Toon bijdragen

Deze sectie stelt je in staat om alle bijdragen van dit lid te bekijken. Je kunt alleen de bijdragen zien waar je op dit moment toegang toe hebt.


Berichten - Rosemarie

Pagina's: [1] 2 3
1
Diversen / Re: 'Waar of niet waar?' look houdt ongedierte weg
« Gepost op: april 08, 2011, 10:54:30 pm »
Nee, ik gebruik (net als Pieter) lookpoeder. De werking is blijkbaar hetzelfde. De overige recepten die Pieter in zijn artikel geeft zijn trouwens wel met geplette knoflookteentjes. Van het poeder is 1 gram per liter voldoende. Je doet het in warm water (het lost niet volledig op) en dan inderdaad zorgen dat de wortelkluit volledig onder water staat. Ik laat ze ongeveer 10 minuten staan, zodat alles goed doordrenkt is.

Wat ik niet in het artikel van Pieter vond, maar wat ik dan weer wel doe: Na elke gedompelde pot kijk ik of er beestjes in het water te zien zijn (met loep) en als dat het geval is, neem ik voor de volgende vers water. Al met al een tijdrovend karwei, maar (in mijn geval gedeeltelijk) effectief. En ik heb het watergeven verdeeld over de week, dus ik hoef ze niet allemaal op één dag.

Als je een poging wilt wagen, Succes!!

Rosemarie

2
Diversen / Re: 'Waar of niet waar?' look houdt ongedierte weg
« Gepost op: april 04, 2011, 10:02:25 pm »
Tijdens de orchideeëndagen in Gent in oktober 2009, kreeg ik een stapel oude tijdschriften. Enkele exemplaren van ‘Orchideeën’ en verschillende exemplaren van ‘het Venusschoentje’ van jaren geleden. In één van deze tijdschriften, meer bepaald ‘het venusschoentje’ van het 4e kwartaal 2001, staat een artikel van Pieter De Gieter waarin van het gebruik van look als ongediertebestrijding melding wordt gemaakt. Als nevenwerking wordt vermeld dat planten die behandeld werden met look een groeispurt doormaakten en het beter deden dan in voorgaande jaren.

Na het lezen van dit artikel ben ik onder het motto ‘baat het niet, dan schaadt het niet’ een deel van mijn planten met look gaan behandelen.

Vaak dompel ik de potten in water (soms met meststoffen). Als ik na deze dompelsessie ‘beestjes’ vindt in het dompelwater, maak ik hiervan melding in mijn orchideeëndagboek en wordt deze plant de volgende keer gedompeld in een lookoplossing. Zo zijn al verschillende planten beestvrij geworden, maar de eerlijkheid gebied mij te vermelden dat eenzelfde soort beestjes nog niet uit alle planten verdwenen zijn. Dus de effectiviteit lijkt (op verschillende planten van dezelfde soort) niet altijd dezelfde.

In het artikel van Pieter staan trouwens meer suggesties (recepten) voor milieuvriendelijke ongediertebestrijding met kaneel- en kerriepoeder, look en pepers. Misschien een idee voor de keukenprinsen en -prinssessen onder ons.

Rosemarie

3
Zever Rubriekje / Re: Gelukkige verjaardag, Ruud!
« Gepost op: november 30, 2010, 10:16:25 pm »
Ook ik ben wat laat,
maar toch nog van harte gefeliciteerd Ruud

groet,                  Rosemarie

4
Reizen / Re: Ecuador november 2010
« Gepost op: november 02, 2010, 08:05:45 pm »
Wanneer vertrek je Miranda?
Een goeie reis gewenst en geniet ervan!
Wij genieten achteraf graag mee!

Rosemarie

5
Boeken / Re: The Cattleya's and their relatives
« Gepost op: oktober 25, 2010, 11:17:00 pm »
Sorry, sorry, te snel gereageerd zonder na te denken.
Ik begrijp nu, dat ik er niets van begreep.
Nogmaals...

Rosemarie

6
Boeken / Re: The Cattleya's and their relatives
« Gepost op: oktober 24, 2010, 10:46:37 pm »
Marleen, kijk eens op http://www.bol.com voor nieuw en 2e hands, of http://www.marktplaats.nl voor 2e hands. Daar vind ik altijd boeken die er nog prima uitzien, voor heel schappelijke prijzen.
Succes met je zoektocht!

Rosemarie

7
Slipper orchids / Re: Wat heb ik fout gedaan
« Gepost op: oktober 24, 2010, 10:18:56 pm »
Na een stevige griep ben ik weer eens op het forum aan het lezen en zie ik je reactie Patrick. Nooit geweten dat ook planten een verkoudheid of griep niet weten te waarderen. Gelukkig is hier maar 1 knop het slachtoffer geworden. Bedankt! Ik leer nog elke dag bij.

Rosemarie

8
Zever Rubriekje / Re: Gelukkige verjaardag Angrek
« Gepost op: oktober 04, 2010, 11:03:46 am »
Ook van mij hartelijk gefeliciteerd Patrick!

