Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Stijn

Pagina's: [1] 2
1
Phalaenopsis en aanverwanten / Paraphalaenopsis
« Gepost op: februari 14, 2016, 07:48:52 pm »
Iemand ervaring met Paraphalaenopsis ? Zelf heb ik pas P. labukensis, en binnenkort verwacht ik P. laycockii. Ik heb ze op de warmste plaats in de serre (gematigde kas), hoop dat dit warm genoeg is.

Groeten,

Stijn

2
Afrikaanse orchideeën / Re: Gastrorchis
« Gepost op: juni 22, 2015, 04:46:49 pm »
Afgelopen week de Gastrorchis verpot ; het zijn 3 verschillende soorten, in 3 substraten. Opvallend was dat degene die in de rotswolblokjes stond, het beste wortelstelsel had ; hierbij merkte ik ook een zich pas ontwikkelende bloemtak op. Op zich dus toch niet zo'n slecht substraat voor deze soorten ...

Alles verpot in een fijne fractie van Akerne mix ; bij deze mix nog wat 'afval' van varenwortel toegevoegd, zodoende houd het mengsel iets meer vocht vast.

groeten,

Stijn

3
Reizen / Re: Madagascar 2016
« Gepost op: juni 19, 2015, 03:54:20 pm »
Zelf ben ik 3 keer in Madagascar geweest. Betreffende veiligheid is het inderdaad opletten in de hoofdstad. Nooit alleen op pad gaan, en zeker 's avonds niet. De situatie blijkt er de laatste jaren wat op achteruit te zijn gegaan ... Eénmaal op het platteland is het eigenlijk geen probleem meer.
De bevolking is ontzettend arm, ik vertrek meestal met 2 grote reistassen, en kom er met een halve terug. Vrijwel alle kledij laat ik daar.

Betreffende periode : eind november / december begint de regentijd,  houd er rekening mee dat dat veel wegen (in de niet toeristische / meer afgelegen gebieden) niet berijdbaar zijn. Zorg ook voor voldoende zakken (en evt. silicagel) om je fotomateriaal te beschermen. Aan de kust zijn er in januari / februari meer kans op cyclonen ...

Nog een aanrader betreffende boeken is 'Les orchidées de Madagascar' (in het Frans / Engels), uitgegeven bij http://www.biotope.fr (richtprijs 69 Euro).

mvg

Stijn

4
Afrikaanse orchideeën / Re: Gastrorchis
« Gepost op: mei 01, 2015, 11:14:18 pm »
Wat voor substraat gebruiken jullie voor Gastrorchis ? Zelf heb ik een plant vorig jaar, die in 'rotswolblokjes' staat, maar dit lijkt me niet echt een ideaal substraat, dus ik zou deze nu willen verpotten.

Aangezien dit meer terrestrische orchideeën zijn, dacht ik eraan om eventueel wat turf aan het substraat (van Akerne) toe te voegen ? Of eventueel de Akerne mix (schors / houtskool / sphagnum) wat uitzeven en de fijne fractie gebruiken ?

Groeten,

Stijn

5
Jezelf even voorstellen / Re: Me even voorstellen
« Gepost op: mei 01, 2015, 11:05:57 pm »
Hoi Tineke,

welkom op het forum, je kan hier heel wat info vinden, en interessante contacten leggen.

Zelf heb ik botanische soorten, en dan vooral miniatuursoortjes, en soorten uit Madagascar.

Zou ik je mogen vragen waar je je Gastrorchis gehaald hebt ? Staat nog op m'n verlanglijstje !

Groeten,

Stijn

6
Doe het zelf / Re: orchideeën opbinden op hout
« Gepost op: januari 06, 2015, 07:06:53 pm »
Hoi Patrick,
bedankt voor je antwoord. Ik had ook al opgevangen dat hout van oudere fruitbomen ook prima geschikt zou zijn. Ik ga eens wat experimenteren met de takken van de notenboom, had dit al gebruikt voor Tillandsia's, maar deze staan uiteraard droger dan de meeste orchideeën, ik heb ze bovenaan hangen (zie overzichtsfoto).
Het systeem om meerdere blokken aan elkaar te hangen lijkt me leuk, maar het risico dat het door het gewicht gaat doorhangen (oogvijzen die loskomen uit de houtblokken) lijkt me dan ook weer groter.

Groeten,

Stijn


7
Doe het zelf / Re: orchideeën opbinden op hout
« Gepost op: januari 04, 2015, 10:04:44 am »
Iemand trouwens enig idee of hout van een notenboom geschikt is ??? Heb hier pas een grote tak in de tuin afgezaagd ...

mvg

Stijn

8
Doe het zelf / orchideeën opbinden op hout
« Gepost op: januari 03, 2015, 09:12:46 pm »
Hoi,

ik heb ondertussen heel wat orchideeën op plankjes (geperste kurkplaat en natuurkurk) ; graag zou ik ook met wat andere houtsoorten willen experimenteren.

