Geregistreerd op: 7-2-2005
Berichten: 8
Woonplaats: grimbergen
Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 5:38 pm
Ik wil mijn 10 jaar oude paludarium grondig verbouwen en zoek wat goede raad.Het is een hoekmodel(140x80x60)met te kleine zijramen.Dat ga ik nu veranderen en ook het waterpeil naar omlaag brengen(meer moeras).Heeft iemand ervaring met boomkurk als achterwand in combinatie met een watervalletje en sproeiers?Er blijkt ook een nieuw soort namaak osmunda te bestaan(Epiweb).Belachelijk duur en ik denk dat het een product is zoals de matten die ze in vijverfilters gebruiken(Matala matten).Heeft iemand hier wat info over?
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 6:02 pm
Hoi gem,
ik heb zelf wat gifkikkertjes zitten en ik heb bijvoorbeeld
een achterwand van cocosvezel, zelf denk ik dat dat wel eens handig
kan zijn om orchideeen op te laten groeien omdat het ook redelijk goed
opdroogt. Je moet het natuurlijk ook wel graag zien.
Ik wil je hier niet wegjagen maar misschien is het beter dat je een kijkje
neem op
http://www.gifkikkerportaal.nl, als je die nog niet kent.
hier is al massa's geschreven over epiweb en andere achterwanden.
succes verder nog
Nick
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 6:05 pm
en nog iets...
diegene die het hier in de geburen heeft ingevoerd is rana,
kwekerijrana.nl, daar kan je trouwens zien dat er bulbophyllums in
pot worden gekweekt met dit spul.
Groetjes
Nick
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
Geplaatst: Ma Aug 28, 2006 8:51 pm
Misschien ook een wijze raad over achterwanden.
Zorg er voor dat ze demontabel zijn. Het is haast niet te voorkomen, dat er eens een potje met slakken, pissebedden, duizendpoten of ander ongedierte mee het paludarium ingeraakt.
Dat spul voelt zich er kip lekker, groeit, kweekt en vooral eet.
En huist zo graag in quasi onbereikbare plaatsen. Juist ja! achter achterwanden bv. Als je die kan demonteren, weghalen, zonder braak, dan kan je dat ongedierte te lijf. Zoniet zitten ze je gewoon uit te lachen!
Succes,
PS. Als je Paludarium af is en er wat orchideetjes op je wanden prijken, trek eens een foto voor het album.
_________________
Groetjes, Patrick alias Phal
Beestjes heb ik al gehad(vooral soorten die ik niet graag zie).Ik zal dus pvc platen bekleden en dan in mijn bak hangen.Bedankt voor de tip!
Maar wat te gebruiken?Op de nederlandse gifkikkersite staan er wel enkele die me kunnen bekoren,maar ook nogal wat volgepropte bakken.Kan natuurkurk na verloop van tijd gaan rotten?Kent iemand een middel om wortels rotvrij te maken?(neen,niet van dat flevopol spul).Waar koop ik kokosvezel?Enz...
http://www.aquatic-gardeners.org/is een site waar Amerikanen met paludaria meedoen aan een wedstrijd(en niet allen paludaria)Niet echt mijn smaak maar wie ben ik om te zeggen wat mooi is...
Geregistreerd op: 30-4-2006
Berichten: 206
Woonplaats: Sinaai-Waas
Geplaatst: Di Aug 29, 2006 6:07 pm
Dat spul wil om wortens rotvrij te maken wil ik ook wedl weten!!
In ieder geval veel succes ermee!
groetjes
Maggi
Geregistreerd op: 27-8-2005
Berichten: 664
Woonplaats: Oelegem
Geplaatst: Di Aug 29, 2006 6:09 pm
Bij dat rotten is het vooral belangrijk dat je goed verlucht,
gebruik wat pc ventilators in je bak en dan is dat opgelost.
Epiweb is kunststof en rot bijgevolg ook niet.
Kurk is in mijn ogen geen snel rottend materiaal.
Het is volgens mij zelf goed geschikt om je wand te enten met een of ander mooi mos dan dat zo over de wand woekert, in mijn ogen ook mooi!
insecten... kan je makkelijk verhelpen met insectetende diertjes,
ik ken ze niet allemaal, maar ik heb zelf gifkikkers en die eten alles wat beweegt, tot zelfs een kleine huisstofmijt
Ik denk dat deze wel makkelijk te houden zijn als je maar de juist omstandigheden hebt.
en met een nachttemp van 20° graden en 25° komt dit netjes overeen met de meeste orchideeen.
