Orchideeën Vereniging Vlaanderen

De Planten => Phalaenopsis en aanverwanten => Topic gestart door: Anduril op april 14, 2010, 06:57:33 pm

Titel: Keiki ???
Bericht door: Anduril op april 14, 2010, 06:57:33 pm
Ik heb een vraagje, op de bloemstengel komt er precies geen bloemknop uit maar blaadjes.
Is dit wat men dan een Keiki noemt of is dit iets anders ?
Als ik dit op de plant laat staan, is de kans dan groot dat er dit jaar nog nieuwe bloemstengel komt of moet ik deze bloemstengel tot onderaan afknippen om een nieuwe bloemstengel te laten aanmaken ?
Wat doe ik hiermee het best, zou toch graag ook terug een bloei hebben op de Orchidee, het is al tijdje geleden dat hij nog bloemen heeft gehad. Denk dat het nu toch al 6-9 maanden geleden is.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marie op april 14, 2010, 07:33:01 pm
Welkom op deze forum.
Ja dit is een keiki.Je kan de keiki eraf doen en oppotten als hij GENOEG wortels heeft aangemaakt of je kan het aan de bloemstengel laten hangen,maar ik vrees dat die dan veel energie van de moederplant zal weg nemen.Op deze bloemsteel zal er geen bloemen meer uit komen.Ik hoop dat je hier mee geholpen bent.

Grt.

M-Jeanne
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op april 14, 2010, 08:30:31 pm
Maar is het mogelijk dat er zich nieuwe bloemstengels ontwikkelen terwijl er zich een keiki op deze stengel aan het groeien is ?
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marleen op april 15, 2010, 12:05:15 am
Hallo Anduril,
Ook van mij een hartelijk welkom op dit forum. Ik hoop dat je je hier snel thuis voelt.
Volgens mij heeft Marie-Jeanne gelijk wanneer ze zegt dat het laten groeien van een keiki veel energie wegneemt. Daardoor zal de plant waarschijnlijk niet onmiddellijk een nieuwe bloemstengel maken. Als je niet echt geïnteresseerd bent in het nieuwe plantje, kan je het beter weghalen samen met de rest van de stengel. Daarna zal het toch nog een tijdje duren voor er weer een nieuwe uitkomt... ofwel maakt de plant eerst nog een nieuw blad.
Als het nog nooit eerder gedaan is, is het nu ook het moment om de plant te verpotten.
Succes ermee,
Groeten,
Marleen
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Phal op april 15, 2010, 11:21:53 am
Als ik de foto bekijk, lijkt de plant in optima form. Dus energie van de plant vragen zodat die er onder zou leiden lijkt me ver gezocht.
Ik zag al veel planten met een keiki, waar zowel de moederplant als de keiki aan het bloeien waren!
Dus ook nieuwe bloemen, verder op dezelfde bloemsteel !!!

Ik zou de keiki er nog lang niet afhalen! Wel serieus ondersteunen, met een goede stok. Want langzaam groeit dat plantj, wordt dat zwaarder en soms gaan je stokjes net ter hoogte van de pot gaan rotten...

Succes,
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op april 15, 2010, 07:39:58 pm
Aan allen alvast bedankt voor de antwoordjes.

Ik zal eventjes afwachten en de Keiki laten staan en groeien. Het zal waarschijnlijk wel een tijdje duren vooraleer ik deze Keiki zal kunnen overpotten en een 2e orhidee zal hebben. Indien de moderplant echt geen nieuwe stengel zal aanmaken en bloeit zal ik me misschien een nieuwe aanschaffen om toch wat orchidee bloemen in huis te hebben. Dat is ook altijd een optie.  :D

De plant doet het hier inderdaad super, blijkbaar staat hij hier graag. Na zijn kleine winterpauze van een maandje is hij beginnen met de Keiki aan te maken, ik dacht eerst nieuwe bloei maar na tijdje bleek toch duidelijk dat het om een Keiki ging. Ik zal deze dan ook misschien in de eerstkomende dagen verpotten en nieuwe orchideegrond geven die ik onlangs al had gekocht.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marie op april 16, 2010, 08:12:01 pm
Je moeder orchidee zal na het knippen van de stengel wel nog nieuwe bloemstengels aanmaken hoor,je moet daarvoor geen andere kopen,maar je moet geduld hebben.

Grt.

