Auteur Topic: Doe ik het goed?  (gelezen 1576 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Spirewit

 • Berichten: 8
  • Bekijk profiel
Doe ik het goed?
« Gepost op: mei 19, 2012, 10:38:17 pm »
ik heb 4 phal's waarvan 1 mini.

1 x per week laat ik ongeveer 2 liter regenwater op kamertemperatuur door de pot lopen. Deze laat ik goed uitlekken eer ik die terug zet in de sier pot.

2 x per week worden ze beneveld.

En ze hebben allemaal een meststaaf gekregen behalve de mini die krijgt vloeibaar mest. De staven zijn voorzien vanaf potten van 10 cm. De mini haar pot is ongeveer 4 cm dus vind ik het gemakkelijker om met vloeibare mest te werken.

De bodem van de sierpot is opgevuld met hydrokorrels. Daar giet ik ook 1 x per week een heel klein beetje water op om de luchtvochtigheid rond de bloem wat te verhogen. Ons luchtvochtigheid is ongeveer 45.

Maar ik heb wat vragen.

Bij de meeste van mijn orchid zijn de luchtwortels verimpeld. Zou dat wijzen
op te weinig water?

Mijn mini orchidee zit niet in bark maar in spagnum. Maar ik vind dat deze
nogal snel droog aanvoeld. Mag ik meer als 1 keer water toedienen?

Hoelang leeft een orchidee eigenlijk?

Mag je benevelen op de bloemen of best niet?

Mvg cecile

Offline Phal

 • Administrator
 • Hero Member
 • *****
 • Berichten: 2284
  • Bekijk profiel
  • http://www.PnPOrchids.be
Re: Doe ik het goed?
« Reactie #1 Gepost op: mei 20, 2012, 06:54:59 pm »
Dag Cecile,

Eigenlijk stel je veel vragen in één keer.
Alvast één belangrijke randopmerking. Er zijn al meer orchideeën gestorven van teveel water dan van te weinig.

Ik ga er van uit dat je ze in de huiskamer kweekt.
ik giet ook één keer per week. Met een gietertje van één liter kom ik toe voor een 15-tal planten. Ze staan allemaal in een sierpot op een plastiek ring, zodat het water er door kan lopen. Als ik giet staat er dus water onder de plant, na een week is dat droog!
Er worden veel sterke verhalen afgestoken over transparante potten. Die hebben alvast één groot voordeel. Je kan zien of het mengsel al terug droog is. Want dat is de maatstaaf. Het potmengsel moet de tijd krijgen om op te drogen tussen twee gietberuten in. Bij Phalaenopsis wil dat zeggen de wortels in de pot moeten zilverachtig-wit kleuren. Zolang ze groenig zijn is het te vroeg om te gieten!   Doe je dat niet heb je vroeg of laat rotte wortels !!!

Mest! Ik zelf ben groot tegenstander van teveel mest! Beter erg weinig het hele jaar door dan teveel. Wortels neten vocht en meststof over via wortelscellen. Deze werkwijze heet Osmose. Als er echter teveel zouten (meststof) in het water, of in d epot zit, dan kan dat niet door de cellenwand. En theoretisch kan je stellen dat de plant geen vocht kan opnemen dus verdroogt in het water.

Over Phalaenopsis is hier al veel geschreven. Ik zou je aan raden alles eens te lezen. En op basis van die info te vergelijken hoe jij het doet en waar je mogelijk mis zit.

Succes,
Groetjes,
Patrick - Phal

Offline Spirewit

 • Berichten: 8
  • Bekijk profiel
Re: Doe ik het goed?
« Reactie #2 Gepost op: mei 21, 2012, 12:07:44 am »
Hallo

Bedankt voor je reactie. Ik heb er alvast iets van bijgeleerd. De tip van de zilverkleurige wortels in de pot wist ik nog niet. Het is dus beter van de wortels in de gaten te houden dan een vaste gietdag te hebben dus.

Groetjes