Rosemarie

9
Slipper orchids / Wat heb ik fout gedaan
« Gepost op: oktober 04, 2010, 10:54:28 am »
Ik was zo blij in augustus, toen ik voor het eerst in mijn orchideeënleven, een Paphiopedilum in knop heb zien komen. Vanmorgen echter constateerde ik dat, hoewel de knop nog op kleur is, de bloemstengel direct achter de knop bruin en slap is geworden. De rest van de bloemstengel ziet er (op dit moment) nog goed en fris uit.
Dus rot vanwege te veel vocht lijkt me uitgesloten!!????  Wel heb ik de plant met bloemknop een keer gedraaid, omdat de knop erg naar het licht groeide. Ook heb ik (sinds de bloemknop) bemest met 13-0-46. Volgens Rik is deze mest voor ontwikkeling van de bloemstengel. Verder heb ik deze Paphiopedilum behandeld zoals de anderen.
Heeft iemand een idee wat voor mijn bloemknop funest kan zijn geweest?

Rosemarie

10
Aziatische orchideeën / Re: Coelogyne cristata
« Gepost op: september 02, 2010, 10:36:42 pm »
Fijn, dank je voor je reactie Karen. Ik heb de meeste orchideeën die buiten hingen nu binnen gehaald, op de Coelogyne cristata en de Dendrochilum abbrevianum  na. De meesten zien er gezond uit, maar er zijn in de vakantie wel enkele aankomende bloemstengels verdroogd.
Hopelijk heb ik volgende keer meer geluk.

Rosemarie

11
Aziatische orchideeën / Re: Coelogyne cristata
« Gepost op: augustus 29, 2010, 08:37:48 pm »
Ik heb nu voor het eerst ook een Coelogyne cristata. Ik begrijp dat zij wel tegen wat koude kan, maar hoe zit het met het vocht. In de nachten wordt het hier nu ongeveer 8ºC. Maar als het ’s nachts regent? Kan ze daar tegen, of moet ik haar onder onze terrasoverkapping laten overnachten? En hoe is dat als het echt winter is?

groet,  Rosemarie

12
Bloei / Re: Juni 2010
« Gepost op: juli 14, 2010, 09:48:18 pm »
Na wat computerproblemen nog een verlate reactie. De oncidium groeit inderdaad zo hoog boven het potje. Oncidium meirax is een mini, zij staat in de kleinste maat pot die er bestaat. En omdat de plant zo hoog boven de pot uitgroeit, heb ik haar al moeten steunen, want door de bloemstengel werd zij topzwaar. Dank je wel voor de tip. Na de bloei ga ik haar wat schuin of plat in de pot zetten. Eens kijken hoe haar dat bevalt.

Rosemarie

13
Bloei / Juni 2010
« Gepost op: juni 20, 2010, 09:18:48 pm »
Ik heb voor het eerst mijn Dendrochilum abbrevianum in bloei gekregen!

[attachment=2:h169pvtp]Dendrochilum abbrevianum 1.jpg[/attachment:h169pvtp]
Herken je haar, Miranda? Na een week had ze al een bloemstengel, dus de credits zijn voor jou!

En wat vinden jullie van mijn Oncidium meirax. Deze heb ik in oktober in Gent bij Rölke meegenomen.

[attachment=1:h169pvtp]Oncidium meirax 03 1000x1500.jpg[/attachment:h169pvtp]

[attachment=0:h169pvtp]Oncidium meirax 01 1500x1000.jpg[/attachment:h169pvtp]
Hier ben ik wel ontzettend trots op. De bloemstengel begon zich begin maart te ontwikkelen en deze week zijn de eerste bloemen opengegaan.

Rosemarie

14
Ziekten & Plagen / Re: Spuiten of gieten?
« Gepost op: juni 11, 2010, 09:36:20 pm »
Bij 'dompelen' denk ik aan het dompelen van de potkluit in de oplossing, maar begrijp ik nu goed dat jullie bedoelen het dompelen van de plant ( en niet van de pot) in de oplossing? Ik vrees, dat ik de pot, met wortels enz. gedompeld heb, zoals ik de phalaenopsis dompel, in plaats van water geven. Ik denk (hoop) niet dat het kwaad kan, want de planten zien er nog wel goed uit, maar nut zal het dan niet gehad hebben.

Rosemarie

15
Ziekten & Plagen / Spuiten of gieten?
« Gepost op: juni 07, 2010, 10:01:49 pm »
Ik snap er niets meer van!!!
Hoe weet je, of je een middel moet toedienen door gewasbesproeiing, of dat ook toedienen via gieten mogelijk is? b.v. bij Admire staat in de bijsluiter, dat het door besproeiing toegediend moet worden, maar Wim wist me tijdens de PnP-dag te vertellen, dat je dit middel ook kunt gieten.
Ik vind toediening via gieten een prettigere methode (voor mezelf), maar kan dit zomaar voor elk middel, ook al staat op de bijsluiter dat je moet sproeien? Of zijn er ook middelen waarbij dit niet kan. En waaraan herken (of weet) je dat?
Ik wil graag weten, hoe jullie hiermee omgaan.

Rosemarie

Pagina's: [1] 2 3