Auteur Topic: keukenweetje  (gelezen 458 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline The Joke

  • Berichten: 917
    • Bekijk profiel
keukenweetje
« Gepost op: juli 29, 2009, 10:48:25 pm »
ik heb een vraagje voor de keukenprinsessen en -koninginnen onder ons.
ik heb verse gember gekocht om te gebruiken in vele wokgerechten.
maar nu begint een stuk wortel nieuwe scheuten te maken.
mag ik dat stuk in de grond steken?
hoe moet ik dat verder in leven houden?
kan ik later gewoon stukken afsnijden als ik een stukje nodig heb?
want zo'n stuk gember is toch te groot om ineens te gebruiken.
wie kan mij helpen?

groetjes The Joke.
T&T lid voor het leven.
wanted, dead or alive.

Offline Phal

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 2284
    • Bekijk profiel
    • http://www.PnPOrchids.be
Re: keukenweetje
« Reactie #1 Gepost op: juli 30, 2009, 10:34:23 am »
Gember is een tropische plant, dus in een pot en 's winters binnen zal dat wel lukken denk ik.
Overigens best mooie bloemen! Maar wel een grote plant.

En ? Is't eten greed? Wanneer meuge we kome?
Groetjes,
Patrick - Phal

Offline Granny

  • Berichten: 932
    • Bekijk profiel
Re: keukenweetje
« Reactie #2 Gepost op: juli 30, 2009, 02:14:06 pm »
Dat is gewoonlijk het probleem met dat soort lekkernijen, te veel om ineens te gebruiken. Zelf maak ik er dan hoestsiroop van.

Recept:

Ingrediënten:
- vloeibare honing of ahornsiroop
- knol verse gember
- wodka

- Gember raspen
- overgieten met gelijke hoeveelheid wodka (moet gember bedekken)
- 14 dagen laten staan op kamertemperatuur in gesloten pot
- zeven en gelijk deel siroop of honing bij de alcohol voegen.

Lekkere hoestsiroop (ça pique  :mrgreen:

jeannine

Offline Marie

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 770
    • Bekijk profiel
Re: keukenweetje
« Reactie #3 Gepost op: juli 30, 2009, 07:07:14 pm »
Hey Joke,
Ik heb dat vroeger ook geprobeerd in een pot verder te kweken,maar die werd rot.Nu schil ik het en snij het in blokjes en zo de diepvriezer in.Ofwel in een pot doen en er alcohol overgieten.Het eerste gebruik ik altijd.

Grt.

M-Jeanne
Hier is het leuk!

Offline The Joke

  • Berichten: 917
    • Bekijk profiel
Re: keukenweetje
« Reactie #4 Gepost op: juli 30, 2009, 09:35:36 pm »
hm, inderdaad allemaal weetjes.
maar de hinten en ervaringen mogen blijven komen.
ik ken gember alleen maar als knol en in poedervorm.
ik zou niet weten welke plant en/of bloemen er van verder komen.

The Joke.
T&T lid voor het leven.
wanted, dead or alive.

Offline Marleen

  • Hero Member
  • *****
  • Berichten: 832
    • Bekijk profiel
Re: keukenweetje
« Reactie #5 Gepost op: juli 30, 2009, 11:16:20 pm »
Wanneer je de gember in een potje op een (lichtjes) vochtig keukenpapiertje legt dan blijft hij verder groeien. Soms lukt het ook wanneer je hem gewoon in een plastiekzakje stopt dat niet helemaal gesloten is. Die nieuwe scheut wordt dan groter, maar de oude knol zal verrimpelen. Op die manier kun je tamelijk lang (ongeveer een maand) van één gemberknol gebruik maken. Om hem te laten uitgroeien tot een plant, daarvoor moet je enkele (nogal wat) breedtegraden lager zitten, vrees ik.
Groeten,
Marleen