M-Jeanne
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op april 17, 2010, 11:59:39 am
@M-Jeanne

Weet ik wel maar heb me gisteren toch een nieuwe aangeschaft, zo heb ik meteen weer wat bloempjes in het huis en is nu een ander kleurtje  :D. Zo kan de Keiki ook op het gemak verder groeien tot ik deze kan afknippen.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Phal op april 20, 2010, 06:25:04 pm
Heel goed idee!   Orchideeën-koorts noemen ze dat ook.
Alle uitvluchten zijn goed om steeds weer orchideeën te kopen!

Laat je gaan, zou ik zeggen.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op augustus 06, 2010, 08:58:37 pm
Het is al een tijdje geleden dat ik er nog iets over heb gepost maar wat denken jullie, zou ik deze "keiki" al van de moederplant kunnen halen en zou deze het al alleen kunnen overleven of is het beter dat ik deze er nog wat aan de moederplant laten hangen ?
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: RdB op augustus 06, 2010, 09:20:03 pm
Voorlopig laten zitten,

Ruud
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marleen op augustus 06, 2010, 10:45:35 pm
Inderdaad laten zitten, zoals Ruud zei.
2 of 3 bladeren zo groot als het eerste en ook nog enkele wortels erbij. Dan voorzichtig oppotten in iets fijnere bark dan de volwassen planten én in een klein potje; toch goed oppassen met water geven.
Naargelang het plantje "aanslaat" heb je dan bloemen (klein stengeltje) tussen de 6 à 12 maanden na het oppotten.
Groeten,
Marleen
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Phal op augustus 07, 2010, 01:47:08 pm
Laten zitten, maar zeker wel een stokje als steun naast zetten, want als de oude bloemtak knakt, zal je noodgedwongen snel moeten losknippen en apart oppotten. Gewoonlijk gebeurd dat als je er gene tijd voor hebt...
Ik zou sowieso wachten tot in het voorjaar 2011. Maart-April.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op oktober 03, 2010, 06:59:06 pm
De wortels groeien nu goed en een komt nog een blad bij.
Wat nu wel gebeurt is dat de wortels uit elkaar groeien en dat het van de ene punt naar de andere al 20cm is geworden.
Hoe kan ik vermijden dat de wortels zo ver uit elkaar groeien want moest ik deze nu verwijderen om in een pot te steken dan ben ik er zeker van dat ik de wortels niet in een pot zal krijgen zonder deze te beschadigen/af te kraken.
Is er hier een techniek voor om dit zo een beetje te verhelpen ?
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marleen op oktober 03, 2010, 11:43:18 pm
Over die wortels moet je je niet teveel zorgen maken! Frisse nieuwe wortels zijn vrij soepel en buigzaam, zeker wanneer ze vochtig zijn. Dan hou je ze met één hand bij elkaar en met een draaibeweging zet je de plant in z'n potje. Verder gewoon aanvullen met fijne bark en dat komt helemaal goed.
Nog effe geduld, dus.
Groeten,
Marleen
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op november 26, 2010, 05:37:13 pm
Ik wou even checken hoe soepel die wortels wel zijn zoals jullie hier zeggen om deze dan in een nieuwe pot te kunnen steken volgend jaar want ik begin mij zorgen te maken over de lengte van de wortels.
Ik heb deze helemaal natgemaakt om ze zo buigbaar mogelijk te maken. Ze waren volledig verzadigd van vocht.
Ik maakte nog maar een lichte beweging aan de wortel en knak, de wortel gekraakt. Deze wortels zijn helemaal niet soepel en buigbaar maar vanaf je er nog maar aankomt knakken deze af. Ik heb er geen idee van hoe ik deze ooit in een nieuwe pot zal krijgen. Deze wortels zijn gewoon helemaal hard en niet buigbaar. Van mijn andere orchidee zijn de wortels veel dunner en veel soepeler en kan je ze inderdaad gemakkelijk samensteken in de pot.
Deze wortels dus helemaal niet, hoe zal ik dit kunnen oplossen ? Nu deze is gekraakt hoop ik toch dat de wortel niet verloren is en dat deze terug verder zal groeien. Het is niet volledig doorgekraakt maar ik denk wel dat deze zal afsterven onder het punt dat hij nu is beschadigd.
De wortels zijn ondertussen al 20 cm lang en krijg ik zelfs niet in een gelijkaardige pot waarin de moederplant ook staat.
Ik had bij het verpotten van deze moederplant ook al het probleem met deze wortels en heb ik er ook één afgeknakt maar gelukkig had dit geen gevolgen omdat deze meer wortels had.
De moederplant is nu ook weer nieuwe wortels aan het krijgen zoals jullie kunnen zien op de foto maar deze groeien weer niet naar beneden in de pot maar terug naar boven. Ik zou graag weten hoe ik dit kan vermijden want anders groeien ze weer naast de pot en zal ik ze bij een volgende verpotting terug afknakken. Hoe kan ik maken dat deze wortels naar depot groeien ipv naar boven. Alle tips welkom.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marleen op november 26, 2010, 06:36:12 pm
Als een plantje maar weinig wortels heeft, probeer je daar natuurlijk zo voorzichtig mogelijk mee te zijn. Dat er ééntje gebroken is, is natuurlijk wel jammer, maar dat herstelt zich wel.
Wat ik probeer bij het verpotten of oppotten van planten of keiki's met breekbare wortels, is het volgende: je houdt de plant met de ene hand vast en je legt de wortels in je andere. Je draait de plant dan een halve draai (of meer) en de wortels krullen in je andere hand in een soort van "nestje". Dat "nestje" leg je voorzichtig in de pot (die al voor 1/3 gevuld is met bark of een ander substraat). Je zet het plantje voorzichtig (ongeveer) in't midden van de pot (bij monopodiale groei, zoals Phalaenopsis) of aan de rand met het groeipunt in't midden (sympodiale groei, zoals Cattleya's). Je vult bij met schors of wat je ook gebruikt. De wortels zoeken vanzelf wel hun weg wanneer ze eenmaal weer aan't groeien gaan.
Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel. Succes ermee, in elk geval.