Als je totaal géén beesten in de bak gaat zetten kan je nog altijd kiezen voor gif.
voor de rest kan je ik niet echt helpen denk ik, ik ben zelf nog maar net bezig met m'n paludarium en ik heb niet de nodige materiaal kennis.
Bij veel kikkerhouders gaat het om het kweken van de kikkers en niet om de prestigestatus van hun bak...
gelijk ik het niet belangrijk vind of dat er nu een rode pot of een grijze pot rond men plant zit, als hij maar goed groeit en bloemt...
en wat ik begrijp is dat u echt een paludarium wil voor de planten...
Succes ermee, en hopelijk ben je toch wat geholpen he
Nick
Geregistreerd op: 7-2-2005
Berichten: 8
Woonplaats: grimbergen
Geplaatst: Wo Aug 30, 2006 11:57 am
Een bevriend beeldhouwer zegt dat met glasvezel en epoxy een rotvrije laag kan aangebracht worden op bijna alles.Heeft iemand hier ervaring mee?
Ik blijf in elk geval zoeken en als ik het gevonden heb en het resultaat staat mij aan,dan laat ik het weten.
Bedankt alvast voor de reacties en de hulp.
Geregistreerd op: 3-11-2003
Berichten: 650
Woonplaats: antwerpen
Geplaatst: Wo Aug 30, 2006 12:50 pm
Surf eens naar deze site:
http://www.sterkendries.com/findex.htm Het betreft de site van een Belg. Guido Sterkendries. Die kerel werkte vele jaren geleden bij ons op de centrale. Destijds had hij een firma Vivaria die zich specialiseerde in het construeren van paludaria. Ik Googlde zonet even. Die firma bestaat niet meer, je komt nu op andere gelijknamige websites, die hebben daar evenwel niets mee te maken. Destijds was er ook een weblink naar Vivaria, een deel van de foto's die je op de vermelde link kan vinden zaten daar.
Maar waar ik vooral naartoe wil. Ik bezocht Guido destijds thuis in Edegem. (Waar hij al lang niet meer woont!) Hij had zo'n 30-tal bakjes thuis, waarin hij vooral pijlgifkikkers in tentoonstelde. En wat mij daarbij helemaal trof, was dat geen enkel bakje hetzelfde was. Enkele groeiden vol mossen en varens. Anderen lagen vol dorre bladeren, weer andere bevatte veel wortelhout en waren donker en kil en andere weer erg licht en warm. Waar ik naartoe wil, is dat elk bakje overeenstemde met het biotoop waar de kikkertjes in leefden. Hij had ook enkele orchideeetjes, niet veel, want zijn probleem was dat hij geen aan elkaar vreemde planten en dieren bij elkaar wou hebben!
Later zou ik in Costa Rica pijlgifkikkers vinden. Tussen de plankwortels van zeer hoge bomen, er was geen onderbegroeïng louter dorre bladeren. Dendrobatus species (Dendrobatus aurata) met gifgroen en zwarte tekening. Ik herinnerde me de situatie bij Guido. Het prentje klopte.
In Monteverde, zag ik ook kikkers, geen pijlgifkikkers, mooie wat dikkere en grotere, met een bruin-rose kleur. Ik ken hun namen niet. Die leefden in erg vochtige, wat koelere, groene omgeving. Daar vond je kleine epidendrum, maxilaria, en andere soorten.
Waarom vertel ik dat ? Me dunkt dat jij op dezelfde manier reageert, zoals ik dat destijds bij een aquarium bij me thuis deed. Ik had een mooie achterwand, ik plantte groen, ik hielt er Chiclieden, zalmen, karpertjes, Guppen, alles door elkaar in. En de sterkste overleefde het....
Misschien is het een goed idee, om een plan op te maken, van wat je juist in je paludarium wil houden, van waar dat komt, in hoe verre die zaken samen kunnen leven, enz. Mogelijk kom je tot veel eenvoudigere, natuurechtere oplossingen.
Een mat zwarte achterwand, plankwortels, met amper een klein varentje, Bladhumus en gedroogde bladeren en pijlgifkikkers. Of juist Een erg groene, vochtige bak, met mos, varens en orchideeën en dan weer aangepaste soort kikkers. Maar de aandacht moet gaan naar natuurechte combinaties. En niet afgeleid worden door een achterwand. Ik prefereer en mat zwarte, of donker bruine achterwand. Liefst een coating recht op die achterwand, welke waterbestendig is. Eventueel (en dat kan) tegen schimmels behandeld. En vooral mat, zodat licht wordt geabsorbeerd en niet reflecteert. Dat laat beter fotograffie toe!
Zo maar een idee...
_________________
Groetjes, Patrick alias Phal