk.

3
Wat is dit? / Dendrobium compactum?
« Gepost op: december 23, 2006, 06:43:06 pm »
Hey

Dit was volgens de kweker een dendrobium compactum, maar als ik hem vergelijk met foto's online lijkt het mij een andere orchidee te zijn. Iemand een idee?

Ik heb hem de hele zomer buiten in een boom laten hangen, daarna naar binnen onder speciale belichting. 's Nachts is het er nu 13°, overdag varieert het tussen 16° en 18°. De luchtvochtigheid is er wel aan de lage kant maar nooit lager dan 45%.

Na een rustperiode zijn de eerste bloempjes onlangs verschenen, maar ze hebben het amper 5 dagen a 7 dagen uitgehouden en de bovenste knopjes aan de stengel zijn verdroogd. Ik dacht dat ik de plant misschien te droog had gehouden en ben dan maar terug meer water beginnen geven. Maar het bloemetje dat maandag openging is vandaag al verslenst... Ligt het aan de koude? Zijn die lampen toch niet je dat? Of is het gewoon een dendrobium die maar enkele dagen bloeit?

groetjes, vertigo


4
Doe het zelf / "vastzetten" van monopodiale orchideeën bij het ve
« Gepost op: november 13, 2006, 10:18:14 pm »
Hoi

Ik heb de laatste tijd verschillende afdankertjes gekregen: uitgebloeide orchideeën die er erg aan toe zijn en haast al hun wortels kwijt zijn. Verpotten dus... Nu mogen orchideeën niet wiebelen na het verpotten, werd mij verteld, wat niet gemakkelijk is bij een gebrek aan wortels. De exemplaren met bulben heb ik stevig vastgezet met stokjes, plakband en tuindraad, maar hoe doe je dat bij sympodiale orchideeën zoals phalaenopsissen en paphiopedilums? Bij phals in de handel zie je vaak dat de stokjes de onderste bladeren doorboren. Is dat misschien een manier om te voorkomen dat de planten te los zitten in het mengsel of is het pure nonchalance? Niet dat ik van plan ben die stokjes door de bladeren van mijn paphio's te spiesen! Ik hoop dat er iemand een betere manier kent...

groetjes,
vertigo

5
Wat is dit? / Cymbidium en hybride (album)
« Gepost op: november 13, 2006, 10:07:10 pm »
Hoi
Ik heb enkele foto's in het identificatie-album geplaatst. Ik ben op zoek naar de exacte naam van een cymbidium die ik onlangs kocht, volledig geel van kleur. De bloemen zijn iets kleiner dan bij de "klassieke" cymbidiums.

Ik heb er ook een foto van een hybride gepost waarvan ik graag de ouders zou kennen. Zelf gok ik op odontoglossum en miltonia, maar ik ben benieuwd wat anderen ervan denken.

Groetjes,
vertigo

6
Ziekten & Plagen / scheut met vreemde vlekjes
« Gepost op: september 21, 2006, 10:48:42 am »
Hallo
Hier ben ik weer met een probleempje bij mijn sorcerer's apprentice phragmipedium. Eén van de nieuwe scheuten heeft vreemde vlekjes die zich steeds verder uitbreiden. Eerst een wat lichtere verkleuring, soms met een stipje in het midden, en daarna wordt het bruinig van kleur. Op sommige delen voelt de scheut ook kleverig aan, maar ik weet niet of dat met die vlekjes te maken heeft. Nu lijk ik ook al een vlekje te bespeuren op de plant die ernaast stond, maar ik ben niet zeker want de andere scheut van de phrag heeft helemaal niets.

Weet er iemand wat dit is en of het schadelijk is?

greetz vertigo


7
Ziekten & Plagen / schimmel op phragmipedium sorcerer's apprentice
« Gepost op: september 07, 2006, 10:37:01 pm »
Hoi

Anderhalve maand geleden heb ik een phrag. sorcerer's apprentice gekregen in volle bloei, nu hangen er nog steeds enkele bloemen aan. Op het grondmengsel lag een laagje mos. Daar kwam meer en meer schimmel op, een bruine harig laag Omdat hij ook niet meer fris rook en onderaan de pot ook al aan het schimmelen was, heb ik hem vorige week ondanks bloemstengel en 2 scheuten gewoon verpot.

En maar goed ook... Er zat amper bark in, het waren allemaal vierkante blokjes rotswol. Een viezigheid! Ik kreeg het niet volledig van de wortels (in wortels gegroeid?) af, dus ik kon moeilijk zien of er ook schimmel op de wortels zat. In ieder geval wortels 2 keren afgespoeld en laten drogen. Plant deed het prima na het verpotten, zelfs al snel nieuwe bloemen. Alleen de schimmel is nu terug. Ik denk door de laatste restjes rotswol aan de wortels en vervolgens richting bovenste laag spaghnum. Bovendien moet deze orchidee constant vochtig staan...

Ik heb bij het verpotten eerst een laag spaghnum, dan bark met houtskoolstukjes en dan weer een laag spaghnum. Op een Engels forum had ik gelezen dat wat stekpoeder de wortelvorming zou bevorderen bij deze soort, dus dat er een beetje op geblazen.

Enkele vraagjes...
- Ik ben quasi zeker dat het schimmel is, maar toch, zou het ook een spinachtige kunnen zijn, zoals spintmijt? Over dit beestje twijfel ik, omdat ik een vermoeden heb dat een andere plant er last van heeft.
- Als het schimmel is, kan ik dan gewoon een fungicide in water op de plant gieten of helpt dat niets en moet die sowieso weer verpot worden?
- Hoe zit het met die rotswol? Krijg ik die er ooit nog af of is dat niet nodig?

Groetjes,
vertigo

Pagina's: [1]