Groeten,
Marleen

PS: Bij een plant die veel/genoeg wortels heeft, moet je zo voorzichtig niet zijn. Je zet de plant in de pot en draait hem dan een slag of 2 tot alle wortels in het potje zitten....
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Phal op november 26, 2010, 08:07:37 pm
Ja ik stem in met wat marleen zegt.
Ik draai ze met een schroefvormige beweging de wortels in een pot. En schud er dan mengsel tussen door.
Dat werkt echt. Maar zolang de keiki aan d eplant zit doe je beter niets. Wacht sowieso tot in het voorjaar!
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Anduril op december 02, 2010, 11:42:22 am
Bij jullie zijn die wortels dan blijkbaar wel veel soepeler.
Ik ben er voor 99% zeker van als ik deze probeer te draaien dat ze aan de stengel gaan afbreken, ik kwam er nu bijna zelfs niet aan en dit was al het geval.
Ik was zoiezo van plan te wachten tot het voorjaar om deze dan te verplaatsen.
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: RdB op december 02, 2010, 02:03:19 pm
Voor het oppotten de wortels weken in watyer, dan zijn ze een stuk soepeler,

Ruud
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Marleen op december 02, 2010, 05:22:36 pm
Oh ja! Dat was ik eigenlijk vergeten te zeggen, maar dat doe ik inderdaad ook. Als de wortels vochtig zijn, worden ze vanzelf al wat buigzamer.
Bedankt Ruud  :wink:
Groeten,
Marleen
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Johanbe op mei 22, 2012, 06:56:34 pm
We hebben hier nu al drie phalaenopsisen staan met grote keikis. In een keiki komt al een bloeischeut. Hoe haal ik die er best af?  Luchtwortels zijn al lang (10-15 cm) en stevig. Ik kan uiteraard de keikis afknippen maar hoe krijg ik ze dan best in orchideeëngrond zonder te veel schade aan te richten?

Dank voor het advies.

Johan
Titel: Re: Keiki ???
Bericht door: Phal op mei 22, 2012, 10:51:52 pm
Er zijn verschillende manieren. Ik laat ze liefst aan de plant. Maar als ze er af moeten, dan knip ik gewoon een stukje boven en onder de keiki de bloemsteel door. En pot ze ermee op. Als de plant begint te groeien, verdroogt dat stukje oude bloemsteel.
Je zou ook de keiki kunnen lostrekken en afscheuren, met het risico de boel stuk te trekken.  Een beter alternatief is met een erg scherp mes los snijden van de bloemtak.