Ik dacht dan vooral aan de hardere inlandse houtsoorten. Welke soorten zijn wel / niet geschikt ?

eik : mogelijk te 'zuur' door de looizuren in de schors ?
beuk : vrij glad oppervlak, mogelijk wel geschikt voor soorten met 'grovere' wortels, zoals Phalaenopsis, Aerangis, ...
Robinia ('acacia') : lijkt me vrij geschikt, vrij hard en de schors heeft een mooie structuur
vlier : hierop heb ik enkele soortjes geprobeerd ; schors is vrij zacht en houd meer water vast dan bovenstaande soorten. Mogelijk wel geschikt voor soorten met fijnere wortels, maar ik vrees dat deze soort wel sneller zal vergaan ...

Iemand nog andere geschikte soorten / opmerkingen of suggesties ?

Groeten,

Stijn

9
Doe het zelf / Re: verwarming op gas
« Gepost op: januari 03, 2015, 09:11:01 pm »
Hoi,

momenteel nog niet verder gedaan met het idee om met gas te verwarmen ; momenteel is het nog niet echt koud geweest, dus dat valt wel mee betreffende stookkosten. Ondanks dat het buiten overdag net vriest, gaan de dakramen overdag open doordat de zon de ganse dag de serre kan opwarmen. Sombere (grijze) winterdagen zijn iets minder, ook dan springt de verwarming geregeld overdag op om bij te verwarmen.

mvg

Stijn

10
Doe het zelf / verwarming op gas
« Gepost op: september 10, 2014, 10:19:33 pm »
Sinds vorig jaar heb ik een serre in gebruik, die ik vorige winter makkelijk op temperatuur kon houden door een elektrische verwarming. Voordeel was dat het een erg zachte winter was.

Maar met de mogelijkheid op de 'elektriciteitsschaarste' en rekening houdende dat het bij erg strenge winters lang en hard kan vriezen, zou ik ook een gasverwarming willen hebben.

Nu zag ik bij het rondzoeken op internet oa volgende modellen, ontwikkeld voor serres :

http://www.hpv-gasgeräte.de/images/anleitungen/swh.pdf
http://www.biogreen.de/gewachshausheizu ... -2500.html

Iemand enige ervaring met dergelijke toestellen ?
Ik zou willen werken met een systeem waarbij 2 propaanflessen buiten staan, bij het leeggeraken van de eerste fles is er een systeem dan overschakeld op de 2de fles
Enig idee betreffende kwaliteit / prijsverhouding (het 2de toestel is ongeveer dubbel zo duur als het eerste ...)
Oppervlak dat ik zeker op temperatuur wil houden is ongeveer 3 x 3 m (voor een idee van de serre zie evt. op 'even voorstellen') ; is het model van +- 2 kW voldoende ? (uiteraard kan ik nog bijverwarmen met elektriciteit, het systeem is toch voorzien)
Wat met CO / CO2 ? Ik heb namelijk ook wat dieren in de serre zitten (kameleons, kikkers), en ook voor eigen veiligheid is het belangrijk ...

Tips of opmerkingen zijn welkom !

Groeten,

Stijn

11
Ik zoek ... / Re: Lepanthopsis astrophora en andere 'mini's'
« Gepost op: juli 29, 2014, 07:35:56 pm »
De lepanthopsis astrophora heb ik ondertussen gevonden ; indien iemand nog andere minisoortjes beschikbaar heeft, mag je het laten horen.

12
Ik zoek ... / Lepanthopsis astrophora en andere 'mini's'
« Gepost op: juli 18, 2014, 12:13:36 pm »
Ik ben op zoek naar Lepanthopsis astrophora . Ook heb ik interesse in andere 'miniatuursoortjes', zoals kleine Masdevallia's, Lepanthes, Bulbophyllum, ...
Evt. kan ik ruilen voor enkele planten die ik dubbel heb, of kopen.

Tips voor kwekerijen die deze soort in hun assortiment hebben zijn ook welkom.

Groeten,

Stijn

13
Afrikaanse orchideeën / Re: Bestelling
« Gepost op: juli 16, 2014, 11:46:03 pm »
Even een oude topic boven halen ... iemand enig idee of Malala nog planten exporteert ? Mogelijk een contactadres ?
Eind dit jaar ga ik namelijk voor de 3de keer naar Madagascar, en het zou mooi zijn om eventueel wat planten (uiteraard legaal) te kunnen exporteren.

Groeten,

Stijn

14
Afrikaanse orchideeën / Re: Eulophia Guinensis
« Gepost op: juni 27, 2014, 12:21:50 am »
Lang op zoek geweest naar de oude foto's ... kan ze niet meer vinden.

Maar niet getreurd ; ondertussen staat hij opnieuw in bloei !Moest iemand trouwens interesse hebben in deze soort, heb een exemplaar (2 nieuwe scheuten) met een ontwikkelende bloemstengel op overschot. Ben altijd te vinden voor een ruil voor een andere botanische soort, met een voorkeur voor Madagascar, Masdevallia's en miniatuursoortjes.

Groeten,

Stijn

15
Jezelf even voorstellen / Re: Hallo allemaal
« Gepost op: juni 05, 2014, 07:38:57 pm »
Hoi Kristof,

geen probleem om een keer een kijkje te komen nemen, stuur maar even een berichtje met wat data die voor jouw zouden passen.

groeten,

Stijn

Pagina's: [1] 2