Auteur Topic: Goedkoop is niet altijd zelfde als duur ?  (gelezen 1854 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline stefke

  • Berichten: 92
    • Bekijk profiel
Goedkoop is niet altijd zelfde als duur ?
« Gepost op: maart 06, 2012, 04:14:10 am »
:roll: Gevonden op http://www.consumenten.be
artikel uit 2008  over de kwaliteit van de orchideeën te koop in grote winkelcentra aan lage prijzen

- bedenking nog steeds actueel  naar mijn ervaring ,maar niet altijd
- met wat geluk doe je 'wel' de aankoop van het jaar


Vond prachtige dendrobiums (diverse kleuren en soorten) Phals,Miltonia's,.. in een laag budget bloemenwinkel in Sint-Gillis Dendermonde ,op de parking van de Delhaize ,voor dumpingprijzen...
Opgemerkt :iedere woensdag nieuwe aanvoer ,kwaliteit heel goed

In Meise ,online op Kapaza, pleione,bulbo's,dendrobiums,....voor heel budget-vriendelijke prijzen

Maar ook:>>>>
In de winter bij -10°C op een kraam op de markt in Dendermonde (4 mini-phals voor 5 euro)
>>>> begrafeniskosten niet inbegrepen

De 'Orchideeën' worden nu nog vaker in grote hoeveelheden aangeboden en goedkoop '(vb. 3 voor 10 euro)
Zelfs bulbophyllums,botanische phals,epidendrum,zygopetalum,...

t'Is vaak zoals spelen op de lotto...winnen kan
Maar...............vaak blijkt een mooi ogende,bloeiende plant , palliatief  te zijn bij thuiskomst.
Orchideeën sterven vaak heel langzaam en al bloeiend.
Maar onder de bark is het doffe ellende  troef

Kijk dus goed uit je ogen voor je koopt.

stefke

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Artikel
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Wat kost dat?

Grote prijsverschillen voor dezelfde orchideeën
 
Phalaenopsis voor 6,99 of 24 euro

Orchideeën exclusief en onbetaalbaar? Niet meer sinds ze en masse worden gekweekt en in supermarkten en ketens voor een fractie worden aangeboden van wat ze vroeger kostten. Vooral de Phalaenopsis in al zijn 60 variëteiten en steeds nieuwe kleuren is populair en goedkoop. Vorige week in de aanbieding maar 6,99 euro. Deze week wat duurder omdat het Valentijn is en de vraag groot. In de bloemenzaak betaal je wel een stuk meer. Vaak voor dezelfde orchidee. En duurder blijkt niet noodzakelijk beter.
 
“Phalaenopsis-orchideeën zijn mooi, blijven lang goed – zo’n drie maanden - en behoeven weinig verzorging. Daarom worden er zo veel van geteeld,” klinkt het op de veiling van het Nederlandse Aalsmeer waar er honderdduizenden per dag van worden verhandeld en zo ook bij ons in zowel bloemenwinkels als supermarkten en ketens terecht komen. Die massaproductie heeft volgens orchideeënkweker Frank Coupé uit het Oost-Vlaamse Melle gevolgen: “Een phalaenopsis die volgens de regels van de kunst is gekweekt, vind je niet in de winkel voor acht of negen euro.”
 


Sneller en meer
 
Volgens Coupé is er heel wat minderwaardige kwaliteit op de markt maar wordt alles onder dezelfde naam verkocht. Er zijn wel kwaliteitsverschillen vastgelegd in ‘Premium’, ‘A’ en ‘B’ of 1ste en 2de klasse. Maar die verschillen hoeven niet vermeld te worden op het label en de consument heeft er dus het raden naar. Om de prijs te drukken worden orchideeën vaak met meer op een vierkante meter gezet en sneller geoogst. Volgens floriste Marleen Vandermaeten van Bloemen Orchid in Asse “gaan knoppen dan dikwijls niet open of ze vallen af voor ze openkomen. Ze hebben ook minder ontwikkelde wortels waardoor ze in principe minder sterk zijn.”
 
Geluk hebben
 
Toch zijn prijs en kwaliteit niet altijd evenredig, geeft florist Vandermaeten toe. Ook bij groothandel Plantimex uit het Antwerpse Hoboken zegt Jouke Delfroid dat “je er wat geluk mee moet hebben. 1ste klasse orchideeën kunnen het evengoed laten afweten als 2de klasse. Je moet het dus plant per plant bekijken.” Volgens Philippe Nowé van Makro bepalen vooral de grote hoeveelheden die de ketens kopen de lage prijs en “moet de kwaliteit van onze phalaenopsis niet onderdoen voor duurdere". Grote ketens willen met scherpgeprijsde acties klanten lokken en maken er daarom niet veel winst op. Voor een bloemist is die winstmarge wel belangrijk. “Bovendien speelt ook de verzorging in de winkel een grote rol. Een plant die in de tocht staat vermindert snel in kwaliteit,” klinkt het.
 
Deze week in de aanbieding (opgepâst  2008)
 ◦Bij Carrefour vanaf woensdag: 7,50 euro (te kiezen uit een assortiment orchideeën)
 ◦Bij Lidl op woensdag: 17,99 euro (voor een waterval Phalaenopsis waarbij de bloemen tot beneden aan de steel groeien.)
 ◦Bij Colruyt vanaf woensdag: 9,89 euro (prijs zakt als ze bij de concurrentie goedkoper zijn)
 

Slimmer shoppen
 
Koop op de eerste plaats een orchidee met in jouw ogen een mooie, verleidelijke bloem. Een orchidee van goeie kwaliteit heeft verder:
 ◦een dikke tak en dikke bladeren
 ◦stevige bloemknoppen, waarvan er al minstens 2 open zijn. Raak ze zachtjes aan, als ze afvallen – da’s evident - niet kopen.
 ◦een stevige wortelstructuur
 ◦geen te felle kleuren want hoe meer pigment een bloem heeft, hoe minder sterk ze is en hoe minder lang ze houdt
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Offline Granny

  • Berichten: 932
    • Bekijk profiel
Re: Goedkoop is niet altijd zelfde als duur ?
« Reactie #1 Gepost op: maart 06, 2012, 08:39:18 am »
Ik koop nooit orchideeën in de supermarkt, gewoon uit principe, ik gun het liever aan de orchideeënkweker die er hard voor moet werken en dit met hart en ziel.
Als het zo verder gaat zullen er binnen afzienbare tijd geen kwekers meer zijn. Dat er veel verschil in kwaliteit is bij Phalaenopsis uit de supermarkt en de tuincentra, daar geloof ik niet in, tenslotte komen ze overal van de groothandels en om een hybride Phalaenopsis kapot te krijgen moet je al heel erg je best doen  :roll:
greetz,
jeannine

Offline Sandy123

  • Berichten: 73
    • Bekijk profiel
Re: Goedkoop is niet altijd zelfde als duur ?
« Reactie #2 Gepost op: maart 06, 2012, 12:47:16 pm »
Ik koop ze overal... en al van beide zijn er dood gegaan... als je oplet in de supermarkt, dan kun je evengoed mooie orchideeen vinden... Ze bloeien misschien ietsje minder lang, maar eens ze je verzorging gewoon zijn, dan merk ik daarna er toch niks meer van... dan bloeien ze naar harte lust!!Het grote verschil tussen een orchidee uit de supermarkt of kweker is de verschillende soorten...je hebt gewoon een veel ruimere keuze bij de kweker :)
groetjes
sandy